SİHA ve dron sürüsüyle adalar kuşatması: Yunan basını 'Türkler de Çin ordusu gibi yapacak' diyor

SİHA ve dron sürüsüyle adalar kuşatması: Yunan basını 'Türkler de Çin ordusu gibi yapacak' diyor

ABD ve Çin'in Tayvan merkezli bir savaşın ilk safhasında sadece insansız sistemleri kullanarak 'cehennem manzarası' oluşturma planı yalnız krizin taraflarını değil, Yunanistan'ı da ürküttü. Zira Yunan basınına göre SİHA, SİDA ve sürü dronlarla bir toprak parçasını tamamen kontrol altına alma tasarımı, Türk ordusu tarafından da çalışılıyor.

Savunma

08.07.2024, 01:34

Dron teknolojisindeki gelişmeler sürü halinde hareket eden insansız hava araçlarının bir bölgeyi her türlü düşman unsurundan arındırabileceğini ortaya koyuyor.

Rusya-Ukrayna savaşının özellikle ikinci yılından itibaren net biçimde kendini gösteren 'dron harekâtı' konsepti, şimdi hem Amerikan hem de Çinliler tarafından çalışılıyor. 

ABD Hint-Pasifik (INDOPACOM) Komutanı Amiral Samuel Paparo, Tayvan merkezli krizin sıcak çatışmaya dönüşmesi durumunda bir ay sürecek 'cehennem manzarası' (Hellscape) planını açıkladı. 

20 yıllık işgalin ardından Afganistan'ı kaçarak terk etmek zorunda kalan ülkenin amiralı, SİHA destekli sürü dronlar ve insansız deniz araçlarıyla cephe hattını 'robotik bir cehenneme' dönüştürebileceğinden bahsetti. 

Bombalı dron sürüsü satıhtaki hedeflere yönelik toplu saldırıda bulunurken, Çin savaş gemileri ise hem kamikaze insansız deniz araçlarıyla hem de insansız denizaltılarla avlanacak. 

Ancak sorun şu ki, benzer bir konsepti Çinliler de çalışıyor.

South China Morning Post'ta yayınlanan habere göre Çin ordusunda Ünite 92116'da görev yapan mühendis Chen Huijie, insansız hava aracı sürüleriyle 'alan ablukası' ve 'adanın kontrol edilmesi' operasyonlarının tasarlandığını gösteren planı kaleme aldı.  

Haziran ayında Çin akademik dergisi Command Control&Simulation'da yayınlanan araştırma, Pekin'in olası bir savaşta Tayvan'ın üzerine on binlerce dronu aynı anda göndereceğini ortaya koydu.

Sürü algoritmasıyla hareket eden kamikaze robotlar Tayvan'daki hedeflere ilişin veritabanına yüklenmiş her nesneyi hedef alabilecek. 

Sadece insansız sistemlerin kullanıldığı ağ merkezli operasyonla bir kara parçasını tümden kontrol etme stratejisi, savaş tarihinde yeni aşamayı temsil ediyor. 

ABD ve Çin ordusunun muharebenin başında yoğun olarak robotları savaştırarak oluşturmayı planladığı 'cehennem manzarası'ndan Yunanistan da nasibini aldı.

Zira Atina basını, Türkiye'nin Ege'deki adaları ele geçirme hedefiyle benzer planları çalıştığını söylüyor. 

Helikopter motorlu dev AKINCI müjdesi: Çok daha büyük bir bombardıman uçağı olacak Helikopter motorlu dev AKINCI müjdesi: Çok daha büyük bir bombardıman... Haberi Görüntüle

BENZER BİR PLANI TÜRKLER EGE'DE YAPIYOR

Türkiye'nin Libya, Kosova, Kuzey Kıbrıs, Arnavutluk ve Bosna Hersek'e yerleşerek Yunanistan'ı kuşatma stratejisi güttüğünü ileri süren internet yayını Pentapostagma, Çin ve ABD'nin Tayvan merkezli SİHA/dron hazırlığını Ankara'nın Ege'de yapmakta olduğunu kaydetti. 

Baykar'ın Bayraktar TB2 ve AKINCI ile Afrika'dan Avrupa ve Asya'ya kadar pazar payını genişlettiğini hatırlatan haberde Bayraktar TB3 ve KIZILELMA'nın da yakında seri üretime geçeceği belirtilerek Selçuk Bayraktar'ın şu ifadesi alıntılandı:

"Bu yeni insansız hava araçları (KIZILELMA ve TB3), Türkiye'nin Karadeniz'den Kafkasya'ya, Doğu Akdeniz'den Kuzey Afrika kıyılarına kadar askeri nüfuzunda devrim yaratacak."

Ablukanın SİHA ve dronlarla gerçekleşebileceğini düşünen Yunan basını şunları yazdı:

"Kuşatma sırasında devasa insansız hava araçlarının kullanılması, Türk tehdidine karşı zaten adalarımıza anti-dron sistemleri yerleştiren Yunan Genelkurmayı'nın üzerinde çalıştığı bir senaryo. 

Aynı zamanda silahlı kuvvetlerimiz askeri personel ve altyapı açısından büyük tehdit oluşturan FPV tipi dron saldırılarına karşı da önlemler aldı. 

Zaten Yunan Hava Kuvvetleri Ege'de liderliği elinde tutuyor ve özellikle F-16 Viper ile Rafale uçaklarının alınmasıyla bu liderliği sağlam bir şekilde pekiştirdi. 

Yunanistan'ın envanterindeki bu yetenekler Türk Hava Kuvvetleri'nin üzerinde yerleşim olan veya olmayan bir Yunan adasına karşı herhangi bir şey tasarlamasına engeldir."

PKK'nın sahipleri nükleer bombardıman uçağıyla Yemen'i vurdu: CENTCOM herkesi tehdit etti PKK'nın sahipleri nükleer bombardıman uçağıyla Yemen'i vurdu: CENTCOM herkesi tehdit... Haberi Görüntüle

SÜPER GÜÇ TÜRKİYE'YE KARŞI F-16 VE RAFALE Mİ?

Yunan basını Adalar Denizi'nde olabileceklere temas edip F-16 ve Rafale uçaklarıyla kendini güvende hissetmeyi tercih etse de Türk savunma şirketleri deniz, hava ve kara robotlarında dünyanın en gelişmiş sistemlerini yıllardır üretiyor. 

Türkiye'nin bir SİHA süper gücü olduğu gerçeğini artık Batılı ülkeler de kabul ederken, son dönemde popüler hale gelmiş kamikaze dron konseptini Türk ordusu ilk kez 2020 yılında Libya'da Hafter güçlerine karşı uygulamıştı. 

Kamikaze dronun yapay zeka desteğiyle ilerleyip hedefini bulması ve imha etmesi, dönemin Birleşmiş Milletler raporuna da yansımış, bu kabiliyet küresel ölçekte büyük tartışmalara yol açmıştı. 

KARGU, ALPAGU ve TOGAN'la uzun yıllar önce başlayan kamikaze dron ailesinin şimdi onlarca çeşit üyesi var ve 'dijital ordu, dijital birlik' konseptinde önemli mesafe kat edildi. 

F-16 ve Rafale uçaklarına güvenliğe ilişkin aşırı anlam yükleyen Yunan basını, Türkiye'nin kamikaze insansız deniz aracı (KİDA) teknolojisini geliştiren dünyanın ilk birkaç ülkesinden biri olduğunu ve aynı zamanda insansız denizaltılara da sahip olduğunu gözden kaçırdı. 

 

Habere Tepki Ver

25

0

2

0

0

0

2

0

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Savunma


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading