Yandex Metrica

S-400'den sonra S-500 mü geliyor? Emekli general, 'Performansını görelim, alabiliriz' dedi

S-400'den sonra S-500 mü geliyor? Emekli general, 'Performansını görelim, alabiliriz' dedi

Rusya'nın S-400'ten sonra geliştirdiği S-500 hava savunma sistemi ilk görevine Kırım'da başladı. Potansiyel müşteriler S-500'e ilişkin gelişmeleri dikkatle takip ediyor. Moskova'dan S-400 sistemi satın alan Hindistan, S-500 tedariği konusunda en yetkin isimlerin ağzından mesaj veriyor. 

Savunma

23.06.2024, 14:24

Ukrayna istihbarat birimlerinin "Kırım'da aktif göreve başladı" dediği S-500 hava savunma sistemi daha şimdiden S-400 müşterilerini cezbetmeye başladı. 

Rus sisteminin kullanıcıları arasında bulunan Hindistan, S-400'ler sonrası gözünü S-500'e dikti. Ülkede havacılık duayenlerinden emekli mareşal Anil Chopra, modern Rus sisteminin Kırım'da sergileyeceği performansı gördükten sonra Yeni Delhi'nin S-500 Prometheus satın alabileceğini kaydetti. 

Chopra'ya göre Hindistan, 600 kilometre uzaktaki hedefleri vurabilecek kapasitede savunma füzeleri kullanan S-500'ü alırsa, Pakistan savaş uçakları sınırdan yüzlerce kilometre geride durabilir. 

BORA füzesini uçaktan atma vakti gelmedi mi? ABD ordusunda yok, İsrail'de var BORA füzesini uçaktan atma vakti gelmedi mi? ABD ordusunda yok,... Haberi Görüntüle

S-500 HAVA SAVUNMA SİSTEMİ ÖZELLİKLERİ

EurAsianTimes yayınındaki makalesinde S-500 için bir dizi övgü sıralayan emekli mareşal, şu ifadeleri kullandı:

S-500 hava savunma sistemi

S-500 Prometheus, S-400 ve A-235 ABM füze sistemlerini tamamlayan Rus karadan havaya füze/anti-balistik füze sistemidir. Bu hava savunma sistemi, modern hava savaşlarının oluşturduğu gelişen tehditleri ele almak üzere tasarlanmış, Rus askeri teknolojisindeki son teknoloji ürünü bir gelişmedir. 

Sistem, belirli tehditlere ve operasyonel gereksinimlere göre uyarlanmış çeşitli füze türlerini fırlatabiliyor ve böylece gelişen havadan kaynaklanan tehlikelere karşı koymada çok yönlülüğünü ve etkinliğini artırıyor.

S-500'ün radar ve hedefleme sistemleri, 600 kilometreye kadar angajman menzili sağlayan dünyanın en gelişmiş sistemleri arasında yer alıyor.

En dikkate değer özelliklerinden biri, hayalet uçaklar, hipersonik füzeler ve alçak yörüngeli uydular da dahil olmak üzere çok çeşitli hedeflere saldırabilme yeteneğidir ve bu da Rusya'nın caydırıcılığını önemli ölçüde artırmaktadır.

Gelişmiş radar kompleksi, batarya başına 4 radar aracından oluşur. Bunlar arasında 91N6E(M) S-bant tespit radarı, 96L6-TsP C-bant tespit radarı, 76T6 çok modlu angajman radarı ve 77T6 anti-balistik füze angajman radarı yer alıyor.

F-16 kaçırana 1 milyon dolar ödül var: Sadece para değil, vatandaşlık da verilecek F-16 kaçırana 1 milyon dolar ödül var: Sadece para değil,... Haberi Görüntüle

F-22 VE F-35 UÇAKLARI İÇİN BÜYÜK TEHDİT 

S-500, birden fazla radar frekansı ve gelişmiş sinyal işleme kullanarak, hayalet uçakları tespit edip izleyebilir, bu da onların savunulan hava sahasına girmedeki etkinliğini azaltır. Dolayısıyla S-500, Amerikan F-22 Raptor ve F-35 hayalet savaş uçakları için potansiyel bir tehdit oluşturuyor.

S-500 tasarımını gösteren bilgisayar görseli

Sistem aynı anda 10 hedefe saldırabiliyor ve S-400'den daha kısa olan 3-4 saniyelik tepki süresine sahip. Daha güçlü sıkışma önleyici radar, 'yakın uzay' hedeflerini tespit edebilir.

Bu son teknolojiye sahip radar sistemleri, balistik hedefler için 2 bin kilometreye, havadan gelen tehditler için ise 800 kilometreye varan yeteneklerle S-500'ün hem balistik hem de havadaki hedefleri dikkate değer mesafelerden tespit etmesini sağlıyor.

Bu uzun menzilli yetenek, sistemin hedefleri angajman bölgesine girmeden çok önce tespit etmesine ve izlemesine olanak tanıyarak önemli bir taktik avantaj sağlıyor.

Radar, eş zamanlı izleme ve etkileşim dahil olmak üzere birden fazla modda çalışabilir, böylece sürekli kapsama alanı ve ortaya çıkan tehditlere hızlı yanıt verilebilir.

F-16 kaçırana 1 milyon dolar ödül var: Sadece para değil, vatandaşlık da verilecek F-16 kaçırana 1 milyon dolar ödül var: Sadece para değil,... Haberi Görüntüle

ALÇAK YÖRÜNGEDEKİ UYDULARI VURABİLİYOR

S-500, farklı hedeflere ve angajman aralıklarına göre tasarlanmış çeşitli füze türlerine sahiptir. Bu füzeler 200 kilometreye kadar irtifalara ulaşabiliyor ve S-500'ün balistik füzeleri orta rota aşamasında önlemesine ve alçak yörüngeli uydulara saldırmasına olanak tanıyor.

S-500, dört adet 40N6M uzun menzilli karadan havaya füze veya bir fırlatma aracına monte edilmiş iki adet 77N6 önleyiciden oluşuyor. 40N6M uzun menzilli füzeler 400 kilometreye kadar menzile sahipken, 77N6 serisi önleyiciler yaklaşık 600 kilometreye ulaşabiliyor.

Nişan alınan hedefin rakımının 180-200 km kadar yüksek olduğu iddia ediliyor.

Sistemin elektronik müdahaleye karşı oldukça dirençli olduğu ve karmaşık elektronik savaş saldırıları karşısında bile etkinlik sağlayabildiği iddia ediliyor.

Kremlin, S-500'ün Rusya'nın havadan atılan Kinzhal hipersonik balistik füzesini engelleyebilecek tek silah olduğunu iddia ediyor. Rus raporları, S-500'ün 2024'ün başlarında hipersonik hedefleri başarıyla takip ettiğini ve yakaladığını gösteriyor.

S-500'ün, Başkan Vladimir Putin'in 2018'de açılışını yaptığı Rus yapımı Kerç Köprüsü'nü korumak için konuşlandırıldığı bildiriliyor.

Selefi S-400'e göre önemli bir yükseltme olarak değerlendirilen S-500 hava savunma füze sistemi, kritik bir stratejik konuma yerleştirildi.

Roketsan'ın savunma sistemleri Eurosatory'de görücüye çıktı! Üstün performanslarıyla rakiplerini solladı Roketsan'ın savunma sistemleri Eurosatory'de görücüye çıktı! Üstün performanslarıyla rakiplerini solladı Haberi Görüntüle

MOSKOVA ÇEVRESİ BU SİSTEMLE KUŞANACAK 

S-500'ün yetenekleri, güçlü radarlarına, güçlü balistik bilgisayarına ve manevra kabiliyeti yüksek önleyicilere bağlanıyor. Almaz-Antey tarafından tasarlanıp üretilen bu sistemin birim maliyetinin 2,5 milyar dolar civarında olduğu bildiriliyor.

Ukrayna, Rusya'nın hava savunma varlıklarından endişe duyuyor ve F-16 savaş uçaklarından oluşan filosunu hizmete sokmadan önce ileri konuşlandırılmış olanları zayıflatmak istiyor.

Kırım'daki konuşlandırma, S-500'ün bilinen ilk muharebe rolünü temsil ederken, Rusya'nın nihai planı 2025 yılına kadar Moskova bölgesini bu zorlu sistemlerle tamamen kuşatmak. Batı ile gerilimler tırmanırken Rusya, 'kıyamet günü' füze savunma sistemini mükemmelleştirmekle meşgul.

Tipik olarak gizli savaş uçaklarını, füzeleri ve uyduları 'öldürmek' için tasarlanan S-500'ün, oyunun kurallarını değiştiren savunma gücü beklentilerini karşılayabilme yeteneği hâlâ sorgulanıyor.

TEI bozulmayan motor yaptı: GÖKBEY'e güç veren TS1400 yıpratma testinde dünyaya meydan okudu TEI bozulmayan motor yaptı: GÖKBEY'e güç veren TS1400 yıpratma testinde... Haberi Görüntüle

TÜM GÖZLER S-500'ÜN KIRIM PERFORMANSINDA 

Eylül 2021'de Rusya Başbakan Yardımcısı Yury Borisov, Hindistan'ın potansiyel ve muhtemelen ilk S-500 müşterisi olabileceğini söyledi. 

Sistem Çin'in bile ilgisini çekebilir. Daha önce Çin, S-400'ün ilk müşterisiydi ve 6 batarya satın almıştı. Hindistan 3 batarya aldı ve 2026 yılına kadar 2 batarya daha devreye alınacak.

Eğer Hindistan S-500'ü alırsa, bu durum Pakistan Hava Kuvvetlerini Fiili Kontrol Hattından (LAC) uzaklaştıracak ve hava savunma kapasitemizi güçlendirecektir.

Açıkçası her ikisi için de bekle-gör zamanı ve S-500'ün alışılmadık saldırılara karşı nasıl performans gösterdiğini değerlendireceğiz. 

 

Habere Tepki Ver

11

0

7

0

0

0

2

1

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Savunma


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading