Yandex Metrica

Savaş uçakları için son imza da atıldı: 24 adet F-16 birkaç güne yola çıkabilir

Savaş uçakları için son imza da atıldı: 24 adet F-16 birkaç güne yola çıkabilir

Hollanda Savunma Bakanı Kajsa Ollongren, 24 adet F-16 savaş uçağının Ukrayna'ya sevki konusunda tüm 'ihraç' belgelerini imzaladığını duyurdu. Rusya-Ukrayna savaşını alevlendirecek gelişmenin fitili, F-16'ların ilk operasyon uçuşuyla başlayabilir. 

Savunma

02.07.2024, 22:01

Ukrayna-Rusya savaşını daha da kızıştıracak gelişme çok yakında sahada kendini gösterebilir. Hollanda Hava Kuvvetleri'nin Kiev'e transfer edeceği 24 adet F-16 konusunda tüm imzalar atıldı. 

Hollanda Savunma Bakanı Kajsa Ollongren, uçakların 'ihracatı' konusunda belgeleri imzaladı. Ukrayna semalarında Rus savaş uçaklarıyla karşı karşıya gelmesi beklenen F-16'lar aynı zamanda Rus topraklarına füze de ateşleyerek savaşı bambaşka bir seviyeye taşıyacak. 

Parlamentoya yazdığı bir mektupta Ollongren, yeni kurulan hükümetin göreve başlamasından hemen önce, F-16'ların Ukrayna'ya transferine ilişkin tüm belgeleri imzaladığını kaydetti. 

ANKA-3'ü gören Yunanlılar Fransa'dan hayalet uçak istedi: Son umutları Neuron... ANKA-3'ü gören Yunanlılar Fransa'dan hayalet uçak istedi: Son umutları Neuron... Haberi Görüntüle

İLK PARTİDE KAÇ UÇAĞIN OLDUĞU SIR 

Ollongren, ilk teslimatın kaç adet F-16'yı kapsayacağını ve bunların Ukrayna'ya ne zaman ulaşacağını güvenlik nedeniyle açıklamadı. Hollanda hükümeti daha önce, Ukraynalı pilotların ve bakım teknisyenlerinin eğitimi için bu uçaklardan bir kısmını Romanya'daki bir üsse nakletmişti.  

Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenski, eski Hollanda Başbakanı ve NATO'nun yeni genel sekreteri Mark Rutte ile birlikte

Nisan ayında yaptığı açıklamada Kajsa Ollongren, Danimarka, Hollanda ve ABD'den F-16'ların 'birkaç ay içerisinde başlamasını beklediğini' duyurmuştu. Amsterdam yönetimi, F-16'ların Rus topraklarını vurma görevlerinde kullanılmasına da onay verdi. 

Kremlin ise bu uçakların hem Ukrayna'da konuşlandığı üslerin hem de komşu ülkelerde bulunduğu noktaların vurulacağı mesajı vermişti. F-16'ların Rus hedeflerini vurmak için Romanya ya da Polonya'dan havalanması halinde Rusya bu ülkelere de saldırı düzenleyebilir. 

Karaya roket ateşleyen robot şimdi denize mayın döşüyor: Gemilerin niye battığı belli oldu Karaya roket ateşleyen robot şimdi denize mayın döşüyor: Gemilerin niye... Haberi Görüntüle

RUSYA UKRAYNA'DAKİ TÜM ÜSLERİ HEDEF ALABİLİR

Diğer yandan ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Ukrayna'ya verilecek F-16'ların Ukrayna sınırları içerisine konuşlanacağını söylemişti. 

Rus ordusunun Ukrayna topraklarındaki hava üslerini tahrip etmek için yoğun bombardımana başlayabileceği belirtiliyor. Buna dair ilk işaret, Poltava bölgesindeki Mirgorod Havaalanı'nın vurulması oldu. 

Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna'ya ait savaş uçaklarının bulunduğu havaalanının İskender füzeleriyle vurulduğunu ve saldırı sonucunda 5 adet Su-27 avcı uçağının imha edildiğini bildirdi. Saldırıda hedef alınan pistlerin görüntüsü de yayınlandı. 

Ukrayna ordusunun Belçika, Danimarka, Hollanda ve Norveç'ten 80 kadar savaş uçağı alması bekleniyor. Buna Yunanistan'ın satışa koyduğu F-16'lar da dahil edildiğinde rakam 100'ün üzerine çıkıyor. 

Türk F-16'sını düşüren Yunan uçağını satın almak için heyet geliyor: Fatura milyar doları aşabilir Türk F-16'sını düşüren Yunan uçağını satın almak için heyet geliyor:... Haberi Görüntüle

SIRADA FRANSIZ MIRAGE UÇAKLARI VAR 

Amerikan F-16 haricinde Ukrayna, Fransız Mirage 2000 jetleriyle de ilgileniyor. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Dassault şirketince üretilen Mirage 2000-5 savaş uçaklarını Ukrayna'ya sağlayacaklarını ve Ukraynalı pilotları da eğiteceklerini duyurmuştu. 

Fransız basınına göre 30 kadar Ukraynalı pilot, Mont-de-Marsan ve Nancy hava üslerinde Mirage uçakları konusunda hızlandırılmış eğitime alındı. F-16 kullanacak pilotların eğitimi ise bir yılı aşkın süredir devam ABD ve İngiltere'de devam ediyor. İlk grup pilotların uçuşa hazır duruma geldiği belirtiliyor. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

1

0

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Savunma


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading