Yandex Metrica

Sitede Ara

Kıbrıs'a bu kez AKINCI ile geldik: Rumlara karşı göstere göstere...

Kıbrıs'a bu kez AKINCI ile geldik: Rumlara karşı göstere göstere...

Mehmetçik yarım asır önce Kıbrıs Türklerini soykırımdan kurtardı. Ada'da akan kanı durduran Barış Harekâtı'nın 50. yıldönümü törenleri bu yıl TCG ANADOLU gemisi ve AKINCI TİHA'larla büyük coşkuya sahne olacak. 2 adet AKINCI, Türk askerine 'işgalci' diyen Nikos Dendias'a cevap niteliğindeki kutlamalar için Geçitkale'ye inerek Kıbrıs Türklerine gurur verdi. 

Savunma

18.07.2024, 12:40

Kıbrıs Türklerini soykırımdan kurtaran Barış Harekâtı'nın 50. yıldönümü 20 Temmuz'da kutlanacak. Mehmetçiğin 1974'teki operasyonları, Türkleri olduğu kadar Rumları da hayatta tuttu ve Ada'da yarım asır boyunca kan akmamasını sağladı. 

Fakat Rumlar bu istikrarın nimetlerine sevinmek yerine Türk askerini 'işgalci' olarak nitelemeye devam ediyor. Yunan basını ise harekâtın 50. yıl törenlerinin Ankara-Atina ilişkilerinde normalleşmeye devam etmek adına 'sönük geçmesini' bekliyor. 

Türkiye ise Kıbrıslı soydaşlarını Rum EOKA çetelerinin katliamlarından kurtarmanın onurunu yaşarken, törenlerin gayet görkemli geçeceğinin tüm işaretlerini verdi. 

Türk Silahlı Kuvvetleri, Kıbrıs Barış Harekâtı'nın 50. yılı şerefine çok özel bir geçit töreni planıyor. Törenler boyunca TCG ANADOLU gemisi KKTC'ye liman ziyareti yapacak, 50. yıl anısına 50 gemi ile denizde geçit töreni icra edilecek.

Törenlerde uçuş gerçekleştirecek 4 adet F-16'ya bu yıl 2 adet AKINCI TİHA da eşlik ediyor. Bayraktar AKINCI, Rumların SİHA/TİHA kabusunu canlı tutmak için Geçitkale Havalimanı'nda yerini aldı. 

Jet motorlu 'Taş Fırın Ekmeği' bu kez çok hızlı vuruyor: Palyanytsia'nın görüntüsü ortaya çıktı Jet motorlu 'Taş Fırın Ekmeği' bu kez çok hızlı vuruyor:... Haberi Görüntüle

3 SAAT UÇTU, GEÇİTKALE'YE İNDİ 

Çorlu'daki AKINCI Uçuş Eğitim ve Test Merkezi'nden havalanan 2 Bayraktar AKINCI TİHA, yaklaşık 3 saatlik uçuş sonrasında KKTC Geçitkale Havalimanı'na başarıyla iniş gerçekleştirdi. 

Ortalama 29 bin feet irtifadan seyreden Bayraktar AKINCI TİHA'lar, gökyüzünde 1022 kilometre mesafe katetti. Milli TİHA'lar KKTC'deki 50. yıl programı kapsamında düzenlenecek kutlamalarda gösteri uçuşları yapacak.

45 bin 118 feet ile milli havacılık irtifa rekoruna sahip olan Bayraktar AKINCI, 2022 yılında yapılan TEKNOFEST Azerbaycan'a katılmak için 3 ülkeyi geçerek Bakü'ye gitmişti. Bu uçuş için Tekirdağ-Çorlu'dan havalanan TİHA, Türkiye, Gürcistan ve Azerbaycan'ı bir uçtan bir uca katetmişti. 

AKINCI TİHA Geçitkale Havaalanı'na indi.

AKINCI, ayrıca 2022 ve 2024 yıllarında Efes Tatbikatı kapsamında Batman'dan kalkarak İzmir'deki hedefleri başarıyla vurmuştu.

Bayraktar AKINCI TİHA'ya bugüne kadar çok sayıda milli mühimmat entegre edilerek caydırıcılık gücü artırıldı.

TAYFUN benzeri füze geliştirdiler: 1000 kilometre menzilde tüm engeller kalktı TAYFUN benzeri füze geliştirdiler: 1000 kilometre menzilde tüm engeller kalktı Haberi Görüntüle

DENDIAS'IN HADSİZLİĞİNE NET CEVAP

Milli Savunma Bakanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre, 20 Temmuz 1974'te gerçekleştirilen Kıbrıs Barış Harekâtı'nın 50. yıldönümü kapsamında, TSK tarafından resmi törenler, anma yürüyüşleri ve şehitlik ziyaretlerinin yer aldığı birçok etkinlik düzenlenecek.

Savaş gemilerine F-16 uçakları ve AKINCI TİHA'larla birlikte Türk Yıldızları Akrobasi Timi de eşlik edecek. 

TCG ANADOLU gemisi

Sözkonusu etkinlikler aynı zamanda Yunanistan Savunma Bakanı Nikos Dendias'a net bir cevap niteliğinde. Dendias, Güney Kıbrıs'ın güney kıyısında Yunan donanmasının kullanacağı bir deniz üssü açılması planı kapsamında önceki gün Lefkoşa'ya geldiğinde, Kuzey Kıbrıs'taki Türk askerlerini 'işgalci' ifadesiyle suçlamış, adadaki sözde işgalin yarım asırdır devam ettiğini ileri sürmüştü. 

Nikos Dendias

Bu ifadelere sert tepki gösteren Milli Savunma Bakanlığı ise Yunan Bakana bir bildiriyle cevap verdi.

Dendias'ın Türk halkı ile Yunan halkı arasına fitne ekerek siyasi kariyer yapma peşinde olduğunu vurgulayan MSB, şu ifadeleri kullandı:

"Kahraman Türk ordusu, Türkiye'nin uluslararası anlaşmalardan kaynaklanan garantörlük hakkı uyarınca harekete geçmiş ve 1963 - 1974 yılları arasında Rum tarafınca her türlü zulme maruz bırakılmış olan Kıbrıs Türk halkını bir soykırım girişiminden kurtarmıştır. 

Türk askerinin cesareti ve varlığı sayesinde 1974 yılından bu yana Kıbrıs'ta kan dökülmemiş, Yunanistan'ın Kıbrıs Rum halkı üzerindeki cuntacı baskısı ortadan kalkmış ve Yunanistan'daki askerî rejim yıkılarak demokrasiye dönüş mümkün hâle gelmiştir.

Mehmetçik, dün ve bugün olduğu gibi yarın da Kıbrıs'ta barış ve huzurun teminatı olacaktır. 

Yunanistan Savunma Bakanı'nı, iki ülkenin liderleri tarafından ortaya konan ve Türkiye ile Yunanistan arasındaki ilişkileri yapıcı bir yaklaşımla ilerletmeyi hedefleyen ortak tutumu baltalamaya çalışmaktan vazgeçmeye çağırıyoruz. 

Sayın Dendias'ın, Türk ve Yunan halkları arasına fitne sokmak suretiyle siyasi kariyer yapma çabaları sonuç vermeyecektir."

 

Habere Tepki Ver

4

1

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Savunma


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading