Yandex Metrica

Sitede Ara

Mehmet Demiroğlu yeni tip KAAN'ın ilk uçuş tarihini açıkladı, GÖKBEY'den 500 adet üretme sözü verdi

Mehmet Demiroğlu yeni tip KAAN'ın ilk uçuş tarihini açıkladı, GÖKBEY'den 500 adet üretme sözü verdi

TUSAŞ Genel Müdür Dr. Mehmet Demiroğlu, Farnborough Havacılık Fuarı'nda uçuş gerçekleştiren millî helikopter GÖKBEY'den '500 tane üretmeyi hedeflediklerini' söyledi. Millî Muharip Uçak KAAN'da ise P1 ve P2 olmak üzere yeni prototiplerin inşa edilmekte olduğunu söyleyen Demiroğlu, projelere ilişkin önemli bilgiler verdi. 

Savunma

27.07.2024, 16:10

TUSAŞ Genel Müdürü Mehmet Demiroğlu, millî havacılık platformlarının teslimat takvimi ve üretim hedeflerine ilişkin çarpıcı bilgiler verdi. 

Türkiye'nin ilk millî genel maksat helikopteri GÖKBEY'den 500 tane üretmeyi hedeflediklerini söyleyen Demiroğlu, Millî Muharip Uçak KAAN'ın yeni prototiplerinin ise önümüzdeki yıl uçmaya başlayacağını söyledi. 

İngiltere'de GÖKBEY helikopterinin uçuş gerçekleştirdiği Farnborough Havacılık Fuarı'nda gazeteci Tolga Özbek'in sorularını cevaplayan Demiroğlu, şöyle konuştu:

TUSAŞ Genel Müdürü Mehmet Demiroğlu

Biz TUSAŞ ve Türkiye olarak 'yapılabilir mi' sorusunu artık geride bıraktık. Bu hususu bundan böyle sık sık vurgulayacağım. 

GÖKBEY'i, ANKA-3'ü, AKSUNGUR'u, HÜRJET'i, HÜRKUŞ-2'yi ve KAAN'ı seri bir şekilde, maliyet etkin bir şekilde, kalitesini hep daha da yukarılara taşıyarak üretip teslimat yapmayı hedefliyoruz. 

Bundan sonra seri TUSAŞ'ı üretimi daha çok konuşan, tedarik zincirine önem veren, insan kaynaklarını daha çok önemseyen bir şirket olarak olarak göreceksiniz. 

Önceliğimiz tabii ki Türkiye'nin ve kendi paydaşlarımızın ihtiyaçları ama bu bizim için asla yeterli olmaz. Biz yaptığımız ürünleri dost ve müttefik ülkelerden başlayarak dünyada kim istiyorsa, şüphesiz belli kurallar dahilinde ihracatımızı yapacağız. 

Üç adet GÖKBEY helikopteri Zafer Bayramı'nda şov yaptı: Görüntüler gurur verdi Üç adet GÖKBEY helikopteri Zafer Bayramı'nda şov yaptı: Görüntüler gurur... Haberi Görüntüle

JANDARMA'YA 3 TANE TESLİM EDİLECEK 

GÖKBEY helikopterimiz için ilk sözleşmeyi Jandarma Genel Komutanlığı ile imzalanmıştık. Normal takvimde 2024 başında teslim etmemiz gerekiyordu ama birtakım testlerden ötürü teslimat gecikti. Arkadaşlar 30 Ağustos'ta ilk helikopteri teslim etmek için vargüçleriyle çalışıyor. 

GÖKBEY helikopterlerimizden biri burada, Farnborough Fuarı'nda uçarken 2 adet GÖKBEY de Erzurum'da ve Ankara'da uçuyor. Testleri bitirmeye çalışıyoruz ki kaliteli ve güvenli biçimde teslimatımızı yapalım. Jandarma personeli GÖKBEY eğitimlerine devam ediyorlar Ankara'da. 

Ağustos ayında 3 adet teslim etmeyi hedefliyoruz, ondan sonrasında toplamda 26 tane sözleşmeli helikopter teslim taahhüdümüz var. 3 tanesi Sağlık Bakanlığı'nın, 2026'nın ilk çeyreğinde teslim etmeyi hedefliyoruz. 

20 adet de diğer kuvvetlerimizin kullanacağı GÖKBEY'imiz var. Onların da üretimlerine başladık. Önümüzdeki yıldan (2025) itibaren teslimatlarına başlayacağız. 

Bu arada bir sonraki GÖKBEY paketini de Savunma Sanayii Başkanlığı ile konuşmaya başladık diyebilirim. 

Amerikan garnizonu Yunanistan'a şok: Türkiye Makedonya'ya silah sevk ediyor Amerikan garnizonu Yunanistan'a şok: Türkiye Makedonya'ya silah sevk ediyor Haberi Görüntüle

500 TANE GÖKBEY ÜRETME HEDEFİ

GÖKBEY bizim gerçekten çok satmayı planladığımız ve birçok ihtiyaca cevap verebilecek bir helikopter. Geçenlerde Endonezya'daki bakan arkadaşımızla konuşurken onlara şunu teklif ettim: "Bakın" dedim, "Endonezya 17 bin tane ada. Her adaya bir tane düşünsek 17 bin helikopter yapar. Hadi bunun yüzde 10'unu aldınız, 1700 helikopter. Bunu sizin oraya kuralım."

Biz GÖKBEY üretimine ayda bir adetle başladık; bir yıl içerisinde hızlı bir biçimde ayda 2 adede çıkmayı planlıyoruz. 

TUSAŞ'ın GÖKBEY helikopteri

2027 hedefimiz, eğer motor kısmında da TEI-TS1400'ün kalifikasyon ve sertifikasyonunu bitirebilirsek, 2027 sonrası ayda 3 adet GÖKBEY üretmektir. 

Bunu zaman gösterecek ama 2028'de ayda 4 adet helikopter üretmeyi hedeflememiz çok normal. Yılda 60 tane bile üretsek 500 tane GÖKBEY imâl etmeyi tasarladığımız için 10 yılda oldukça az bir rakam bu. 

Bu nedenle başka yerlere de yatırım yapmayı planlıyoruz. Buna ilgi var. Bütün bunları topladığımızda, tüm tesislerde üretilen GÖKBEY sayısının ayda 7, 8'lere çıkmaması için bir sebep görmüyorum. 

Türkofobik Hindistan'da çarpıcı soru: Osmanlı günleri geri mi dönüyor? Türkofobik Hindistan'da çarpıcı soru: Osmanlı günleri geri mi dönüyor? Haberi Görüntüle

2026'DA KAAN GÜNAŞIRI UÇAR

KAAN prototipiyle 2 kere uçtuk, 3.'ye hazırlanıyoruz. Yakınlarda yine uçarız ama esas testleri yoğunlukla yapacağımız prototip bu değil. KAAN'ın yeni prototipleri P1 ve P2 önümüzdeki yılın ikinci yarısında ortaya çıkacak. Çalışmalar hızla devam ediyor. 

Milli Muharip Uçak KAAN

2025'in ikinci yarısında uçaklar ortaya çıkarlar. Herhalde sene sonu ya da 2026 başında biz KAAN'ın her gün olmasa bile günaşırı uçtuğunu görürüz inşallah. 

Yoğun bir programımız var. Çünkü kısa bir takvimimiz ve verilmiş sözlerimiz var. Onları elimizden geldiğince yerine getirmek için vargücümüzle çalışıyoruz. 2026 yılı KAAN için çok yoğun olacak diyebilirim. 

ALPAGUT benzeri mühimmat için 1 milyar dolar ayırdılar: ROKETSAN ve STM doğru yolda ALPAGUT benzeri mühimmat için 1 milyar dolar ayırdılar: ROKETSAN ve... Haberi Görüntüle

HÜRJET TESLİMATI 2026 YILINDA

HÜRJET eğitim uçağı için 17 adetlik sözleşmemiz var. Daha sonra Türk Yıldızları'na verilecek. Bu esnada hafif taarruz uçağına dönüştürme çalışmamız var. Buna başladık ama onlar biraz daha arkadan gelecekler. Önceliğimiz şu anda eğitim uçağı konsepti. 

Aynı şekilde HÜRJET'e yurtdışından da talepler var. Çok yakında bir ülkede uçarken duyabilirsiniz. Zaten eylül ayında da Mısır'a gidip orada uçacak. 

HÜRJET test uçuşu

Bu faaliyetler arttıkça biz HÜRJET'e ilginin de artacağını öngörüyoruz. Ama bizim için kilometre taşı, ilk teslimatı yaptığımız gün olacak. İnşallah onu da çok yakın zamanda... 

2025 sonunu hedeflemiştik, Temel Bey (Kotil) öyle bir hedef koymuştu ama o zorlayıcı bir hedef... Biz (HÜRJET teslimatını) 2026 içerisinde başaracağımıza inanıyoruz. Teslimat sonrası HÜRJET'in önü daha da açılacaktır. 

 

Habere Tepki Ver

6

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Savunma


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading