• G.ALTIN

    4.217,74

  • DOLAR

    38,6141

  • EURO

    43,8703

  • BIST 100

    9.134,68

  • BITCOIN

    $94.632

Nereden nereye: Alman Genelkurmay Başkanı, Türk savunma sanayiini keşfe çıktı! Stratejik kırılma noktası...

Nereden nereye: Alman Genelkurmay Başkanı, Türk savunma sanayiini keşfe çıktı! Stratejik kırılma noktası...

Uzun yıllar Türkiye'ye karşı askerî ambargo uygulayan ülkelerin başında gelen Almanya, ABD'nin Avrupa'yı yalnız bırakmasıyla birlikte stratejik U dönüşüne imza atıyor. Avrupa ülkeleri Ukrayna'ya 2 milyon top mermisi bulmaya uğraşırken Alman Genelkurmay Başkanı Carsten Breuer soluğu Ankara'da aldı.

Almanya ile Türkiye arasında kritik bir eşik daha geçildi. Alman Genelkurmay Başkanı Carsten Breuer, Ankara'ya gelerek önemli temaslarda bulundu. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Metin Gürak'ın resmî davetlisi olarak Türkiye'ye gelen Breuer, ilk olarak Türk savunma sanayiinin omurgası niteliğindeki ASELSAN'ı ziyaret etti. 

Breuer, millî olarak geliştirilmiş sistemlere ilişkin ASELSAN Genel Müdürü Ahmet Akyol'dan bilgi aldı. Ziyareti sosyal medya hesabında duyuran Akyol, "Almanya Genelkurmay Başkanı Orgeneral Carsten Breuer’i ASELSAN’da ağırlamaktan memnuniyet duyduk. Kendilerine savunma teknolojilerindeki uluslararası iş birliğine açık projelerimiz hakkında bilgi verdik. ASELSAN olarak, oyun değiştiren teknolojiler geliştirerek küresel ölçekte güvenliğe katkı sunmaya devam edeceğiz" şeklinde açıklamada bulundu. 

ASELSAN ziyaretinin ardından Breuer, beraberinde Orgeneral Metin Gürak'la birlikte Millî Savunma Bakanı Yaşar Güler tarafından kabul edildi. Samimi havada geçtiği gözlenen temaslarda Breuer'ın sıcak tavırları dikkatlerden kaçmadı.  

Türkiye'ye uzun yıllardır askerî ambargo uygulayan Alman yönetimi, bu ziyaretle birlikte bir dönemin sonlandığını da açıkça ilan etmiş oldu. 

ALTAY, EUROFIGHTER VE AKKUYU ONLAR YÜZÜNDEN GECİKTİ

Almanya, ilk prototiplerin geliştirilmesi aşamasında ALTAY tankına güç vermesi planlanan MTU motorunun Türkiye'ye ihracını bloke etmişti. Bu durum ALTAY tankının seri üretim faaliyetini kesintiye uğrattı. 

Mehmetçiğin 2019 yılındaki Barış Pınarı Harekâtı sonrası Türkiye'ye yönelik sürdürdüğü örtülü ambargoyu görünür hale getiren Berlin yönetimi, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'na ait sismik arama ve sondaj gemilerinin Doğu Akdeniz'den çekilmesi için 2020 yılında Ankara'ya büyük baskı uygulamıştı. 

Dönemin Alman Başbakanı Angela Merkel'in askerî ambargo yanında Türkiye'yi ekonomik ambargo uygulamakla da tehdit ettiği ileri sürüldü.

Sonraki dönemde Berlin yönetimi, 40 adet Eurofighter Typhoon uçak satın almak için talepte bulunan Ankara'ya yaklaşık 2 yıl boyunca çelme taktı. 

Olaf Scholz yönetimindeki hükümet, İspanya, İtalya ve İngiltere'nin itirazlarına rağmen Türkiye'nin Eurofighter uçaklarına erişmemesi için her yolu denedi. 

Almanlar, Ukrayna için top mermisi bulamadıkları dönemde de Türkiye ile direkt muhatap olmaktan kaçındı. 2023 yılında Ukrayna'ya top mermisi yardımı konusunda organize olmaya çalışan Avrupa ülkeleri, Kiev'e söz verilmiş 1 milyon adet top mermisini taahhüt edilen süre içerisinde tedarik edemedi. 

Daha sonra devreye giren Çekya, top mermilerinin önemli bir kısmını Türk şirketlerden satın alarak bunları Almanya'ya daha yüksek bir fiyata sattı. 

Berlin yönetimi, Akkuyu Nükleer Santrali'nde kullanılacak kritik Siemens ekipmanının Türkiye'ye gönderilmesine de müsaade etmeyerek santralin zamanında faaliyete girmesine engel oldu. 

ASELSAN Genel Müdürü Ahmet Akyol, Alman Genelkurmay Başkanı Breuer'e Çelik Kubbe sistemini anlattı. Alman ordusu 2016 yılında Patriot hava savunma sistemlerini neden göstermeksizin Türkiye'den çekmişti. 

AVRUPA HENÜZ 2 MİLYON TOP MERMİSİNİ TAMAMLAYAMADI

Askerî konularda Ankara ile doğrudan muhatap olmaktan kaçınan Berlin'de çanlar, Donald Trump'la birlikte çalmaya başladı. 

ABD'nin Rusya'ya karşı Avrupa'yı yalnız bırakacağı anlaşıldığında Almanlar, Türkiye'nin varlığını yeniden keşfetti. Topçu mühimmatı konusunda üretim kapasitesini artırma amacındaki Berlin, Türk savunma şirketi Repkon'un kapısını çaldı. 

Firma, Şubat 2025 itibariyle 'dünyadaki en modern patlayıcı dolum tesisini kurmak için' Alman devletiyle sözleşme imzaladı. Böylelikle Almanya, 155 milimetre top/obüs mühimmatı üretim kapasitesini Türkiye sayesinde artırmak için dev bir adım attı. 

Avrupa ülkeleri geçtiğimiz günlerde ise Ukrayna'ya 5 milyar avro değerinde 2 milyon adet top mermisi tedariki için yeni bir girişim kurdu. Avrupa Birliği Dış Politika Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas, bu miktarın yarısının Avrupa ülkelerinden karşılandığını açıkladı. 

Kallas birkaç gün sonra yeni bir açıklama yaparak 2 milyon top mermisinin 3'te 2'sini güvence altına aldıklarını bildirdi. Bu durum, en az 400 bin top mermisinin Avrupa Birliği dışındaki bir ülkeden temin edilmiş olabileceğini ortaya koydu. 

Ukrayna'ya vaat edilmiş mühimmatı tamamlama çalışmaları sürerken Alman Genelkurmay Başkanı Carsten Breuer, soluğu Ankara'da aldı. 2023-2024 döneminde top mermisi alımı için Türkiye ile doğrudan muhatap olmaktan kaçınan Berlin, 2025 yılı itibariyle keskin bir U dönüşüne imza atmış görünüyor. 

TRHABER
Avatar
Atilla Diş