Yandex Metrica

SİHA'da kıskançlığın bu kadarı: Bayraktar TB2 ile yaralı tahliyesi yapamazsınız!

SİHA'da kıskançlığın bu kadarı: Bayraktar TB2 ile yaralı tahliyesi yapamazsınız!

Açık denizlerini 7/24 izlemek için Türkiye'den Bayraktar TB2 satın alan Maldivler, Hindistan'ı çıldırtmaya devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde "Türk SİHA'ları Hint donanmasının faaliyetlerini gözetleyecek" diyen Yeni Delhi basını şimdi de şu iddiayla ortaya çıktı: "TB2'ler Maldivler'e hediye ettiğimiz insanlı Dornier uçağın yerini alamaz. Bir kere İHA'larla yaralı tahliyesi yapamazsınız!"

Savunma

22.05.2024, 01:24

Türkiye'den satın aldığı Bayraktar TB2 SİHA'ları bir süre önce envanterine katan turizm cenneti Maldivler, Hindistan yönetimini küplere bindirmeye devam ediyor. 

Cumhurbaşkanı Muhammed Muizzu, iktidara gelmesinin ardından Çin ve Türkiye ile ilişkileri hızla geliştirdi ve Hindistan'la bağları zayıflattı.

Maldivler aynı zamanda Hint yönetimince hediye edilmiş Dornier tipi uçakla iki adet helikopteri kullanmak için ülkede bulunan Hindistan askerlerini de sınırdışı etti. 

Maldivler'in Ankara ile sıkılaşan bağları ve bunun yansıması olarak Türk SİHA'larının tedariki Yeni Delhi'de rahatsızlığa yol açtı. TB2'lerle Hindistan güneyindeki deniz alanlarının ve donanma faaliyetinin izleneceğini ileri süren Hint medyası, şimdi çok daha gülünç bir iddiayla alay konusu oldu. 

Türk SİHA'larının insanlı Dornier uçaklarının yerini alamayacağını öne süren EurAsianTimes, "Hem İHA'larla yaralı tahliyesi de yapamazsınız" ifadesini kullandı. 

İnsanlı Dornier uçağı ve Bayraktar TB2

2024 mühimmat arzı 4 milyona doğru... Roket üretimi 15 kat, seyir füzesi 7,5 kat arttı 2024 mühimmat arzı 4 milyona doğru... Roket üretimi 15 kat,... Haberi Görüntüle

TÜRK İHA'LARI DORNIER'İN YERİNİ ALAMAZ

Hindistan Deniz Kuvvetleri eski sözcüsü emekli Yüzbaşı DK Sharma'nın görüşleriyle yayınlanan tuhaf haberde şu ifadeler kullanıldı:

"Maldivler 76 Hint personelini topraklarından sınırdışı etti ve bunu yaparkan Çin parasına, Türklerin SİHA desteğine güveniyor. Ancak bu kararlar çok aceleyle alınmıştı. 

Maldivler Savunma Bakanı, Hindistan'ın hediye ettiği 2 helikopter ve bir Dornier uçağını uçuracak pilotlardan yoksun olduklarını itiraf ediyor. 

Maldivler deniz alanlarını izlemek için Türklerin Bayraktar TB2 insansız hava araçlarını tercih etti. Ancak uzmanlar İHA'ların Dornier uçakları ve gelişmiş hafif helikopterlerin oynadığı rolün yerini alamayacağını belirtiyor. 

Yeni hükümet iktidara geldiğinde Yeni Delhi'ye meydan okuyan Maldivler, Çin'in casus gemilerine kapı açmakla kalmadı; aynı zamanda Hindistan'ın bir diğer rakibi olan Türkiye ile de yakınlaştı.

Türkiye, kasım ayında cumhurbaşkanı olarak yemin eden Muhammed Muizzu'nun ziyaret ettiği ilk yabancı ülke oldu." 

TB2 SİHA'lar Maldivler Cumhurbaşkanı Muhammed Muizzu'nun katıldığı törenle göreve başlamıştı

Yunan heyet ikinci el ücretsiz zırhlıları Amerika'da seçti: 4 kilometreden tank vuruyor Yunan heyet ikinci el ücretsiz zırhlıları Amerika'da seçti: 4 kilometreden... Haberi Görüntüle

'NE TÜR DONANIMA SAHİPLER BİLMİYORUM'

Maldiv hükümeti, açık denizlerde devriye gezecek TB2'ler için Türkiye ile 37 milyon dolarlık sözleşme imzaladı. 

Hint Donanması eski sözcüsü emekli Yüzbaşı DK Sharma, TB2'lerin Dornier'in yerini alamayacağını belirterek şunları söylüyor:

"İnsanlıdan insansıza... Maldiv personelinin İHA'dan aktarılacak verileri derlemek ve analiz etmek için ne tür donanıma sahip olduğunu bilmiyorum. Ama Dornier'in pilotları vardı; onlar da görevlerinin bilincindeydi. 

Hem İHA'larla yaralı tahliyesi de yapamazsınız. İHA'lar yalnızca istihbarat, gözetleme, keşifte kullanılır. Silahlı olanlar ise hedefin imhasında kullanılır. Oysa uçak ve helikopterler Maldivler'de hava ambulans olarak da görev yapıyordu." 

230 adet askerî araca 200 milyon avro verdiler: Şimdi 11 kişilik Türk zırhlısını bekliyorlar 230 adet askerî araca 200 milyon avro verdiler: Şimdi 11... Haberi Görüntüle

VERDİKLERİ BİR UÇAK KIYMETE BİNDİ

Hindistan Denizcilik Vakfı Başkan Yardımcısı Tuğamiral Anil Jai Singh ise şu yorumda bulundu:

"İnsansız yetenekler, insanlı platformları destekleyen etkili kuvvet çarpanlarıdır. Dolayısıyla Dornier hâlâ önemli bir keşif-gözetleme rolüne sahip."

Maldivler'e bağışlanan Dornier uçağı

Maldivler Savunma Bakanı Ghassan Maumoon, düzenlediği basın toplantısında Dornier uçaklarını kullanma konusunda hiçbir Maldiv askerinin gerekli sertifikaya sahip olmadığını söylemişti. 

"Çeşitli aşamalardan geçilmesi gereken bir eğitim olduğu için askerlerimiz farklı sebeplerden dolayı uçuşu gerçekleştiremedi. Yani şu anda küçük helikopterleri ve Dornier'i uçurmak için lisanslı bir personelimiz yok."

Habere Tepki Ver

44

1

2

1

1

0

9

0

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Savunma


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading