Mehmetçiğe bilim-kurgu teçhizatı: CENGAVER'le her şey VR gözlükle holografik masada izleniyor!

Mehmetçiğe bilim-kurgu teçhizatı: CENGAVER'le her şey VR gözlükle holografik masada izleniyor!

Dijital Birlik konseptinin uygulayıcısı HAVELSAN, SAHA EXPO'da bilim-kurgu filmlerini andıran CENGAVER sistemini tanıttı. Sistem Mehmetçiğe sahada olup biten hemen her şeye dair anlık bilgi iletiyor, askerlerin durumu ve konumunun anlık olarak izlenmesini sağlıyor, aynı zamanda birliklerin durumu holografik masada VR gözlükle izlenebiliyor.

Savunma

23.10.2024, 15:58

HAVELSAN modern savaş ortamında askerler için üst düzey farkındalık sağlayan CENGAVER sistemini tanıttı. 

Sahadaki askerin sağlık durumu hakkında anlık bilgi takibi, bulunduğu konumun izlenmesi, uzaktan yönlendirilmesi, olası tehditlerden kaçınmak için nitelikli bilgi sağlanması gibi çok kritik görevleri yerine getiren CENGAVER, giyilebilir teknolojide Mehmetçiğin yeteneklerini en üst düzeye çıkarıyor. 

CENGAVER'in tanıtımı İstanbul Fuar Merkezi'nde düzenlenen SAHA EXPO 2024'te yapıldı. HAVELSAN Modelleme ve Sensör Teknolojileri Takım Lideri Çağlar Akman, CENGAVER sistemini şu ifadelerle anlatıyor:

"CENGAVER sahadaki ekip üyelerinin durumsal farkındalığını artırmaya yarayan bir sistem çözümü. Bir akıllı saat üzerinden askerin sağlık verilerine ulaşabildiğimiz gibi aktivite verilerine de ulaşabiliyoruz. 

Bundan kastım, asker yürüyor, koşuyor, oturuyor, dinleniyor, düştü... Veya yaşam durumu, yaralanma gibi bilgilere özel algoritmalarla ulaşabiliyoruz. Sistem bazı anomaliler tespit ediyor. 

Ayrıca diğer saatlerden farklı olarak hem iç hem de dış ortam konumlandırma yapabiliyoruz. GPS aldatma/karıştırma olduğunda askerlerimizi birbirlerine göre konumlandırabiliyoruz. Böylelikle diğer arkadaşının kendisine göre nerede, hangi pozisyonda olduğunu bulabiliyor." 

Türkiye Sırplarla ortak SİHA üretecek: Fransa Rafale sattığı için Batılılar dilini yuttu Türkiye Sırplarla ortak SİHA üretecek: Fransa Rafale sattığı için Batılılar... Haberi Görüntüle

BÜTÜN VERİLER HOLOGRAFİK DİJİTAL MASADA!

"Ultra geniş tabanlı bir teknoloji kullanıyoruz; niş bir alan... 10'un üzerinde patentimiz var. Bu alanda HAVELSAN olarak iddialıyız. 

Diğer yandan kritik varlıkların takip edilmesi konusu var. Mesela birini ya da birinin taşıdığı eşyayı takip etmek istiyoruz. Herhangi bir şey olabilir; kritik olarak belirlenmiş bir unsur... 

Onun takibi ekip üyeleri tarafından tabletten görülebiliyor. Havada döner pervaneli bir dron, işaretlenmiş hedefi anlık olarak takip ediyor. Bu dron, GPS karıştırması olsa bile havadan hedefini takip etmeye devam edebiliyor. 

Dronu 1 metre kadar mesafeye indirebildiğimiz gibi 200 metre yükseğe de çıkarabiliyoruz. Dron sesinin duyulması istenmezse takip yüksekten yapılıyor. 

Mesela ben biriyle buluştum. Bu kişinin bana zarar verip vermediğini, durumun ne olduğunu dron anlık olarak izleyip merkeze iletebilir.

Kilometrelerce ötedeki komutanlar, sahadaki operasyon durumunu holografik dijital masada VR gözlüklerle izleyebiliyor. Hem kritik personelin hem askerlerin hem de dronun takibini yapabilmekteler."

KAAN'da ikinci perde! Suudiler bir kez daha TUSAŞ'ı ziyaret etti: Körfez'den dev yatırım gelebilir KAAN'da ikinci perde! Suudiler bir kez daha TUSAŞ'ı ziyaret etti:... Haberi Görüntüle

ZAYİAT AZALIYOR, BAŞARI ORANI ARTIYOR

'Dijital Birlik' konseptini uzun yıllardır çalışan HAVELSAN şirketi, anlık bilgilerin sürekli izlenmesi, sahaya ilişkin strateji oluşturulması ve üst düzey durumsal farkındalıkla askerî birliklerin operasyon güvenliğini artırıyor. 

'CENGAVER DISMOUNTED SOLDIER SYSTEM' tanımlı kapsamlı teçhizat, teknolojinin bütün olanaklarını kullanarak zayiat riskini önemli ölçüde azaltıyor ve operasyonlarda başarı oranını yükseltiyor. 

Gelişmiş sensörleri, yapay zekayı ve uyarlanabilir ağ teknolojilerini sorunsuz biçimde entegre eden sistem, askerlere bulundukları ortam hakkında gerçek zamanlı kavrama yeteneği kazandırıyor.  

 

Habere Tepki Ver

2

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Savunma


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading