Paraşütlü KIZILELMA bu kez troleyle havalandı: 6. nesil savaş planının odak noktası

Paraşütlü KIZILELMA bu kez troleyle havalandı: 6. nesil savaş planının odak noktası

Amerikalıların 6. nesil hava muharebe konseptinde önemli bir yer tutan Kratos yapımı insansız hava aracı XQ-58, rampanın yanında troleyle de havalanabilir hale geldi. Bu özellik 'paraşütlü KIZILELMA'yı daha ağır mühimmat ve yakıt yüküyle herhangi bir otoyoldan havalanma yeteneğine kavuşturdu. 

Savunma

06.07.2024, 09:44

Amerikan ordusu için insansız hava araçları tasarlayıp üreten Kratos şirketi, 6. nesil savaşın önemli bir unsuru olması planlanan XQ-58'i tekerlekli troley yardımıyla uçurdu. 

Normalde jet motorunun ateşlenmesiyle rampadan havalanan hayalet SİHA bu kez pistteki troley yardımıyla gökyüzüyle buluştu. Denenen son teknik, rampa kullanılmadığından dolayı XQ-58'in daha fazla mühimmat ve yakıtla uçmasına olanak sağlıyor. 

Kısa ve uzun pistli uçak gemilerinde de görev alması beklenen XQ-58, uçuşunu tamamladıktan sonra belirlenmiş bir noktaya paraşüt yardımıyla iniş yapıyor.

Baykar yapımı KIZILELMA'nın küçük boyutlu fedai SİHA versiyonu olan XQ-58, farklı görev konseptleriyle yıllardır test ediliyor. 

MARLIN SİDA, KUZGUN füzesiyle dünyada bir ilki başardı: Onlarca kilometre uzaktan gemi avı! MARLIN SİDA, KUZGUN füzesiyle dünyada bir ilki başardı: Onlarca kilometre... Haberi Görüntüle

KALKTIKTAN SONRA YERE PARAŞÜTLE İNİYOR

Troley kullanılan son test uçuşu, Kuzey Dakota'daki Grand Forks Hava Üssü'nde gerçekleşti. 

Kratos şirketi, troleyli kalkışta XQ-58 Valkyrie aracının tipik uçak motoruyla geleneksel bir jetin kalkışı gibi gaz verdiğini, böylelikle tekerlekli platformun hızlandığını ve gereken hıza ulaşıldığında kalkışın gerçekleştiğini bildirdi. 

Troley kullanmak suretiyle yapılan uçuşlar, bu aracın ağır görev yüküyle herhangi bir düz yoldan da havalanmasına olanak tanıyacak. Bu yetenek, bir savaş durumunda hava üslerinin çoğu tahrip edileceği için kritik önemde görülüyor. 

XQ-58 Valkyrie

XQ-58 ABD'nin bir dizi fedai uçak projesinin parçalarından biri olarak tasarlandı ve ilk uçuşunu 2019'da gerçekleştirdi. İniş takımı olmayan hava aracı, paraşüt yardımıyla yere iniyor. 

S-400 için İncirlik iddiasına güvenlik kaynakları cevap verdi: Aşağılık FETÖ'cünün pis yalanı S-400 için İncirlik iddiasına güvenlik kaynakları cevap verdi: Aşağılık FETÖ'cünün... Haberi Görüntüle

HER İNSANLI UÇAĞA 5 TANE FEDAİ 

6 bin pound (yaklaşık 2,7 ton) kalkış ağırlığı bulunan XQ-58, Kratos şirketinin verdiği bilgilere göre 45 bin fit (13,7 km) irtifaya kadar uçabiliyor. Araç, 3 bin deniz mili (5 bin 500 km) uçuş kapasitesine sahip.

Kanat altında ve gövde içinde mühimmat taşıyabilen insansız hava aracının elektronik harp, haberleşme rölesi ve kamikaze saldırı gibi görev konseptlerine göre uyarlanmış türleri de geliştiriliyor. 

Kratos XQ-58'in en az 5 farklı varyantı üzerinde çalışıyor. Amerikan Hava Kuvvetleri geleceğin hava harp ortamında çok sayıda insansız fedai uçak kullanmayı ve bunların hızlı üretilebilir, aynı zamanda maliyet etkin olmasını istiyor. Kratos'un XQ-58'inde birim fiyatının bu nedenle 5-6 milyon doları geçmemesi öngörülüyor. 

Paraşüt ve hava yastıkları açılmış bir XQ-58

Amerikan ordusu, Collaborative Combat Aircraft (CCA-İşbirlikçi Savaş Uçağı) olarak da adlandırılan bu sistemlerden 200 insanlı uçağa 1000 adet olacak şekilde edinmeyi planlıyor.

Kratos şirketinin CEO'su Eric DeMarco'ya göre Pentagon'un sipariş ettiği bu tip dronların sayısı 2 bini buluyor.

XQ-58 ile benzeri araçları F-22 ve F-35'lerle birlikte uçarak ağ merkezli 6. nesil hava harekâtı icra etmeyi tasarlayan Amerikalılar, Kratos yapımı bu fedai uçağa hava-hava füzeleri de entegre edecek. 

Kratos şirketinin insansız hava aracı XQ-58A

Habere Tepki Ver

11

16

6

3

1

0

0

0

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Savunma


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading