İnsansız hayalet denizaltıdan ilk görüntüler: Türkiye suyun altında yeni bir güce erişiyor

İnsansız hayalet denizaltıdan ilk görüntüler: Türkiye suyun altında yeni bir güce erişiyor

Suyun altında uzaktan aldığı komutlarla ilerleyen, düşman gemi ve denizaltılarına şok saldırılar gerçekleştirebilecek hayalet bir silah daha devreye giriyor. STM bir süredir üzerinde çalıştığı insansız denizaltıyı SAHA EXPO'da dünyaya duyuracak. 

Savunma

15.10.2024, 15:05

Su üstü ve su altı platform projeleriyle başarıdan başarıya koşan STM şirketi çarpıcı bir sürprize hazırlanıyor. Savunma Sanayii Başkanlığı'na ait firma 22 Ekim'de başlayacak SAHA EXPO fuarında, yeni geliştirdiği insansız denizaltının tanıtımını yapacak. 

Boyutları ve özellikleri şimdiye dek sır gibi saklanan denizaltıya ilişkin ilk bilgilerin SAHA EXPO'da açıklanması bekleniyor. Suyun altında oyun değiştirici özellikteki bu stratejik ürünün STM tarafından en az 2 yıldır geliştirilmekte olduğu biliniyor. 

Bir yandan küçük boyutlu insanlı denizaltı STM-500'ün yapımını sürdüren şirket, insansız denizaltı hamlesiyle de gerçek bir gövde gösterisine imza atacak. 

STM insansız denizaltıya dair tanıtım öncesi heyecan uyandıran görüntüleri sosyal medya hesabında yayınladı. İlk görüntüyü 12 Ekim'de kamuoyuyla paylaşan şirket, ikinci kaydı 14 Ekim akşamı servise koydu.

Eldeki ilk veriler Türk savunma sektörünün SAHA EXPO'da çarpıcı bir araçla karşılacağına ilişkin işaretler sunuyor. Şimdilik sarı renkli olduğu görülen hayalet denizaltı, üzerindeki faydalı yükle birlikte çok uzak coğrafyalarda gizli görevler icra ederek Türk donanmasına stratejik bir yetenek sunacak. 

KAAN'da ikinci perde! Suudiler bir kez daha TUSAŞ'ı ziyaret etti: Körfez'den dev yatırım gelebilir KAAN'da ikinci perde! Suudiler bir kez daha TUSAŞ'ı ziyaret etti:... Haberi Görüntüle

TÜM BUNLARIN BELLİ BİR AMACI VAR

STM Genel Müdürü Özgür Güleryüz, insansız denizaltı projesine ilişkin yaklaşık 2 yıl önce şu bilgileri vermişti:

"İlk aşamada yapmaya çalıştığımız esasında insansız denizaltının hafif konsepti olabilir. Denizaltına esasında bir sürü çözümü kolay olmayan konular var. Haberleşme olsun, otonom seyrüsefer olsun... 

Biz KERKES ile havada GNSS olmayan ortamlarda navigasyonu çözdük. Ancak suyun altında bunları gerçekleştirebilmek kolay değil.

Bizim ilk çıkaracağımız ürünün amacı aslında bütün bu konseptlerin kurgusunu yapabilmek... 

Belli bir amacı var, onu söylemeyeyim ama ondan sonra üzerindeki faydalı yükleri değiştirebilmek, boyutlarını büyütebilmek, silah sistemleri entegre edebilmek çok daha kolay hale gelecek."

Almanya Eurofighter için 'Ege' şartı koşuyor: Türkler bunu asla unutmayacak Almanya Eurofighter için 'Ege' şartı koşuyor: Türkler bunu asla unutmayacak Haberi Görüntüle

TORPİDO ATEŞLEYEN İNSANSIZ DENİZALTILAR...

Küçük ebatlı olduğu düşünülen STM denizaltısının önümüzdeki dönemde daha büyük boyutlu olarak tasarlanmasına ve daha çok faydalı yük taşıyabilir hale gelmesine kesin gözüyle bakılıyor. İnsansız denizaltılar yakın bir gelecekte torpido ateşleyebilen boyutlarda olacak. 

STM, 22 Ekim'de duyurusuna hazırlandığı araçla, insansız denizaltı üreten beşinci Türk şirketi oldu. ASELSAN, Dearsan, DATUM ve Sonitus şirketlerinin bu yönde projeleri bulunuyor. 

ASELSAN üretimi Deringöz

ASELSAN, insansız denizaltı ailesinin ilk üyesi DERİNGÖZ'le dikkatleri üzerine çekerken, Dearsan şirketi ise 600 kilogram faydalı yük kapasiteli AUV65'in geliştirildiğini duyurmuştu. İstanbul Teknik Üniversitesi iştiraki DATUM ise 400 metre derinliğe kadar inebilen mini insanlı denizaltıyı insansız hale dönüştürme faaliyetini sürdürüyor. 

Bunların yanında Sonitus firması da 1000 metre derine dalabilen ve suyun altında 6 ay kesintisiz görev yapmak üzere tasarlanan 'Narval' adlı insansız aracın tanıtımını geçtiğimiz günlerde yapmıştı. 

Mini insansız denizaltıların yoğunlukla kıyı devriye, mayın tespiti, istihbarat-gözetleme-keşif ve su altı haritalama görevlerinde kullanılması bekleniyor. Bu araçlar çok yakın bir gelecekte düşman gemi, liman, boru hattı ve denizaltılarını vurmak için son derece tehlikeli silahlara dönüşecek.

 

Habere Tepki Ver

13

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Savunma


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading