KORKUT silahının değerini bir gün herkes anlayacak: Alman muadiline minnettar kaldılar

KORKUT silahının değerini bir gün herkes anlayacak: Alman muadiline minnettar kaldılar

Hedeflerini vurmak için parçacık etkili akıllı mermi kullanan alçak irtifa hava savunma sistemi KORKUT, modern savaşın vazgeçilmez unsuru haline geldi. 15 ilâ 50 bin dolarlık kamikaze İHA'ları milyon dolarlık füzelerle imha etmek yerine KORKUT tipi silahlar tercih ediliyor. Ukraynalılar, Almanların KORKUT benzeri silahı Skynex'i başarıyla kullanıyor. 

Savunma

26.09.2024, 19:34

Kamikaze dron, İHA, seyir füzesi, dolanan mühimmat ve helikopter gibi pek çok hedefi maliyet etkin bir şekilde imha eden KORKUT benzeri sistemler savaş cephesinde büyük ilgi görmeye başladı. 

ASELSAN üretimi yakın hava savunma sistemi KORKUT, hem daha uzun menzilli radar ve füzeleri küçük boyutlu bomba ve dronlardan koruyor hem de içinde bulunduğu birliği güvende tutuyor. 

Ukrayna birlikleri KORKUT'un muadili sayılabilecek Alman Skynex sisteminin başarıyla kullanıldığını ortaya koyan görüntüler yayınladı.

Rheinmetall üretimi alçak irtifa mermi fırlatıcısının Ukrayna semalarındaki çeşitli hedeflere angaje olarak onları imha ettiği görülüyor. 

Silahı kullanan Ukrayna askerlerinden biri, "Skynex hava savunma sistemi kullanılarak çeşitli hava hedeflerine karşı etkili saldırılar gerçekleştirdik. Sistem sorunsuz bir şekilde çalışıyor. Yaşasın Ukrayna!" ifadelerini kullanıyor. 

ABD ve Avrupa ülkeleri tarafından Ukrayna'ya sağlanan NASAMS, IRIS-T ve Patriot gibi sistemler yüksek teknoloji ürünü hava savunma füzeleri kullanıyor. 

Ancak her biri yüzbinlerce dolara mâl olan bu füzeleri, 10 bin ilâ 50 bin dolar arasında maliyetle üretilmiş Şahid-136 İHA'larına karşı kullanmak pek ekonomik bir seçenek gibi görünmüyor. 

Rusya-Ukrayna savaşına damgasını vuran kamikaze dron, kamikaze İHA gibi hedefleri ekonomik yolla vurmanın yegane yolu Skynex, Gepard yahut Türk KORKUT gibi 'parçacık etkili mermi fırlatan' sistemlerden geçiyor. 

Milyonlardan ASELSAN'a çağrı: Tuşlu telefon bile yapsan razıyız Milyonlardan ASELSAN'a çağrı: Tuşlu telefon bile yapsan razıyız Haberi Görüntüle

HAVA SAVUNMA FÜZELERİ ÇOK PAHALI 

Kiev medyasında yayınlanan bilgilere göre, hava-hava füzelerini kullanan Amerikan NASAMS'ın her mühimmatı 600 bin dolar ile 1 milyon dolar arasında paraya mâl oluyor. 

Bir Patriot füzesi ise yaklaşık 4 milyon dolar bedelle satılıyor. Hava savunma füzelerinin nispeten 'ucuzu' olarak görülen IRIS-T mühimmatının her biri ise en az 450 bin dolardan alıcı buluyor. 

Rusya neredeyse her gece Ukrayna'ya karşı Şahit-136 tipindeki kamikaze İHA'ları kullanıyor. Onları düşürmek için pahalı füzeler kullanmak uygulanabilir bir seçenek değil. Çünkü hemen her gün bu tip dronların onlarcası gökyüzünde dolaşıyor. 

İran yapımı Şahid-136 dronlarını Rusya Geran-2 adıyla üretiyor.

Ukraynalılar bunları vurmak için çoğunlukla Alman Gepard ve Skynex silahlarını kullanıyor. Ancak parçacık etkili mühimmat kullanan Skynex sisteminden Ukraynalıların elinde henüz sadece 2 adet bulunuyor. Onların da Patriot gibi yüksek irtifa hava savunma sistemini küçük dronların saldırısından korumak için görevlendirildiği sanılıyor. 

Türk GPS için 100 uydu yolda: Selçuk Bayraktar açıkladı, ismi merak konusu oldu Türk GPS için 100 uydu yolda: Selçuk Bayraktar açıkladı, ismi... Haberi Görüntüle

ALMAN SİLAHINI BAŞARIYLA KULLANIYORLAR

Skynex, dakikada 1000 mermi atarak 4 bin metre menzil boyunca hava hedeflerini etkisiz hale getirebiliyor. 

İHA ve dronları tespit etmek için bir veya birkaç orta menzilli radar ile sensörleri kullanan Skynex, Oerlikon Skymaster atış kontrol sistemiyle mermi ateşliyor. 

35mm'lik Oerlikon mermileri ateşleyen Skynex, ASELSAN üretimi ATOM'a benzer şekilde, belli irtifada havada parçacık bulutu oluşturuyor. 

Skynex Oerlikon mermisinin çalışma prensibi ASELSAN-MKE yapımı ATOM'a benziyor.

Havadaki şarapnel bulutu düşman hava aracının vurulmasını kolaylaştırıyor. Tahminlere göre İran/Rus yapımı bir adet Şahid-136 kamikaze İHA'sını düşürmek, Skynex otomatik topuyla sadece 4 bin dolara mâl oluyor. 

Akıllı uçar nesnelerin giderek daha fazla yer kapladığı modern savaş ortamında Skynex, KORKUT yahut Çekili Top Sistemi (ÇKS) gibi silahlar maliyet etkinliği bakımından önem kazandı. Bu durum, akıllı mühimmat ATOM'u kullanan ASELSAN yapımı KORKUT için büyük bir ihracat potansiyeli anlamına geliyor. 

ALPAGUT korkusuyla soluğu ABD'de aldılar: 75 milyon doların 50 milyonu Pentagon'dan! ALPAGUT korkusuyla soluğu ABD'de aldılar: 75 milyon doların 50 milyonu... Haberi Görüntüle

KORKUT'TA ÖNCELİK TÜRK ORDUSUNUN 

ASELSAN bir yandan Türk Silahlı Kuvvetleri'nin ihtiyaçlarını karşılarken aynı zamanda ihracata ağırlık vermeye çalışıyor. Çelik Kubbe mimarisinin en alt katmanlarında görevli KORKUT'un Türk ordusuna teslimatı devam ediyor. 

ASELSAN KORKUT, MKE katkılarıyla üretilen ATOM mühimmatından dakikada 1100 adet ateşleyebiliyor. İçinde yüzlerce tungsten bilyeler bulunan mermiler, namludan çıkarken hangi irtifada patlayacağına dair kodlanıyor. 

Hedef cismin bulunduğu irtifada patlayan mühimmatın her biri yüzlerce bilyeyi saçtığı için, düşman aracının parçacık bulutundan kurtulması pek mümkün görünmüyor. 

ASELSAN Genel Müdürü Ahmet Akyol, Haziran 2024'teki açıklamasında, yoğun ilgiyle karşılanan KORKUT'un ilk ihracatını gerçekleştirdiklerini duyurmuştu. 

Habere Tepki Ver

5

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Savunma


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading