Yandex Metrica

Kargo konteynerinden tam 126 tane kamikaze dron ateşlenecek! İlginç tasarım broşürde ortaya çıktı

Kargo konteynerinden tam 126 tane kamikaze dron ateşlenecek! İlginç tasarım broşürde ortaya çıktı

Kamikaze dron ve dolanan mühimmat türündeki hava araçlarıyla sürü saldırıları artık an meselesi. Alman savunma devi Rheinmetall, bir konteyneri 126 hücreli dron rampasına dönüştürüyor. İlginç tasarım, şirketin tanıtım broşüründe ortaya çıktı. Türkiye ise sürü saldırılar için hidrojen tabanlı çığır açan teknolojiyi 2 yıl önce tanıtmıştı.

Savunma

18.06.2024, 14:53

'Dolanan mühimmat' türündeki kamikaze dronların sürü halinde saldırması için enteresan bir formül geliştirildi. Alman savunma devi Rheinmetall'in yayınladığı broşür, bir konteynerin 126 hücreli dron rampasına dönüştürülmekte olduğunu ortaya koydu. 

Soykırımcı İsrail'le ilişkileri giderek derinleştiren Alman firma, konteyner rampasında İsrail merkezli UVision şirketince üretilmiş 'Hero' sınıfı kamikaze dronların kullanılacağını bildiriyor. 

Alman Rheinmetall'e bağlı İtalyan şirket RWM Italia SPA, İsrailli UVision ile bu konseptin geliştirilmesi konusunda anlaşma imzaladı. Rheinmetall'in ortaya koyduğu model, savaş alanında bir dizi yeniliğe kapı aralayacak olması bakımından önemli görülüyor. 

BORA füzesini uçaktan atma vakti gelmedi mi? ABD ordusunda yok, İsrail'de var BORA füzesini uçaktan atma vakti gelmedi mi? ABD ordusunda yok,... Haberi Görüntüle

RHEINMETALL RAMPASI HERO-120'Yİ KULLANIYOR

Kamyonun üzerine monte edilmiş fırlatıcı konteynerde her biri 42 hücreli 3 kasa bulunuyor. Toplamda 126 adet dolanan mühimmatı dakikalar içerisinde ateşlemeyi vaat eden sistem, İsrail yapımı Hero-120'ler kullanıldığı takdirde, 40 ile 60 kilometre arasında bir menzili hassas biçimde ateş altına alabilecek. 

Rheinmetall'in kamikaze dron rampasına dönüştürülmüş konteyner konsepti.

İsrail, 4,5 kilogram ağırlığında harp başlığına sahip dolanan mühimmat Hero'yu, Alman Rheinmetall'in konteyner lançeri sayesinde yüklü miktarda ihraç etmeyi hedefliyor.

Uçuş sırasında komuta kontrolü başka operatör yahut hava araçlarına devredilebilen kamikaze İHA, konteyner konseptinin deniz araçlarına da uyarlanmasıyla hem karada hem de suda sürü saldırılar için kullanılacak. 

Elektrik motorlu gizli İHA projesi ortaya çıktı: Mezosfer katmanında uçabiliyor Elektrik motorlu gizli İHA projesi ortaya çıktı: Mezosfer katmanında uçabiliyor Haberi Görüntüle

GÜRBAĞ SAVUNMA'NIN SIRADIŞI HİDROJEN RAMPASI

Konteynerdeki fırlatma hücrelerinin dronun yükselmesi için ilk ateşlemeyi nasıl yaptığı bilinmiyor. Ancak Türkiye, buna dair sıradışı bir teknolojiyi 2022 yılında dünyaya duyurmuştu.

Gürbağ Savunma adlı firma, çok sayıda kamikaze İHA'yı maliyet etkin biçimde ateşleyebilen hidrojen fırlatma sistemi Hydro-GIDS'i tanıtarak Türkiye'nin bu konuda bir adım önde olduğunu ortaya koymuştu. 

Gürbağ Savunma ürünü Hydro-GIDS

STM şirketince üretilmiş kamikaze İHA ALPAGU'yu ana mühimmat olarak kullanan hidrojenli fırlatma sistemi, platforma entegre radarından takip ettiği düşman dron ve İHA'larını da ALPAGU ile vurabiliyor.

Her birinde 8 hücre bulunan 2 adet lançerle toplamda 16 adet ALPAGU saniyeler içinde fırlatan Hydro-GIDS, yeniden fırlatma için kısa sürede hazır hale gelebiliyor. 

Gürbağ Savunma Teknoloji Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Mutlu Çoban, dolanan mühimmatla yakın hava savunması hakkında şunları söylemişti:

"Sistemde dron tespit radarımız var ve yaklaşık 100 dronu takip edebiliyor. Dron ölçüsü olarak da 30x30 santim, 240 kilometre/saate çıkan dronlara karşı takip kabiliyeti var. Hedef olarak gördüğü dronları termal optik sistemle takibe alıyoruz. 

Sistem kritik seviyede ve tehdit unsuru oluşturuyorsa kendi üzerimizdeki kamikaze dronları fırlatarak ona doğru yönlenmesi sağlıyoruz. Bir balans etkisi oluşturarak da karşı taraftaki dronu imha ediyoruz."

S-400'den sonra S-500 mü geliyor? Emekli general, 'Performansını görelim, alabiliriz' dedi S-400'den sonra S-500 mü geliyor? Emekli general, 'Performansını görelim, alabiliriz'... Haberi Görüntüle

ALPAGU BİR GÜN ONLARLA SAVAŞACAK

STM ürünü kamikaze İHA ALPAGU, Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine girmesinin yanında ihraç da edilirken, hidrojen kaynaklı fırlatıcı Hydro-GIDS'in yakında hizmete girmesi bekleniyor. 

Alman Rheinmetall'in tanıtım broşüründe tasarım halinde olduğunu duyurduğu çoklu dron fırlatma sistemi, bir başka versiyonuyla Türkiye tarafından zaten kullanılıyor. Ancak Alman konteynerinin 126 hücreli olması göz önüne alındığında, sürü saldırılara karşı etkin önlem alınması zorunluluğu bir kez daha kendini gösterdi. 

Türk ALPAGU ile İsrailli muadili Hero'nun yakın gelecekte sürü saldırılarda karşı karşıya gelmesi ihtimal dahilinde görülüyor. 

 

Habere Tepki Ver

6

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Savunma


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading