MARLIN SİDA, KUZGUN füzesiyle dünyada bir ilki başardı: Onlarca kilometre uzaktan gemi avı!

MARLIN SİDA, KUZGUN füzesiyle dünyada bir ilki başardı: Onlarca kilometre uzaktan gemi avı!

Modern savaş ortamında muharip gemiler çok yakınına kadar gelmiş kamikaze deniz araçlarını bile vurmaktan aciz kalırken Türk savunma sanayii 'çılgın' bir yetenek gösterisine daha imza attı. MARLIN SİDA, KUZGUN-KY füzesini kullanarak bir deniz hedefini uzaktan komutayla onlarca kilometreden vurdu. 

Savunma

01.10.2024, 17:00

Rus savaş gemileri Karadeniz'de Ukrayna'ya ait kamikaze deniz araçlarını yakın mesafeden bile vurmakta aciz kalırken Türkiye, mavi sularda oyun değiştirecek yeni bir hamleye imza attı. 

ASELSAN-Sefine Tersanesi ortaklığında geliştirilen silahlı insansız deniz aracı (SİDA) MARLIN, bir güdümlü füze ateşleyerek onlarca kilometre uzaktaki deniz hedefini vurdu. 

Füze atış testinde TÜBİTAK SAGE tarafından geliştirilmiş KUZGUN ailesinin katı yakıtlı üyesi KUZGUN-KY kullanıldı. 

KUZGUN-KY'nin satıhtan ateşlendiğinde en az 40 kilometre menzil kapasitesine sahip olduğu biliniyor. KUZGUN-KY hava araçlarından atıldığında vuruş mesafesi 250 kilometreye kadar çıkabiliyor. 

MARLIN SİDA'dan KUZGUN testiyle birlikte Türk savunma sanayii, dünyada henüz emekleme aşamasında olan bu teknolojide liderliğe oynayacağını kanıtladı. 

Uzaktan komuta edilen SİDA'lar, KUZGUN ve ÇAKIR gibi farklı tipte füzelerle birlikte ALPAGUT gibi dolanan mühimmatları da düşman gemisine toplu halde yollayabilecek. Bu saldırı kabiliyeti, hedef savaş gemileri açısından karşılanması son derece güç bir taarruzun işaretlerini yansıtıyor. 

Deniz savaşında devrim yaratması beklenen bu doktrin, KUZGUN-KY test atışıyla birlikte bir kez daha kendini gösterdi. 

Türkiye Riyad'a 'AKINCI' yolluyor! Yürek hoplatan anlaşmanın detayları belli oldu: Üretimin yüzde 70'i Suudi Arabistan'da olacak Türkiye Riyad'a 'AKINCI' yolluyor! Yürek hoplatan anlaşmanın detayları belli oldu:... Haberi Görüntüle

BU YETENEĞİN DÜNYADA EŞİ BENZERİ YOK

Deniz hedefinin başarıyla vurulduğu test görüntüsünü sosyal medya hesabında yayınlayan Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, sektörün 'sahada oyun değiştiren teknolojiler ürettiğine' dikkat çekti. Görgün şunları yazdı:

MARLIN SİDA, KUZGUN-KY füzesi ateşledi.

"Türk savunma sanayii, milli hedefler doğrultusunda güçlenerek, teknolojik bağımsızlık yolunda emin adımlarla ilerliyor!

MARLIN (ASUW) insansız deniz aracımızdan KUZGUN (KY) seyir füzesiyle gerçekleştirilen balistik test atışı, teknoloji ve savunma alanında ulaştığımız kabiliyetlerinin en somut örneklerinden biri. 

Bu kritik başarı, yerli ve milli projelerle sahada oyun değiştiren teknolojiler ürettiğimizi açıkça ortaya koyuyor. 

Dünyada eşi benzeri olmayan bu yetenekle, Türkiye savunma sanayiindeki yetkinliklerini artırarak, teknoloji üreten bir güç haline geldiğini bir kez daha ispat etti.

ASELSAN, SEFİNE Tersanesi ve TÜBİTAK SAGE'nin iş birliğiyle elde edilen bu başarı, yalnızca bir kilometre taşı! 

Milletimizin güvenliği ve bağımsızlığı için hep birlikte çalışarak daha büyük hedeflere emin adımlarla yürüyoruz. Türkiye’nin adını, savunma teknolojilerinde öncü ülkeler arasına altın harflerle yazdırmak için durmadan, yorulmadan çalışıyoruz.

Bu başarıda emeği geçen tüm mühendislerimize ve uzmanlarımıza sonsuz teşekkürler. Birlikte başardık, birlikte güçlüyüz!"

Habere Tepki Ver

8

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Savunma


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading