Yandex Metrica

Mısır Türkiye'den savaş gemisi, SİHA ve çok sayıda füze alacak: Tank modernizasyonu da gündemde

Mısır Türkiye'den savaş gemisi, SİHA ve çok sayıda füze alacak: Tank modernizasyonu da gündemde

Mısır Cumhurbaşkanı Sisi'nin Türkiye ziyareti, Ankara-Kahire hattında kapsamlı askerî ittifakın yolunu açtı. Henüz teyit edilmemiş bilgilere göre Mısır yönetimi, Türk savunma ürünleri konusunda geniş bir sipariş listesine sahip. 

Savunma

06.09.2024, 13:08

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah el-Sisi'nin Türkiye temasları gündemdeki yerini koruyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yakın ilgi gösterdiği Mısır liderinin ziyareti sırasında başta savunma-güvenlik işbirliği olmak üzere 17 anlaşma imzalandı.

Mısır ordusunu Türk savunma sanayii imkanlarıyla modernize etmek isteyen Sisi yönetimi, sürecin hızlı ilerlemesini istiyor. 

Mayıs ayında Türkiye'yi ziyaret ederek sektörün paydaşlarıyla görüşen Mısır Genelkurmay Başkanı Korgeneral Osama Askar'ın bir dizi silah alım talebini gündeme getirdiği ileri sürülmüştü. 

ROKETSAN yapımı tanksavar silahları KARAOK ve L-UMTAS'ı tedarik etmek isteyen Mısır, bunun yanında hassas vuruş yeteneğine sahip topçu füzesi TRLG-230'u envantere katma niyetini dile getirmişti. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Mısırlı mevkidaşı Sisi

Korgeneral Askar'ın temaslarından yaklaşık dört ay sonra Türkiye'ye gelen Sisi'nin, alım listesine yeni silah, platform ve mühimmat eklediği iddia ediliyor. 

Amerika HÜRJET motorunu vermezse alternatifi var: Daha yüksek itiş gücü sağlıyor Amerika HÜRJET motorunu vermezse alternatifi var: Daha yüksek itiş gücü... Haberi Görüntüle

HİSAR SINIFI GEMİLER İLGİ ÇEKİYOR

Henüz teyit edilmeyen bilgilere göre Mısır yönetimi, İstanbul Tersanesi'nde 2'si inşa edilmekte olan HİSAR sınıfı açık deniz karakol gemilerinden (OPV) ilk etapta 4 adet edinmek istiyor. 

İlk sac kesiminden sadece 17 ay sonra TCG AKHİSAR ve TCG KOÇHİSAR'ı denize indirip donatım faaliyetine başlayarak rekor hızda üretim gerçekleştiren İstanbul Tersanesi, bu gemilerden 8 tane daha imâl etmeyi hedefliyor. 

AKHİSAR açık deniz karakol gemisi

Tepeden tırnağa Türk silah ve sistemlerinin kullanıldığı gemilerde dikey atım sistemi MİDLAS, hava savunma füzesi HİSAR-RF ve gemisavar füzesi ATMACA olacak. 

Yunan F-35'ine Meteor, JASSM, AIM-120! İsrail'den de iki tip stratejik füze geliyor Yunan F-35'ine Meteor, JASSM, AIM-120! İsrail'den de iki tip stratejik... Haberi Görüntüle

SİHA EĞİTİMİ YAKINDA BAŞLAYABİLİR

Korgeneral Askar'ın ziyareti sırasında da gündeme gelen bir başka iddia ise Kahire'nin Türk SİHA'larına ivedilikle sahip olma isteği oldu.

Bayraktar TB2 ve AKINCI ile ilgilendiği iddia edilen Mısır ordusu, henüz belirsiz sayıda SİHA ile birlikte yüklü miktarda MAM-C, MAM-L ve MAM-T füzelerini tedarik etmeyi amaçlıyor. 

Bunun yanında Mısır ordusunda SİHA operatörü olarak görev alacak askerlerin eğitimi konusunda Türk şirketlerinin harekete geçtiği ileri sürülüyor. Kahire'ye SİHA teslimatının operatör eğitimiyle eşzamanlı ilerlemesi bekleniyor.

Mısır envanterinde modernize edilmeyi bekleyen binin üzerinde M113 zırhlısı bulunuyor.

Savunma ortaklığı konusunda Ankara-Kahire hattı büyük bir potansiyel barındırıyor. Mısır ordusu envanterindeki binlerce zırhlı araç ve tankın ASELSAN imkanlarıyla modernize edilmesi masadaki planlar arasında. Zırhlı araçlara aynı zamanda modern stabilize top ve görüş sistemleri entegre edilecek. 

İmza konulmuş anlaşmalar kapsamında Türk ve Mısır savaş gemilerinin karşılıklı liman ve deniz üslerini kullanabilmesinin önü açıldı.

Yakın gelecekte Türk ve Mısır ordularının geniş ölçekli entegrasyonunu öngören süreç, savunma üretimindeki yoğunluğu artırmasının yanında, İsrail tehdidi altındaki Mısır ordusunun daha güçlü olmasını sağlayacak. 

Habere Tepki Ver

8

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Savunma


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading