Yandex Metrica

Makine Kimya'dan mühimmat alıp Almanları kazıkladılar: Belgeler ortaya çıktı

Makine Kimya'dan mühimmat alıp Almanları kazıkladılar: Belgeler ortaya çıktı

Ukrayna için 800 bin top mermisi bulabileceğini duyurarak geçtiğimiz şubat ayında tüm dikkatleri üzerine çeken Çekya, Türk ve Polonyalı şirketlerden edindiği mühimmatı Ukrayna'ya gönderilmek üzere Almanlara yüzde 18 daha pahalı sattı. 

Savunma

03.09.2024, 14:24

Ukrayna ordusu top/obüs mermisi konusunda büyük sıkıntı yaşarken Şubat 2024'teki Münih Güvenlik Konferansı'nda "800 bin top mermisi tedarik edebiliriz" diyerek tüm dikkatleri üzerine çeken Çekya Devlet Başkanı Petr Pavel, oldukça kârlı bir organizasyona imza attı. 

Çek yönetiminin Aralık 2023-Mart 2024 arasında Türkiye ve Polonya'dan 155 mm'lik top/obüs mermisi satın alarak bunları Ukrayna'ya gönderilmek üzere Almanlara daha pahalıya sattığı ortaya çıktı. 

Berlin merkezli Handelsblatt gazetesinin yayınladığı belgeler, Kiev'e mühimmat bulmak için doğrudan Türkiye'nin kapısını çalmak istemeyen Almanya'nın Çekya'dan kazık yemeyi kabullendiğini gösteriyor. 

Çek Excalibur Army adlı şirket MKE'den partiler halinde mühimmat alıp üzerine kâr payı ekledi.

Belgelere göre, Çekya'da CSG Group'a bağlı Excalibur Army adlı firma, Türkiye'deki Makine Kimya Endüstrisi A.Ş.'den önemli miktarda mühimmat edindi. Çek şirket, top mermisinin her biri için Makine Kimya'ya 2 bin 700 avro ödedi. 

Bu mermiler daha sonra Çekya Savunma Bakanlığı üzerinden Almanlara tanesi 3 bin 200 avro karşılığında satıldı. Böylelikle Ukrayna ordusu için maddi bağışta bulunan ülkelerin mühimmat başına Çekya'ya en az 500 avro fark ödediği kesinleşti.

Ukrayna, Polonya'dan doğrudan alım yöntemiyle mühimmatın tanesini ortalama 2 bin 700 avroya temin ederken, Türk Arca Savunma şirketi ise yeni üretim mühimmatı her biri 2 bin 950 avrodan Kiev'e yolladı. 

Aynı top/obüs mermileri Çek Mühimmat Girişimi vasıtasıyla edinildiği takdirde ise fiyat birdenbire 3 bin 200 avroya tırmandı. Aradaki fark kâr payı olarak Praglı şirketin ve Çek yönetiminin hanesine yazılıyor. 

Çift motorlu ANKA-4 tasarımı heyecan yarattı! Tam teşekküllü 6. nesil uçak insanlı olabilir Çift motorlu ANKA-4 tasarımı heyecan yarattı! Tam teşekküllü 6. nesil... Haberi Görüntüle

İLK GÜNDEME GETİREN ÇEK SENATÖR OLDU

Çarpıcı bilgiyi geçtiğimiz günlerde ilk kez gündeme getiren isim Çekya Senatörü Lukas Wagenknecht oldu.

Çek Mühimmat Girişimi'nin Ukrayna'ya top mermisi tedariki için önemli bir çaba olduğunun altını çizen Wagenknecht, fakat girişimin Kiev'e uygun fiyatla mühimmat tedarik etmeyi bilmediğini belirterek Prag yönetimini eleştirdi. 

155 mm top-obüs mühimmatı

"Tüm bilgiler Ukraynalı yetkililer tarafından doğrulandı. Böylesine önemli bir konu neden tartışılmıyor? Daha önce hiç böyle bir şey yaşamadım" diyen Wagenknecht, yayınladığı raporda pahalı mühimmat tedariki nedeniyle Ukraynalıların olması gerekenden daha az top/obüs mermisi edindiğine dikkat çekti. 

Excalibur Army adlı firmanın bağlı olduğu CSG Group yönetimi, mühimmat sevkiyatında 'bir miktar kâr elde ettiklerini' kabul etti ancak miktarın 'oldukça düşük ve makul sınırlar içinde' olduğunu öne sürdü. 

Habere Tepki Ver

2

0

1

0

0

1

1

0

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Savunma


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading