Yandex Metrica

Koskoca Rusya bu silaha muhtaç kaldı: Vogan-9SP cephedeki katliamı önleyecek mi?

Koskoca Rusya bu silaha muhtaç kaldı: Vogan-9SP cephedeki katliamı önleyecek mi?

Ukrayna toprakları dronlar savaşına sahne oluyor. Bir türlü önleyemediği kamikaze dron saldırılarına çare arayan Ruslar, 'dron karşıtı dron' geliştirdi. Vogan-9SP adı verilen hava aracı, Ukrayna dronunu bulup yakınında infilak ederek yerdeki askerleri korumayı hedefliyor. 

Savunma

03.07.2024, 18:11

Rusya-Ukrayna savaşına damgasını vurmuş kamikaze dronlara her iki taraf da çözüm bulmaya çalışıyor. Çeşitli elektronik harp sistemlerinin yanısıra hava savunma füzeleri ve parçacık etkili mühimmatlar da bu dronları düşürme hedefiyle kullanılıyor. 

Son birkaç aydır cephe hattı, Ukrayna ve Rus dronlarının havada sık sık karşılaştığına, bu mini hava araçlarının birbirleri üzerinde patlayıcı infilak ettirmeye yahut doğrudan çarpışma suretiyle rakip aracı devredışı bırakmaya çalıştığına şahit oldu. 

Bunun yanında Ukraynalı pilotlar, YAK-52 tipi hafif eğitim uçağını kullanarak Rus dronları ve SİHA'larının peşine düşüp onları havada otomatik tüfek atışıyla etkisiz hale getiriyor. 

Ukrayna YAK-52 insanlı eğitim uçağıyla Rus İHA'larını avlıyor.

Ancak Ruslar sözkonusu savaşı 'drona karşı dron' konseptiyle çözme yolunda adımlar atıyor. Rus Red Line şirketi, birkaç gün önce Vogan-9SP adında tek kullanımlık anti-dron aracını tanıttı. 

Döner kanat quadcopter tipindeki hava aracı, şirket yetkililerinin iddiasına göre saatte yaklaşık 200 km hıza ulaşıyor.

Bir radar istasyonundan gelen bilgileri kullanan Vogan, havalanıp hedefi bulmasını müteakip son safhada lazer arayıcı başlığını devreye sokarak düşman dronunun yakınında infilak ediyor.

45 derece açılı rampadan fırlatıldıktan sonra hedefe olabildiğince çok yaklaşan Vogan-9SP, Ukrayna dron ve İHA'larını kesin bir şekilde önleyebilmeyi hedefliyor. 

Vogan-9SP anti-dron dronu

Vogan'ın çalışma sistemini yorumlayan Amerikan savunma basını ise fırlatıldıktan sonra hedefini otomatik olarak bulduğu söylenen Rus hava aracının aslında bir operatör tarafından idare edildiğini ve bu operatörün hem aracın hedefe yaklaşmasını hem de üzerindeki patlayıcıyı infilak ettirmeyi yönettiğini kaydediyor. 

ANKA-3'ü gören Yunanlılar Fransa'dan hayalet uçak istedi: Son umutları Neuron... ANKA-3'ü gören Yunanlılar Fransa'dan hayalet uçak istedi: Son umutları Neuron... Haberi Görüntüle

ORDULAR CEPHEDE ANTİ-DRON SİSTEMİNE MUHTAÇ

Her hâlükârda Rus ordusunun böyle bir anti-dron sistemine şiddetle ihtiyacı bulunuyor. 2024 yılı itibariyle cephede her gün 1000'in üzerinde asker kaybeden (ölü-yaralı) Rusya, en büyük darbeyi ise Ukraynalıların kullandığı bombalı dronlardan yiyor. 

Test halinde olduğu açıklanan anti-dron İHA'sı Vogan, nihai aşamada saatte 250 km'nin üzerinde hıza ulaşacak. 

Personel ve zırhlı araçlara büyük zarar veren kamikaze dronları vurmak için çok pahalı hava savunma sistemleri genellikle ateşlenmiyor. Savaş uçakları, seyir füzeleri ve büyük ölçekli insansız hava araçlarını vurmak için tasarlanmış hava savunma füzelerinin her biri yüzbinlerce dolara mâl oluyor ve ayrıca dronlara karşı ateşlenseler bile bu araçları çok küçük oldukları için ıskalayabiliyor.

Bu nedenle dron karşıtı dron yahut alçak irtifa otomatik silahlar gibi maliyet etkin çözümler öne çıkıyor. Rus elektronik harp sistemleri Ukrayna hava araçlarına karşı büyük ölçüde etkili olsa da elektromanyetik spektruma yakalanmamış yüzlerce kamikaze dronun varlığı, sahadaki askerler için büyük tehdit oluşturuyor. 'Hayatta kalmış' kamikaze dronları düşürmek için taraflar bu yüzden, kinetik darbe sağlayan başka bir drona ihtiyaç duyuyor. 

Elektrik motorlu gizli İHA projesi ortaya çıktı: Mezosfer katmanında uçabiliyor Elektrik motorlu gizli İHA projesi ortaya çıktı: Mezosfer katmanında uçabiliyor Haberi Görüntüle

AMERİKALILAR DA BUNA ÇÖZÜM ARIYOR 

Son dönemde popüler bir arayış haline gelen dron karşıtı sistemler ABD ordusunun da gündeminde. Pentogan, Raytheon şirketince geliştirilen ve zırhlı araç üzerine entegre edilmiş lançerden fırlatılan hava savunma füzesi Coyote için kesenin ağzını açtı.

Amerikan ordusu Coyote anti-dron, anti-İHA sisteminden binlerce adet satın almayı planlıyor. 

Raytheon şirketince geliştirilen alçak irtifa savunma sistemi Coyote

Ancak daha çok silahlı insansız hava araçlarını yok etme hedefiyle çalışan Coyote, bir kamikaze dronun maliyetine kıyasla hâlâ pahalı füzeler kullanıyor. Coyote her biri 100 bin dolarlık füzeler ateşlerken bir kamikaze dron çoğu zaman bunun 20'de 1'ine mâl oluyor. 

Bu nedenle Amerikan Anduril firmasınca tasarlanan Roadrunner adlı anti-dron aracı ilginç bir konsept olarak öne çıkıyor.

Henüz test aşamasında olan Roadrunner, havalandıktan sonra jet motorlu İHA'ları bile bulup vurabilmesinin yanında, herhangi bir dronu tespit edemediğinde yahut hedefi kaybettiğinde yeniden kullanım için üsse geri dönebiliyor. 

 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Savunma


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading