KIZILELMA kıç kaldırdı, asfaltı yakmaya hazır: TB3'ün ardından ANADOLU'ya inecek

KIZILELMA kıç kaldırdı, asfaltı yakmaya hazır: TB3'ün ardından ANADOLU'ya inecek

Türkiye'nin ilk insansız savaş uçağı KIZILELMA, yenilenmiş tasarımıyla motor çalıştırdı. Jet motorun ateşlenmesiyle birlikte etkileyici görüntüler ortaya çıkarken Baykar, sadece iki yılda bu uçaktan yılda 48 adet üretmeyi hedefliyor. 

Savunma

24.07.2024, 01:41

Dünyanın en büyük insansız hava aracı şirketi Baykar, KIZILELMA savaş uçağını sessiz sedasız göreve hazırlıyor. Türkiye'nin ilk insansız jeti KIZILELMA yenilenen tasarımıyla motor çalıştırdı. 

Ukraynalı İvçenko-Motor Sich şirketince üretilmiş AI-25TLT tipi motorun ateşlenmesiyle birlikte öne doğru ivmelenen KIZILELMA, asfalta bağlanmış olduğu için hareket edemedi.

Artyakıcının da ateşlendiği test sırasında kıç kısmı bir miktar kalkan KIZILELMA havalanacağı ânı bekliyor. 

Baykar'ın tasarım değişikliği, 3. KIZILELMA prototipine ait son paylaşılan görüntüyle birlikte iyice açığa çıktı. Motora paralel uzanan arka kuyruk kısmındaki bariz değişim dikkatleri çekerken KIZILELMA, yenilenip güçlendirilmiş iniş takımıyla da güven veriyor. 

TEKNOFEST Adana ziyaretçi sayısı dudak uçuklattı: 'Biz Yaptık' şarkısını binlerce genç birlikte söyledi TEKNOFEST Adana ziyaretçi sayısı dudak uçuklattı: 'Biz Yaptık' şarkısını binlerce... Haberi Görüntüle

KIZILELMA'NIN 3 FARKLI MOTOR SEÇENEĞİ OLACAK

KIZILELMA, TUSAŞ Motor Sanayii-TEI tarafından tasarlanan TF10000'in önümüzdeki yıllarda hazır olmasıyla birlikte yerli-millî motora kavuşacak.

TEI Genel Müdürü Mahmut F. Akşit, testleri sürmekte olan TF6000 motorun ANKA-3'e güç vereceğini, TF10000'in ise KIZILELMA'yı süpersonik hızda uçuracağını söylemişti. 

Baykar şirketi, artyakıcılı TF10000'in yanına yeni alternatif koymak için de çalışmaları sürdürüyor. Motor geliştirmek için 300 milyon dolarlık yatırım kararı alan şirket, KIZILELMA için 4 yıl içinde yeni bir motor üretmeyi hedefliyor. 

KIZILELMA'nın ilk tasarımıyla son hali arasındaki fark dikkat çekiyor.

Önümüzdeki yıllarda çok büyük ölçekli ihracata konu olmasına kesin gözüyle bakılan KIZILELMA için Baykar, böylelikle müşterilerine 3 ayrı motor seçeneği sunabilir duruma gelecek.

Baykar bu yıl en az 12 adet KIZILELMA üretmeyi, önümüzdeki yıl bu rakamı katlamayı, 2026 yılında ise 48 adet üretebilir hale gelmeyi hedefliyor. Mevcut tablo, önümüzdeki dönemde KIZILELMA için yüksek sayıda motor gereksinimi ortaya çıkacağını gösteriyor. 

Aslolan HÜRJET ve KAAN'dır: MSB'den F-16 ile Eurofighter uçaklarına dair açıklama Aslolan HÜRJET ve KAAN'dır: MSB'den F-16 ile Eurofighter uçaklarına dair... Haberi Görüntüle

TCG ANADOLU'YA TB3'ÜN ARDINDAN İNECEK 

Bayraktar TB3'e dair test çalışmalarında büyük mesafe alan şirket, bu SİHA'nın TCG ANADOLU'ya tam entegrasyonundan sonra gemiye KIZILELMA'yı da indirecek.

Dünyanın ilk operasyonel SİHA gemisi olarak tarihe geçmeye hazırlanan TCG ANADOLU, KIZILELMA'nın ardından HÜRJET'le birlikte çok önemli bir caydırıcı güç elde edecek. 

TCG ANADOLU gemisinde KIZILELMA

Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, Bayraktar TB3'ün 2024 yılında ANADOLU gemisinde konuşlanacağını, KIZILELMA'nın ise 2025 yılında gemiden uçuş yapmaya başlayacağını söylemişti. 

8,5 ton kalkış ağırlığına sahip insansız uçak, 1,5 ton faydalı yük taşıyor. TCG ANADOLU'dan havalandıktan sonra KIZILELMA, gemiye inişte yakalama kablolarının yardımıyla duracak. 

 

Habere Tepki Ver

29

0

1

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Savunma


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading