Mahmut Akşit, KAAN motorunun muhtemel ismini açıkladı: Bunu mutlaka başaracağız

Mahmut Akşit, KAAN motorunun muhtemel ismini açıkladı: Bunu mutlaka başaracağız

TEI Genel Müdürü Mahmut Akşit, Millî Muharip Uçak KAAN'a güç verecek yerli motorun ismini açıkladı. Türkiye'nin motor teknolojisinde son 10 yılda 'çağ atladığını' söyleyen Akşit, meslek yaşamının en büyük hayali olan MMU motorunu mutlaka başaracaklarını kaydetti. 

Savunma

04.10.2024, 13:06

TUSAŞ Motor Sanayii (TEI) Genel Müdürü Prof. Dr. Mahmut Akşit, motor üretimi konusunda ülkenin son 10 yılda çağ atladığını söyledi. Türkiye'de motor projelerinin özellikle son 10 yılda büyük gelişim gösterdiğini kaydeden Akşit, imalat yeteneğine tasarım ve mühendisliği de ekleyince motorların peş peşe ortaya çıkmaya başladığını dile getirdi. 

TEKNOFEST Adana'da TEI ürünlerini gençlerle buluşturan Prof. Akşit, Sanayi Tv'ye verdiği demeçte çarpıcı açıklamalarda bulundu. 

Prof. Mahmut Akşit, TEKNOFEST'in Adana etabında

"Ben 10 yıl önce göreve geldiğimde karşılıklı ziyaretler yapıyoruz, İspanyolların, Korelilerin motor şirketlerine. Onlara nazaran biz 10 yılda çok ciddi mesafe kat ettik. Hatta şimdi bize gıptayla bakıyorlar" diyen Akşit, kendilerine destek olan başta Cumhurbaşkanı Erdoğan olmak üzere Türk Silahlı Kuvvetleri'ne ve devletin diğer kurumlarına teşekkür etti. 

1000 metre derine dalan Türk hayalet planörü düşmana ait denizaltıları arıyor 1000 metre derine dalan Türk hayalet planörü düşmana ait denizaltıları... Haberi Görüntüle

TF6000 ŞU ANDA TÜRKİYE'NİN EN GÜÇLÜ MOTORU

Uğraştıkları projelerin ciddi yatırım ve devletin desteğini gerektirdiğini hatırlatan Akşit, bu destekler sayesinde 10 yılda pek çok projede başarıya ulaştıklarını söyledi. Millî Muharip Uçak motorunun muhtemel ismini de açıklayan Akşit şunları söyledi:

"Çok kabiliyetli mühendislik ve teknisyen ekibimiz var. Bunlar da canavar gibi çalışarak çok kısa sürede bunları yapıyorlar. 

Türkiye'nin şu anda en güçlü motoru TF6000. Bu motor 10 bin beygir güç üretiyor. Bu motoru uçak için hazırlıyoruz ama modifiye ederek gemide kullanmamız mümkün, elektrik üretmekte kullanmamız mümkün; sonuç olarak bu bir motor, güç üretiyor ve çok değişik amaçlarla kullanılabiliyor. 

O yüzden TF6000'e 'ülkemizin şu ana kadar geliştirdiği en güçlü motor' diyoruz. Artık çalıştırdığımız için bunu rahatlıkla söyleyebiliyoruz. Kağıt üstünde de değil. Yaptık, ürettik, buraya getirdik. İnşallah daha büyüklerini de yapacağız. 

Merdiven basamakları gibi... TF6000'e kadar geldik. Bu gerçek anlamda bir askerî turbofan uçak motoru. Bunu bir sonraki aşamada TF10000 izleyecek. TF6000'e artyakıcı ekleyip daha güçlü versiyon çıkaracağız. TF10000'den sonraki versiyon ise diyelim ki TF35000... Milli Muharip Uçağın motoru." 

Milli Muharip Uçak KAAN

Türk ordusunun gururu ZAHA dünyada sadece birkaç ülkede var: MSB'den nefes kesen paylaşım Türk ordusunun gururu ZAHA dünyada sadece birkaç ülkede var: MSB'den... Haberi Görüntüle

KAAN'A GÜÇ VERECEK MOTORU BAŞARACAĞIZ

"Milli Muharip Uçağın motoru, uçak motorları sınıfında artık zirve noktasıdır. Teknoloji olarak da güç olarak da en tepelerde. Yani benim en azından meslekî olarak hayallerimden birisi. Benim ve ekibimin. İnşallah bunu yaptığımızı ve motorun çalıştığını görmeyi Allah bize nasip eder. 

Daha zor şeyler daha uzun sürelerde başarılıyor. Her şey bir emek, bir alın teri istiyor. Bu bedeli ödemeden bu başarılara hemen ulaşılmıyor. Biz de bunların farkındayız; bilerek ve çalışarak teker teker geçiyoruz. İnşallah çok uzun olmayan bir süreçte Milli Muharip Uçağımızın motorunu başarıyla çalıştıracağımıza inanıyoruz. Ekibimiz de buna inanıyor. 

Önceleri, işler ilk başladığında herkesin aklında bir şüphe vardı. 'Acaba yapabilir miyiz?' diye... Kendi ekibim de dahil bu şüpheyi yaşıyorduk. Artık öyle bir şüphe yok. Herkes diyor ki, 'biz yapabiliriz.' Özellikle benim ekibim, kendimize inanıyoruz, yapabiliriz. 

Mesele, bunu ne kadar sürede başarabileceğimizdir. Bu biraz zaman ve para meselesi. Ama inşallah en kısa sürede halkımızı bu motorlarla buluşturacağız." 

Prof. Akşit, TEKNOFEST Adana'da Anadolu Ajansı'na ise şu açıklamayı yaptı:

"TF6000, turbofan askeri bir uçak motoru. 6 bin libre sınıfındaki motorumuz, Türkiye'nin de artık uçak motoru üretebildiğinin delili. Daha önce, 'bu motorları yapıp çalıştırdığımızda havacılık motorları teknolojileri açısından havacılıkta Süper Lig'e çıkmış olacağız' demiştim. 

ABD, İngiltere, Fransa, Almanya ligine, kendi motorlarını geliştirmiş ülkeler sınıfına, Süper Lig'e çıktık. Motoru şubat ayında çalıştırdık. 15 bin devire kadar da çıkardık ve orada uzun süre de tuttuk. Şu ana kadar 60'a yakın başarılı bir şekilde testler yaptık."

Habere Tepki Ver

10

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Savunma


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading