İşte tarihî an: İnsansız hayalet uçak ANKA-3, HÜRJET ve HÜRKUŞ'la birlikte uçuyor!

İşte tarihî an: İnsansız hayalet uçak ANKA-3, HÜRJET ve HÜRKUŞ'la birlikte uçuyor!

Türkiye tarihî bir ânı daha yaşadı: TUSAŞ üretimi insansız hayalet uçak ANKA-3, Adana'da millî savaş uçakları HÜRJET ve HÜRKUŞ'la birlikte uçtu. 

Savunma

03.10.2024, 12:22

Türk havacılığı eşsiz bir ânı daha yaşadı. TUSAŞ yapımı insansız hayalet uçak ANKA-3, millî insansız uçaklar HÜRKUŞ ve HÜRJET'le birlikte uçtu. 

TEKNOFEST'in Adana etabı kapsamında Şakirpaşa Havalimanı'nı ziyaret edenler tarihî dakikalara tanıklık etti. Vatandaşların coşkuyla izlediği görüntüler sosyal medyada viral hale geldi; milyonlara gurur verdi. 

5. nesil savaş uçağı Millî Muharip Uçak KAAN'ın yeni prototipleri tasarlanırken, Türkiye'yi 6. nesil konsepte taşıyacak adımlar peşisıra gelmeye başladı. 

İnsanlı uçaklara fedai insansız uçakların ve hayalet bombardıman araçlarının eşlik ettiği 6. nesil hava operasyonu konsepti, ilk işaretlerini 3 Ekim 2024 tarihinde Adana'da verdi. 

Ankara'dan havalanıp Adana semalarına gelen ANKA-3, millî jet eğitim uçağı HÜRJET ve hafif eğitim uçağı HÜRKUŞ'la kol uçuşu gerçekleştirdi. 

ANKA-3, HÜRJET ve HÜRKUŞ'un kol uçuşu

Amerikan SİHA'ları tek tek düşüyor: Kızıldeniz'in ardından adres bu kez Bengal Körfezi oldu Amerikan SİHA'ları tek tek düşüyor: Kızıldeniz'in ardından adres bu kez... Haberi Görüntüle

6. NESİL SAVAŞ KONSEPTİNE DOĞRU...

Havadayken birbirleriyle konuşan, veri paylaşımı yapabilen ve hem yer istasyonları hem de savaş uçağının pilotu tarafından yönlendirilebilen İHA'lar, yeni dönem havacılığında en kritik oyuncu olacak. 

TUSAŞ Genel Müdürü Mehmet Demiroğlu, TEKNOFEST Adana'nın ilk günü yaptığı açıklamada, 6. nesil konseptinde ilk denemeleri yaptıklarını söylemiş, "HÜRJET, HÜRKUŞ ve ANKA-3 beraber uçarken birbirleri arasında görüntü aktarımı yapıyoruz; 6. nesil konsepti için... Bu çok önemli. Çünkü bunları KAAN'a hazırlıyoruz. Bilindiği gibi KAAN radyatör peteğinden başlamıştı, şimdi uçuyor" demişti. 

İnsanlı uçaklarla birlikte görev yapan hayalet uçak ANKA-3'ten ibaret değil. Daha önce F-16 jetleriyle pek çok gösteriye imza atarak dünyada ilki gerçekleştiren KIZILELMA, tasarlanan yeni prototipin seri üretime girmesiyle havadaki hayalet takıma katılacak. 

ASELSAN Genel Müdürü'nden 'gizli proje' mesajı: Burada sadece bir kısmı var ASELSAN Genel Müdürü'nden 'gizli proje' mesajı: Burada sadece bir kısmı... Haberi Görüntüle

10 SAATTEN FAZLA UÇABİLİYOR 

Millî hayalet uçak, ilk uçuşunu 28 Aralık 2023 günü gerçekleştirmişti. Türk Hava Kuvvetleri'nin '6. nesil operasyon' konseptinde önemli bir unsur olan ANKA-3, Baykar şirketinin KIZILELMA savaş uçağıyla birlikte Milli Muharip Uçak KAAN yönetiminde görev yapacak. 

'Göklerde süzülen hayalet robot' olarak tanımlanan ANKA-3, envantere girmesinin ardından Türk Silahlı Kuvvetleri'nin derin harekâtlarda kullanacağı en stratejik ürünlerden biri olacak. 

1200-1300 kilogram ağırlıkta mühimmat taşıması beklenen ANKA-3, tam olarak hazır hale geldiğinde 10 saatten fazla bir süre havada kalacak.

ANKA-3 ve HÜRKUŞ

F-16'nın taşıdığı bütün mühimmatları taşıyabilen ANKA-3, kanat altından ateşlediği Süper Şimşek adlı hava aracıyla derin saldırılarını daha da derinleştirebiliyor. ANKA-3 aynı zamanda tanker uçak olarak da kullanılabilecek. 

Hayalet SİHA geçtiğimiz günlerde MK-82 uçak bombalarını akıllı mühimmata dönüştüren TEBER-82 ile ilk atış denemesini yapmıştı. 

Türk ordusunun gururu ZAHA dünyada sadece birkaç ülkede var: MSB'den nefes kesen paylaşım Türk ordusunun gururu ZAHA dünyada sadece birkaç ülkede var: MSB'den... Haberi Görüntüle

ANKA-3'ÜN GÖREV TANIMI ÇOK GENİŞ 

40 bin feet (12 km) irtifada saatte yaklaşık 850 km hızla uçması planlanan ANKA-3 şu görev tanımlarıyla Türk Silahlı Kuvvetleri'nin hizmetinde olacak:

  • Keşif, gözetleme, istihbarat
  • Farklı hava-yer mühimmatları ile taarruz
  • Hava-hava mühimmatları ile düşman helikopter, pervaneli uçak ve İHA'lara yönelik av taraması
  • Düşman RF (radyo frekans) yayımı yapan radar ve hava savunma sistemlerini etkisiz hale getirme
  • Hava ve karada dost kuvvetlerin himaye edilmesi
  • Sinyal ve haberleşme istihbaratı
  • Elektronik harp
  • Diğer rost unsurlarla birlikte operasyon ve haberleşme rölesi

ANKA-3, 20 Eylül 2024 tarihinde TEBER-82 mühimmatıyla ilk atış testini gerçekleştirdi.

İşte tarihî an: İnsansız hayalet uçak ANKA-3, HÜRJET ve HÜRKUŞ'la birlikte uçuyor! İşte tarihî an: İnsansız hayalet uçak ANKA-3, HÜRJET ve HÜRKUŞ'la... Haberi Görüntüle

ANKA-3 HANGİ FÜZELERİ TAŞIYOR?

ANKA-3 sistemi, gövde içerisinde yer alan iki istasyonun her birinde 650 kilogram, kanat iç istasyonlarının her birinde 650 kilogram, dış istasyonlarının her birinde ise 100 kg mühimmat taşıyabilecek. 

Böylelikle, günümüzdeki insansız hava araçlarında en sık kullanılan mühimmatlardan SOM-J, MK-82 ve sığınak delici bomba gibi büyük mühimmatlara kadar pek çok seçeneğin entegrasyonu sağlanabilecek.

ANKA-3 aynı zamanda hava-hava mühimmatları GÖKDOĞAN, BOZDOĞAN ve SUNGUR füzelerini de taşıyabiliyor. TUSAŞ, ANKA-3'ün çift motorlu versiyonu ANKA-4'ü üretmek için çalışmaları sürdürüyor. 

Habere Tepki Ver

1

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Savunma


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading