Yandex Metrica

Jet motorlu 'Taş Fırın Ekmeği' bu kez çok hızlı vuruyor: Palyanytsia'nın görüntüsü ortaya çıktı

Jet motorlu 'Taş Fırın Ekmeği' bu kez çok hızlı vuruyor: Palyanytsia'nın görüntüsü ortaya çıktı

Rus topraklarını vurmak için pervaneli motordan güç alan kamikaze İHA'ları kullanan Ukrayna şimdi yepyeni bir aşamaya geçti. Vladimir Zelenski'nin ismini duyurduğu jet motorlu Palyanytsia'nın görüntüleri ortaya çıktı. Kiev güçleri, bir seyir füzesi gibi davranan yeni İHA ile Voronej'de ilk saldırıya imza attı. 

Savunma

28.08.2024, 01:33

Rusya topraklarındaki rafineri, askeri üs, havaalanı, eğitim bölgesi ve mühimmat depolarını kamikaze İHA'larla vurmayı sürdüren Ukrayna, bu tip saldırıların devamı için stratejik bir silah geliştirdi. 

Şimdiye dek yoğunlukla pervaneli motorla desteklenmiş İHA'lar kullanan Kiev, jet motorlu kamikaze Palyanytsia'yı duyurdu. 

Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenski'nin geçtiğimiz günlerde ismini açıkladığı hava aracı, son yayınlanan görüntüsüyle sosyal medyada ilgi topladı. 

Ukrayna'nın jet motorlu kamikaze İHA'sı Palyanytsia

Her türlü pistten havalanabilen ve özellikleri itibariyle bir seyir füzesi özelliği taşıyan Palyanytsia, çok alçak irtifada uçtuğu için hava savunma sistemlerinden gizlenebiliyor. 

Jet motorlu hava aracına ilişkin yayınlanan görüntüler, bu 'füze'nin 3 tekerlekli iniş takımına, 2 adet büyük açılı kanatçıklara ve yaklaşık 3 metre uzunluğunda bir de düz kanata sahip olduğunu gözler önüne serdi. 

Mısır Türkiye'den savaş gemisi, SİHA ve çok sayıda füze alacak: Tank modernizasyonu da gündemde Mısır Türkiye'den savaş gemisi, SİHA ve çok sayıda füze alacak:... Haberi Görüntüle

ÖLÜMCÜL EKMEK, İLK SALDIRIYI GERÇEKLEŞTİRDİ

Ukrayna dilinde Palyanytsia 'taş fırın ekmeği' anlamına geliyor. 

Arka gövdenin yan tarafında bulunan ikiz girintili hava girişleriyle birlikte arkaya yerleştirilmiş tek bir jet motorundan güç alan kamikaze İHA, ilk saldırısını Rusya'nın Voronej kenti yakınlarında gerçekleştirdi. 

Ukrayna sınırına yakın Voronej oblastına bağlı Ostrogojsk kentinde bulunan bir mühimmat deposu önceki gün jet motorlu İHA ile vuruldu.

İnfilakın ardından depodan yükselen alevler saatler boyu devam etti. Sözkonusu saldırı, Palyanytsia'nın Rusya topraklarındaki ilk eylemi olarak kayıtlara geçti. 

Yakıtı darbeler halinde tutuşturarak itme kuvveti elde eden 'Pulsejet' tipi bir motora sahip 'taş fırın ekmeği', yere 10 metre kadar alçaktan uçuyor.

Azerbaycan askerleri AKINCI'yı anlattı: İHA230 füzesi görüntüde ortaya çıktı Azerbaycan askerleri AKINCI'yı anlattı: İHA230 füzesi görüntüde ortaya çıktı Haberi Görüntüle

YAPAY ZEKA ENTEGRASYONLU STRATEJİK MÜHİMMAT

Pervaneli motor kullandığı için çok daha düşük bir hızla uçan diğer kamikaze İHA'larda olduğu gibi, Ukrayna ordusunun Palyanytsia mühimmatına da yapay zeka entegre etmiş olduğuna kesin gözüyle bakılıyor. 

Ukrayna güçleri, Rus hedeflerini vurmak için son birkaç yılda geliştirilmiş Mugin-5, UJ-22 Airborne, Morok, UJ-25 Skyline, Banshee, AQ-400 Scythe, UJ-26 Beaver, Lyuty ve Y-III tipi İHA'ları kullanıyor. İngiliz The Telegraph, bu kamikaze araçlara görüntü yorumlama kabiliyetli yapay zeka desteği ilave edildiğini yazmıştı. 

Buna göre Ukrayna İHA'ları, Rus elektronik harp sistemlerinin etkisi altında merkez istasyon yahut uydu ile bağlantısını kaybetse bile görüntü yorumlama kabiliyeti sayesinde rotasında ilerleyerek hedefini doğru biçimde tespit edebiliyor. 

Palyanytsia'nın kullandığı jet motoru

Geliştirildiği duyurulan ve Rus topraklarında ilk saldırıya imza atan Palyanytsia'nın görüntü işleme ve otonom uçuş yeteneklerine sahip olduğu kaydediliyor. Uzaktan kumandayla kontrole de izin veren hava aracı, alçak irtifada uçarken önüne çıkacak bina, trafo ve yükseltileri algılayıp havada manevra yapabiliyor. 

Ukraynalılar, sadece 2 metre uzunlukta olduğu görülen Palyanytsia'nın uzun menzilli olduğunu iddia ediyor ancak bu ebatta bir hava aracının birkaç yüz kilometreden daha fazla uçabilmesi olası görülmüyor.

Fakat seyir füzesi özellikli bu hava aracı yine de, Rusya topraklarında 200-300 kilometre derinliğe kadar etkili saldırılar için kritik bir yeteneği temsil ediyor. 

Palyanytsia

Kiev yönetimi, ABD ve Avrupa menşeili mühimmatla Rusya topraklarına saldırılar için izin çıkarmakta zorluk yaşıyordu. Bu nedenle Kiev, Rusya derinliklerine yönelik hedefli saldırılar için genellikle yerli üretim füze ve İHA'ları kullanıyor. 

Habere Tepki Ver

1

0

0

0

0

1

0

0

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Savunma


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading