Torpido tuzaklama silahını istediler, Türkiye vermedi: Ambargo sırası Ankara'da!

Dünyada sadece birkaç ülkenin elinde bulunan kritik teknolojilerden biri, ısrarlı taleplere rağmen Tayvan'a satılmadı. ASELSAN torpido karıştırma sistemi ZOKA ile teknoloji devi ülkeleri peşinden koşturuyor.

Savunma

08.05.2024, 07:22

Savunma sanayii ürünlerinde şimdiye dek pek çok ülkenin gizli ya da açık ambargolarıyla karşılaşan Türkiye kritik silahlar konusunda başka ülkelere ambargo koyacak noktaya geldi. Çin'in artan tehditleri sonrası 2021 yılında denizaltılarını modernize etmeye başlayan ve Türkiye'den torpido tuzaklama aygıtı ZOKA'yı almak isteyen Tayvan bu amacına ulaşamadı. 

O dönem uluslararası savunma sitelerinde ve aynı zamanda TaipeiTimes'ta yayınlanan silah alım talebi, aradan geçen yaklaşık 1,5 yıllık süre boyunca devam eden müzakerelere rağmen sonuçsuz kaldı. Dünyada çok az ülkenin envanterinde bulunan bu kritik teknoloji Tayvan denizaltılarında kullanılamayacak. 

Türkiye'nin Tayvan'a ZOKA, HIZIR yahut ZARGANA benzeri torpido karşı tedbir sistemi satmamasındaki temel faktörün Çin olduğu değerlendiriliyor. Ukrayna envanterinde bulunan Sovyet Varyag gemisini 2001 yılında 20 milyon dolara satın alan Pekin yönetimi, uçak gemisine dönüştüreceği dev geminin Boğazlardan geçmesi konusunda o dönem Türkiye ile anlaşmaya varmıştı. 

Ankara ile Pekin arasında o tarihte başlayan işbirliği, savunma sanayiinde kritik teknoloji paylaşımına dönüştü ve Türkiye, balistik füze üretme konusunda önemli kabiliyetler elde etti. 

Son dönemde Çin tarafından sık sık işgal tehditleriyle karşılaşan ve ABD tarafından yoğun biçimde destek gören Tayvan'a Türkiye'nin ret cevabı vermesinde, Pekin'le savunma sanayii alanında işbirliği geçmişi bulunmasının etkili olduğu belirtiliyor.

Denizaltında torpido karşı tedbir dekoylarının transferine Türkiye'nin koyduğu blokaj Çin basınına da yansıdı. İddiaya göre ASELSAN yapımı ZOKA Tayvan'a gönderilmedi ancak bir süre önce Çin Deniz Kuvvetleri'ne teslim edildi. Hazır alım şeklinde bu ürünü elde eden Çin donanması, 'teknoloji transferi' teklifini Türkiye'nin kabul etmemesi nedeniyle bu ürünün benzerini geliştirmek için çalışma yürüttü. 

ZOKA'nın lisans altında Çin'de üretilmesi teklifine Türkiye'nin ret cevabı vermesi üzerine Çin Bilimler Akademisi devreye girdi ve ZOKA dekoyunun birebir kopyalanması projesini başlattı. 

Mevcut tablo, ASELSAN'ın sualtında eriştiği kabiliyetle dünya teknoloji devlerini peşinden koşturduğunu ortaya koyuyor. Çin'e teknoloji transferi reddedilen ve Tayvan'a da hiç satılmayan ZOKA, ilk yurtdışı siparişini 2019 yılında Endonezya'dan almıştı. Nagapasa (Tip-209) sınıfı denizaltılarda kullanılacak ZOKA aldatıcı/karıştırıcı sistemler 2020 yılının sonlarında bu ülkeye teslim edildi. 

Silahlı robot ordusu Yunan'ı ürkütüyor: Gölge Süvari ve Alpar'dan sonra şimdi ZMA-X! Silahlı robot ordusu Yunan'ı ürkütüyor: Gölge Süvari ve Alpar'dan sonra... Haberi Görüntüle

200 km hızla suya 3 metre yakından uçan bombalı İHA istediği her gemiye çarpacak! TALAY gençlerin gurur projesi oldu 200 km hızla suya 3 metre yakından uçan bombalı İHA... Haberi Görüntüle

ZOKA, ZARGANA VE HIZIR NE YAPAR?

ASELSAN mühendislerinin yıllar süren çalışmasıyla ortaya çıkan torpido tuzağı ZOKA, denizaltıya yaklaşan bir mühimmatın tespit edilmesi sonrası, bulunduğu noktadan hedefe doğru ateşlenerek düşman torpidosunun algılayıcılarını karıştırıyor. Arayıcı başlığı ve frekansları ZOKA'nın kontrolüne giren torpido, bir süre sonra hedef denizaltı yerine bu tuzak mühimmatı takip etmeye başlıyor ve 'ZOKA'yı yutuyor. 

ZARGANA ise entegre edildiği platformda verilerin alınması, işlenmesi, sonar bilgilerin analiz edilmesi, düşman torpidosunun konumlandırılması ve sakınma taktiğinin belirlenmesi gibi konularda karar verici yönetici araç olarak göze çarpıyor.

Torpido karşı tedbir sistemlerinin bir diğer üyesi HIZIR ise suüstü gemilerde kullanılıyor. Bu platformların denizaltıdan fırlatılmış torpidodan sakınmaları için tehdit algılandıktan sonra gemiden sualtına ateşlenen HIZIR, düşman torpidosu üzerinde ZOKA ile aynı etkiyi yaratıyor. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading