Silahlı robot ordusu Yunan'ı ürkütüyor: Gölge Süvari ve Alpar'dan sonra şimdi ZMA-X!

Silahlı robot ordusu Yunan'ı ürkütüyor: Gölge Süvari ve Alpar'dan sonra şimdi ZMA-X!

FNSS ve Otokar'ın ağır sınıf insansız kara araçlarına ASELSAN'ın ZMA-X'i eklenince Yunan basını radarlarını bir kez daha Türkiye'ye çevirdi. 

Savunma

12.10.2024, 10:18

ASELSAN'ın TEKNOFEST Adana'da ilk kez kamuoyuna duyurduğu ağır sınıf muharip insansız kara aracı (İKA) ZMA-X, Yunan basınında endişeyle karşılandı. 

25mm namlulu silaha sahip NEFER kuleli İKA, hedefini otomatik biçimde takip ederek araç hareket halindeyken bile imha edebiliyor. 

Atina merkezli Pentapostagma, ASELSAN tasarımı ZMA-X ile birlikte FNSS şirketinin ürettiği Gölge Süvari'yi ve Otokar'ın ALPAR'ını hatırlatarak Türk Silahlı Kuvvetleri'nin insansız kara aracı ordusu oluşturmaya başladığına dikkat çekti. 

ZMA-X'in görünen özelliklerine değinen Yunan haber sitesi, "Türkler aracın koruma seviyesini artırmak için şasiye ilave zırh plakaları eklemiş gibi görünüyor. ZMA-15 piyade araçlarına da benzer bir taktik uygulanmıştı. Sonuç olarak ZMA-X küçük silah mermilerine ve top mermisi şarapneline dayanabilir" ifadelerini kullanıyor. 

ASELSAN'ın ZMA-X aracı TEKNOFEST'te tanıtılmıştı.

ASELSAN'ın ZMA-X'i çeşitli ülkelere ihraç etmek istediğini hatırlatan haberde şöyle denildi:

"ZMA-X ihracıyla NEFES silah kulesi hem Batı hem de Rus silah sistemleriyle donatılabilecek. Kule, Türk savunma sanayiinde SARP 1000/25 olarak da biliniyor. Hedefleri otomatik olarak takip eder ve ZMA-X hareket halindeyken bile düşmanı vurabilir. 

Envantere girmesi halinde Türk Silahlı Kuvvetleri onu 25 ilâ 30 mm'lik toplar ve 12,7 veya 7,62 mm'lik makineli tüfeklerle donatacak. 

ZMA-X 30 mm top için 200 mermi, 25 mm top için 240 mermi taşıyabilir. Bu özel araç, askerlerin intikali ve sınırlı savaş görevleri için tasarlandı."

Türkiye Sırplarla ortak SİHA üretecek: Fransa Rafale sattığı için Batılılar dilini yuttu Türkiye Sırplarla ortak SİHA üretecek: Fransa Rafale sattığı için Batılılar... Haberi Görüntüle

CEPHEDE SÜRÜ HALİNDE GÖREV YAPABİLİYOR

ASELSAN Genel Müdürü Ahmet Akyol, insansız zırhlı muharebe aracı ZMA-X'in özelliklerini TEKNOFEST Adana'da şöyle anlattı:

"ASELSAN olarak biz hep oyun değiştirici teknolojilere odaklanıyoruz. Dünyada hep lider ürünler yapmanın peşindeyiz. 

Son dönemde insansız sistemler bütün dünyada harp sahasını değiştiren teknolojiler. Biz de özellikle kara ve deniz insansız sistemlere yatırım yapıyoruz. 

Bu kapsamda ZMA'yı önce modernize ettik. Üzerindeki bütün elektronik sistemleri son teknolojiyle donattık. Üzerindeki stabilize kule dahil tamamı millî sensörlerle donatıldı ve bunu insansız hale getirdik."

FNSS yapımı Gölge Süvari ve Otokar ürünü Alpar

"Burada temel maksadımız harp sahasında insan canını tehlikeye atan kalabalık veya tehlikeli alanlarda bunu insansız olarak harp sahasına sokmak ve burada üzerindeki 25 milimetre silahla beraber insanımızı, askerimizi tehlikeye atmadan bunu orada kullanabilir hale getirmek.

Alternatif haberleşme kanalları oluşturduk. Dolayısıyla istediğimiz yere gönderebilme imkânına da kavuşmuş oldu bununla birlikte. İçinde insanı korumaya göre yapılmış gerek zırhı gerek içerideki güvenlik sistemleri, dışarıdaki güvenlik sistemleri... 

Bunların da azaltılmasına imkân sağlayacak dolayısıyla insansız olarak istediğimiz hedefe sürü olarak da gönderebileceğimiz, maliyet etkin, çok sayıda üretilebilen bir sistemin önünü açmış olduk. Temel hedef bu. 

Böylece de harp sahasında askerimizi daha az tehlikeye atarak aynı zamanda çoklu kullanımla, harp sahasında fark yaratmayı amaçlıyoruz. İnsansız sistemlerdeki temel mantık bu.

Verilecek otonom görevlerde ise kendisine önceden tanımlanmış görevleri de otonom olarak icra etme kabiliyeti olacak."

Habere Tepki Ver

6

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Savunma


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading