Helikopter motorlu dev AKINCI müjdesi: Çok daha büyük bir bombardıman uçağı olacak

Helikopter motorlu dev AKINCI müjdesi: Çok daha büyük bir bombardıman uçağı olacak

Selçuk Bayraktar'ın TEKNOFEST Adana'da verdiği müjde savunma sanayii takipçilerini heyecana boğdu. Bayraktar, TEI'nin GÖKBEY helikopteri için geliştirdiği TS1400 motorunu kullanmak için yeni ve daha büyük bir AKINCI tasarladıklarını söyledi. 1400 beygirlik 2 adet motorla dev bir bombardıman uçağına dönüşecek yeni AKINCI, daha tasarım halindeyken bile milyonlara heyecan verdi.

Savunma

05.10.2024, 15:59

Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, 6 ton kalkış ağırlığına sahip taarruzî insansız hava aracı AKINCI hakkında önemli bir gelişmeyi duyurdu. Bayraktar, TUSAŞ Motor Sanayii-TEI'nin GÖKBEY helikopteri için geliştirdiği TS1400 motorunu AKINCI'da kullanacaklarını söyledi. 

Fakat 20 metre kanat açıklığına sahip mevcut AKINCI modelinin TS1400 motorları için uygun olmadığını söyleyen Bayraktar, TEI motoru için üretilecek daha büyük bir AKINCI'yı tasarladıklarını kaydetti. 

12,3 metre uzunluğa, 20 metre kanat açıklığına ve 4,1 metre yüksekliğe sahip AKINCI TİHA, yeni tasarımıyla çok daha büyük hava aracına dönüşecek. 

Baykar, AKINCI-A'da 450'şer beygirlik 2 adet motor kullanıyor. AKINCI-B ise 750 beygirlik 2 adet motordan güç alıyor. Şirket AKINCI-C'de ise her motorun gücünü 850 beygire yükseltti.

Yeni tasarlanacak 'insansız bombardıman uçağı' her biri 1400 beygirlik TEI imzalı 2 adet TS1400 motorundan güç alacak. 

TUSAŞ Genel Müdürü'nden F-16 ile KAAN kıyaslaması: Biri araba ise öbürü... TUSAŞ Genel Müdürü'nden F-16 ile KAAN kıyaslaması: Biri araba ise... Haberi Görüntüle

BAYRAKTAR: DAHA BÜYÜK BİR AKINCI YAPACAĞIZ

Selçuk Bayraktar, TEKNOFEST etkinliği kapsamında bulunduğu Adana'da 4 Ekim 2024 akşamı Habertürk televizyonundan Mehmet Akif Ersoy'a verdiği röportajda buna ilişkin şunları söyledi:

AKINCI TİHA, TS1400 tipi motorlar için yeniden tasarlanıyor.

"Bayraktar TB2 ve Bayraktar TB3'te yerli motor kullanıyoruz. Onlarda sıkıntı yok. Türkiye piston motorlarını epey bir zamandır üretiyor. Jet motorlarında da TEI'nin geliştirdiği helikopter motoru var. Ama birkaç tip motor lazım Türkiye'ye şu anda jet motoru olarak. 

Bir tanesi AKINCI'ya... TEI'nin ürettiği daha güçlü bir motor. Yani AKINCI'ya takacak olsak daha büyük bir AKINCI yapmamız lazım. Onunla alakalı bir çalışmamız var. Çünkü o motor epey bir güçlü AKINCI'dakiler 750 beygir, TEI'ninki ise 1400 beygir. 

KIZILELMA'nın motoru için kendi geliştirme projemiz var. TEI'nin de yaptığı bir başka varyant var, KIZILELMA'ya da takılabilecek. KIZILELMA motorunu şu anda biz Ukrayna'dan alıyoruz. Ama kendi motorumuzu tasarlayıp geliştireceğiz. Daha güçlü bir motor yapıyoruz."

COBRA II için çılgın sipariş duyuruldu! Avrupa ülkesi 1.059 adet zırhlı araç satın alacak COBRA II için çılgın sipariş duyuruldu! Avrupa ülkesi 1.059 adet... Haberi Görüntüle

PD-170 GİBİ BİR MOTOR DÜNYADA YOK

TEI ürünlerinin kalitesinden bahsederken TEI-PD170'i Bayraktar TB3'te verimli bir şekilde kullandıklarını söyleyen Selçuk Bayraktar, millî SİHA motorunu şöyle anlattı:

Bayraktar TB3, TEI imzalı PD-170'ten güç alıyor.

"Bayraktar TB3 için yapılan motor birkaç farklı platformda kullanıldığı gibi kendi sınıfında da dünyanın en iyi motoru. Öyle bir havacılık motoru yok. Çünkü 3 turbolu versiyonu dahi var ve dizel bir motor. Böyle bir havacılık motoru yok o sınıfta. Motor çok iyi."

İşte tarihî an: İnsansız hayalet uçak ANKA-3, HÜRJET ve HÜRKUŞ'la birlikte uçuyor! İşte tarihî an: İnsansız hayalet uçak ANKA-3, HÜRJET ve HÜRKUŞ'la... Haberi Görüntüle

YENİ AKINCI İLE NELER YAPILABİLİR?

Mevcut haliyle 1500 kilogram faydalı yük taşıyabilen ve Türk ordusu envanterindeki mühimmatların çok büyük bir kısmını ateşleyebilen AKINCI TİHA'nın, TS1400 motorlu yeni tasarımıyla devasa ölçekte bir insansız uçağa dönüşmesi artık muhtemel görünüyor. 

AKINCI'ya güç verecek motorların daha güçlü olması millî uçağın enerji üretimini de artıracağı için daha güçlü radar ve sensörleri rahatlıkla kullanabilecek. 

AKINCI'ya AESA radar entegrasyonu devam ederken yeni tip modelde birkaç tür radar aynı anda (AESA, SAR, meteoroloji radarı) görev yapabilir. Bu yetenek, SİHA süper gücü Türkiye'yi erişilmesi zor yeni bir seviyeye ulaştıracak. 

TS1400 motorlarının yeni AKINCI'ya kaç ton faydalı yük taşıtabileceği ise şimdiden merak konusu oldu. Türk savunma sanayiinin modern savaş doktrininde, AKINCI'dan sürü dron ve toplu halde akıllı mühimmat bırakılması senaryosu olduğu biliniyor. 

Taşıma kapasitesi yükseltilmiş AKINCI aynı zamanda ağır mühimmatları çoklu olarak taşıyabilir hale gelecek. Bu durum halihazırda 4 adet TOLUN füzesi taşıyabilen AKINCI'nın 8 ya da daha fazla TOLUN'u tek seferde taşıması anlamına geliyor. 

TS1400 motoru bunun yanında AKINCI'ya 'elektronik harp uçağı' olarak görev yapma imkanını da sağlayabilir. 45 bin 118 fit maksimum irtifaya çıkan millî TİHA'nın yeni tasarım ve yeni motorlarıyla bu irtifayı bir kez daha zorlayıp zorlamayacağı şimdilik bilinmiyor. 

Selçuk Bayraktar, büyük insansız hava araçlarında dünyanın en büyük şirketi Baykar'ın yılda 100'den fazla Bayraktar TB2 ve 48 adet AKINCI TİHA ürettiği bilgisini verdi. Baykar Yönetim Kurulu Başkanı aynı zamanda 2025 yılında en az 10 adet KIZILELMA savaş uçağı üreteceklerini duyurdu. 

Habere Tepki Ver

10

0

1

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Savunma


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading