Milyonlar bu haberi bekliyordu: ALTAY tankının millî motoru BATU sonunda hazır!

Milyonlar bu haberi bekliyordu: ALTAY tankının millî motoru BATU sonunda hazır!

Batılı ülkelerin ambargosu sonucu yıllarca geciktirilen ALTAY tankında çarpıcı gelişme: Ana muharebe tankına güç verecek BATU adlı motoru geliştiren BMC Power, yerli güç grubunu hazır ederek ilk teslimatı gerçekleştirdi. 

Savunma

28.09.2024, 18:52

Türkiye'nin ana muharebe tankı ALTAY'ı seri üretmeye başlayan BMC firması, millî tanka güç verecek yerli motor BATU'nun testlerini tamamladı. Çarpıcı gelişme, ALTAY'a millî güç grubuna ilişkin müjdeli haberi yıllardır bekleyen milyonlara heyecan verdi. 

BMC Power şirketinin Ankara'daki fabrikasında üretimleri tamamlanan 1500 beygirlik BATU motoru, ALTAY tanklarında denenmek üzere BMC'nin Sakarya-Arifiye'deki tesislerine gönderildi. 

Millî motorları taşıyan konteyner, BATU ile birlikte UTKU motorunu da taşıyordu. 1000 beygir gücünde, 6 ileri-2 geri vitesli transmisyona sahip UTKU güç grubu, hem M60T tanklarını hem de FIRTINA obüslerini hareket ettirecek. 

BMC Power şirketi, motorları tank üretim tesislerine gönderdi.

UTKU'nun BMC üretimi VURAN tipi zırhlı araçlara güç veren 400 beygirlik modeli bir süredir seri üretim halinde bulunuyor. Test faaliyeti kapsamında 50 bin kilometreyi aşkın yol kat eden bu motorun VURAN'la birlikte çok sayıda zırhlı arac güç vermesi bekleniyor. 

UTKU Projesi kapsamında üretilen 600 beygirlik motora ise AZRA adı verilmişti. 8X8 zırhlı araçlar ve çekicilerde kullanılacak bu motor, aynı zamanda marine versiyonuyla MARLIN adlı silahlı insansız deniz aracına da takıldı. ASELSAN ile Sefine Tersanesi ortaklığıyla üretilen MARLIN SİDA, Türk ordusunun elindeki en yetenekli deniz robotlarından biri. 

Amerikan SİHA'ları tek tek düşüyor: Kızıldeniz'in ardından adres bu kez Bengal Körfezi oldu Amerikan SİHA'ları tek tek düşüyor: Kızıldeniz'in ardından adres bu kez... Haberi Görüntüle

ALTAY MOTORUNDA MUTLU SONA ULAŞILDI

27,4 litre hacimli ve 12 silindir kapasiteli BATU motoru, 1500 beygir güç üretiyor. ALTAY tankını hareket ettirecek BATU motorunda test faaliyetleri yaklaşık yıldır devam ediyordu. 

Türkiye'nin ilk millî ana muharebe tankı ALTAY

BMC tarafından yeniden tasarlanan ALTAY tankı, ilk aşamada Türk Silahlı Kuvvetleri'ne 250 adet teslim edilecek. Tankların ilk 100 tanesinde Güney Kore menşeili güç grubu kullanılacak. Sonrasında BMC Power şirketinin millî imkanlarla geliştirdiği ve testleri uzun bir süredir devam eden 1500 beygirlik BATU motoru, ALTAY'a güç verecek. 

BMC şirketi Ankara'nın Kahramankazan ilçesine modern bir tank fabrikası inşa ediyor. Bu fabrikanın tamamlanmasıyla birlikte ALTAY tankı üretiminin hızlanması bekleniyor. 

Firma, TSK'ya teslim edilecek tankların haricinde her yıl 25-30 arasında ALTAY'ı yurtdışına ihraç etme kapasitesine ulaşmayı hedefliyor.

BMC yetkilileri ayda 8 adet ALTAY tankını imâl ederek teslimata hazır hale getirebileceklerini kaydetmişti.

Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, EFES-2024 Tatbikatı kapsamında Seferihisar'da açılan savunma ürünleri sergisini ziyareti sırasında ALTAY tankının seri üretiminin başladığı bilgisini duyurmuş ve şunları söylemişti:

"ALTAY'ımızın seri üretimine geçtik. ALTAY'ı uluslararası alanda beraber kullanabileceğimiz paydaş ülkeler, bizlerle birlikte çalışmak isteyen ülkeler var. Onlarla görüşmelere devam ediyoruz."

Habere Tepki Ver

2

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Savunma


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading