Yandex Metrica

Oniki Ada'ya hava ablukası: Türk ordusu Dalaman'a yeni jet üssü kuruyor

Oniki Ada'ya hava ablukası: Türk ordusu Dalaman'a yeni jet üssü kuruyor

Adalar Denizi ile Doğu Akdeniz'de giderek artan Yunan ve Amerikan tehditlerine Türk Silahlı Kuvvetleri'den bir cevap daha geldi. Muğla'nın Dalaman ilçesine 16. Ana Jet Üssü kuruluyor. Resmi Gazete'de komutan ataması yapılan F-16 üssü, Girit-Rodos-Oniki Ada hattındaki tehditlere acil müdahale imkanı sağlayacak.

Savunma

09.08.2024, 17:15

Türk Silahlı Kuvvetleri'nde 187 general ve amiralin atama kararları Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayınlandı. 

Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nda 117 generalin ataması yapılırken Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nda 32 amiralin, Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nda ise 38 generalin görev yeri ve pozisyonları değişti. 

Hava Kuvvetleri Komutanlığı atama listesindeki bir detay, Türk ordusunun Yunan ve Amerikan tehditlerine karşı yeni yapılanmaya gittiğini gözler önüne serdi. Görev sahası Girit, Rodos ve 'Oniki Ada' ismiyle bilinen adalar grubu olacak yeni bir hava üssü kuruldu. 

Muğla'nın Dalaman ilçesinde kurulan 16. Ana Jet Üs Komutanlığı'nın başına Hava Tuğgeneral Yusuf Karuk getirildi.

Ankara'da Hava Kuvvetleri Komutanlığı Uçuş Yer Emniyet Değerlendirme ve Denetleme Daire Başkanı olarak görev yapan Tuğgeneral Karuk, Dalaman'da yeni kurulan 16. Ana Jet Üs Komutanlığı'nda görev yapacak. 

Dalaman'a kurulan jet üssünün başına Tuğgeneral Yusuf Karuk getirildi.

Askerî hava üssünün mevcut Dalaman Havalimanı'na bitişik olarak mı yoksa yeni bir yerleşkede mi kurulacağı konusunda henüz bir açıklama yapılmadı. Dalaman'da F-16 savaş uçaklarıyla birlikte silahlı insansız hava araçlarının da konuşlanması bekleniyor. 

ALPAGUT benzeri mühimmat için 1 milyar dolar ayırdılar: ROKETSAN ve STM doğru yolda ALPAGUT benzeri mühimmat için 1 milyar dolar ayırdılar: ROKETSAN ve... Haberi Görüntüle

İNCİRLİK DE ANA JET ÜSSÜ OLMUŞTU 

Türkiye'nin güneybatı ucunda, Yunanistan kontrolündeki Rodos'un tam karşısına kurulan jet üssü, Adalar Denizi ve Doğu Akdeniz'de artan tehditlere bir cevap niteliği taşıyor. 

Balıkesir-Bandırma'daki 6. Ana Jet Üssü, Balıkesir-Altıeylül'dki 9. Ana Jet Üssü, İzmir-Çiğli'deki 2. Ana Jet Üssü ve Eskişehir'deki 1. Ana Jet Üssü'nün yanında Muğla-Dalaman'a kurulan 16. Ana Jet Üssü, geçtiğimiz günlerde Adana-İncirlik'te bulunan 10. Tanker Üs Komutanlığı'nın '10. Ana Jet Üssü'ne dönüştürülmesinin ardından yeni ve oldukça anlamlı bir adım oldu. 

Mevcut tablo, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Türkiye'nin güney sınırları boyunca hava operasyon kabiliyetini geliştirme yönünde adımlarına hız verdiğini ortaya koydu. 

Türk F-16'ları ve önümüzdeki yıllarda muharip modeli üretilecek HÜRJET, Dalaman'dan havalanarak Girit-Rodos-Oniki Ada hattında faaliyet yürütebilecek. 

Yunan ordusunun bir süredir Türkiye sınırındaki adalara hava savunma sistemleri yerleştirdiği biliniyor. TSK'nın Dalaman'da 16. Ana Jet Üssü oluşturma kararı, Atina yönetimine de önemli bir mesaj olarak görülüyor. 

Habere Tepki Ver

16

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Savunma


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading