KAAN'da ikinci perde! Suudiler bir kez daha TUSAŞ'ı ziyaret etti: Körfez'den dev yatırım gelebilir

KAAN'da ikinci perde! Suudiler bir kez daha TUSAŞ'ı ziyaret etti: Körfez'den dev yatırım gelebilir

F-35 satın alma talepleri şimdiye dek karşılık görmeyen Körfez ülkeleri ibreyi KAAN'a çevirdi. İkinci kez TUSAŞ'ı ziyaret eden Suudi yetkililerin hedefinde Türkiye'nin 5. nesil savaş uçağı KAAN var.

Savunma

14.10.2024, 18:17

Türkiye'nin 5. nesil savaş uçağı KAAN, Güneydoğu Asya ülkelerinin ardından Körfez'in de yakın takibinde. Amerika Birleşik Devletleri'nin en büyük savunma müşterileri durumundaki Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Katar'ın Milli Muharip Uçak KAAN'a giderek daha fazla yakınlaşıyor. 

Öyle bir bir yıl içinde ikinci kez TUSAŞ'ı ziyaret ederek KAAN hakkında bilgi alan Suudi Arabistan Körfez yolunu ilk açan ülke olabilir. 

Dünyanın en iyi zırhlı aracı vitrine çıkıyor: Türk şirketinin 5. nesil harikası Dünyanın en iyi zırhlı aracı vitrine çıkıyor: Türk şirketinin 5.... Haberi Görüntüle

SUUDİ HEYETTEN KAAN'A ÖZEL İLGİ

Daha önce 3 milyar doların üzerinde Bayraktar Akıncı siparişi veren Suudi Arabistan'da yeni hedef KAAN... Geçtiğimiz aylarda Suudi Arabistan Savunma Bakanı Halid bin Salman başkanlığındaki heyet, Baykar ve TUSAŞ'ı da ziyaret etmiş ve bilgi almıştı.

Bugün TUSAŞ'a bir ziyaret daha gerçekleştiren Suudi heyet KAAN hakkında özel olarak bilgi aldı. Ziyarete ilişkin notları paylaşan Türk Havacılık Uzay Sanayii (TUSAŞ) Genel Müdür Dr. Mehmet Demiroğlu;

"Suudi Arabistan Hava Kuvvetleri Komutanı Sayın Turki bin Bandar Al Saud ve beraberindeki heyet şirketimizi ziyaret etti. Heyete üstün mühendislik gücümüzü ve kurtardıklarımızı aktardık, gelişmiş teknolojimiz ve ürünlerimiz hakkında bilgi verdik." dedi.

Türk silahları için sırada Vietnam var: Güneydoğu Asya'da kritik temaslar Türk silahları için sırada Vietnam var: Güneydoğu Asya'da kritik temaslar Haberi Görüntüle

ABD BASINI AYLAR ÖNCESİNDEN DUYURMUŞTU

Suudilerin KAAN ilgisini endişe ile takip eden ABD basını ise "ABD'nin en büyük silah müşterileri yeni nesil bir savaş uçağı için alternatif arıyor" başlığıyla yayınladığı haberde, Körfez ülkelerinin KAAN'a olan ilgisinden bahsetmişti.

Savunma uzmanı Roblin'in görüşlerine yer verilirken haberde, "Muazzam bir servete ve ABD'den onlarca yıllık gelişmiş savaş uçağı satın alma siciline rağmen Körfez Arap ülkelerinin hiçbiri ABD yapımı 5. nesil savaş uçaklarını elde edemedi. Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Katar, ABD'nin ilk 10 silah müşterisinden 3'ü durumunda." ifadeleri dikkat çekmişti.

Roblin, "Bu ülkeler son 30 yılda en gelişmiş F-15 ve F-16 varyantlarının birçoğunu satın aldı ve hepsi F-35'e de sahip olmak istedi. Ancak Washington, onlara F-35'leri yalnızca belirli koşullar altında satabileceği mesajı verdi." dedi.

Ocak 2021'de BAE, İbrahim Anlaşmaları kapsamında İsrail ile diplomatik ilişkiler kurduktan sonra 50 adet F-35 ve 18 adet MQ-9 Reaper insansız hava aracı için Washington'la 23 milyar dolarlık çarpıcı bir anlaşmaya vardı diyen Roblin, "Ancak Abu Dabi, ABD teknolojisini Çin casusluğuna karşı korumak için dayatılan ağır koşulları gerekçe göstererek F-35 görüşmelerini askıya aldı. Müzakerelerin yeniden başlayıp başlamayacağı belli değil." yorumunu yapmıştı.

ASELSAN ALP-100G radarının hayranlık uyandıran özellikleri: TEKNOFEST'te bakan bir daha baktı ASELSAN ALP-100G radarının hayranlık uyandıran özellikleri: TEKNOFEST'te bakan bir daha... Haberi Görüntüle

"KAAN'A MECBURLAR"

Sözlerine devam eden Roblin, "Suudi Arabistan, İsrail ile resmi bağlar kurması karşılığında ABD'den silah satışlarına daha az kısıtlama getirilmesi de dahil olmak üzere çeşitli tavizler talep etti. Fakat Suudilerin önerilen bu tavizler kapsamında F-35'leri isteyip istemediği henüz belli değil. 

Bu ülkeler önce İbrahim Anlaşmalarına veya gelecekte İsrail'le benzer şekilde normalleşme girişimlerine katılmazlarsa ABD'nin F-35'leri Suudilere veya Katarlılara satacağı şüpheli. Bu, Körfez ülkelerini ABD dışı çeşitli seçeneklerle karşı karşıya bırakıyor ve süreç en azından yakın gelecek için umut verici görünmüyor." ifadelerini kullanmıştı.

Savunma analistleri Sebastien Roblin ve Emily Hawthorne, alternatiflerin Güney Kore yapımı KF-21 ile Türkiye'nin KAAN'ı olduğuna dikkat çekmiş, fakat KF-21'in önünde bazı sorunlar var diye de eklemişti. 

Roblin, "Seul herkese satış yapabilir ancak uçağın bileşenleri Batı'dan geliyor. Bu da durumu karmaşıklaştırabilir. Ayrıca KF-21'in silahları harici olarak monte edildiğinden bu uçak gerçek anlamda bir 'hayalet' değil. Belki daha sonra gerçek bir gizli tasarıma geçiş yapacaklardır" demişti.

Savunma uzmanı Roblin, Körfez ülkelerinin sonunda Türkiye'nin KAAN'ına yatırım yapacağına inanıyor. Hawthorne ise nihayetinde Körfez ülkelerinin F-35 istemelerine rağmen İsrail'le olan durumlarından ötürü bu ülkelere ABD tarafından 5. nesil bir savaş uçağı sunulamayacağına dikkat çekiyordu. 

Habere Tepki Ver

8

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Savunma


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading