Yandex Metrica

TSK Katar'la ortak filo kurdu: Rafale uçağının sayısı Yunanistan'ı geçiyor

TSK Katar'la ortak filo kurdu: Rafale uçağının sayısı Yunanistan'ı geçiyor

Savaş gemileri, ek askerî personel ve F-16 jetlerinin gönderildiği Doha'da çarpıcı bir hamleye daha imza atıldı. İki ülke savaş uçaklarının birlikte operasyon yürütmesi için Türk-Katar Müşterek Filosu kuruldu. Yunanistan, Katar'a ait Rafale uçakları konusunda bir süredir yoğun endişe yaşıyordu.

Savunma

27.08.2024, 18:21

Türkiye'ye karşı askerî kapasitesini ABD ve Fransa desteğiyle genişleten Yunanistan, Katar'da yaşanan çarpıcı gelişmeyle şoka uğradı. Türk Hava Kuvvetleri ile Katar Hava Kuvvetleri arasında ortak savaş uçağı filosu kuruldu. 

Katar Savunma Bakanlığı, Türk Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Ziya Cemal Kadıoğlu'nun ziyaretini duyururken paylaştığı mesajda Türk-Katar Müşterek Filosu'nu dünyaya ilan etti. 

Orgeneral Kadıoğlu, başkent Doha'ya 70 kilometre uzaklıktaki Dukhan Hava Üssü'nü ziyaret etti. Burada mevkidaşı Casim bin Muhammed el-Mannai ile görüşen Kadıoğlu, müşterek filo faaliyetlerine ilişkin bilgiler aldı. 

Hava Kuvvetleri Komutanı Cemal Kadıoğlu ve Katar Hava Kuvvetleri Komutanı Casim bin Muhammed el-Mannai

Katar Savunma Bakanlığı'nın açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

"Türk Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Ziya Cemal Kadıoğlu ve beraberindeki heyet, Dukhan Hava Üssü'ndeki Türk-Katar Müşterek Filosu'nu ziyaret etti. Kadıoğlu, burada Katar Hava Kuvvetleri Komutanı Casim bin Muhammed el-Mannai ile buluştu. Orgeneral Kadıoğlu, müşterek filonun çalışması, eğitim faaliyetlerini ve tesislerini inceledi."

Türk Silahlı Kuvvetleri, Temmuz 2024'te Katar Hava Unsur Komutanlığı'nın kurulmasıyla birlikte 6 adet F-16 savaş uçağını Katar'a yollamıştı.

Bu hamlenin ardından Türk-Katar Müşterek Komutanlığı'nın merkezi durumundaki Tarık bin Ziyad Kışlası'nda Mehmetçiklerin sayısı artırıldı. Hemen ardından Türk donanmasına ait TUZLA sınıfı devriye gemilerinden 2'si, 26 Temmuz'da Aksaz'dan demir alarak Katar'a uğurlandı. 

Tüm bu gelişmelere şimdi Türk-Katar Müşterek Filosu'nun kurulması eklendi. F-16'lı Türk pilotları, Katar Hava Kuvvetleri envanterindeki Rafale, Eurofighter Typhoon ve F-15 savaş uçaklarıyla birlikte ortak uçuşlar icra edecek. 

Bu füzenin yakıtı uranyum ve menzili sınırsız! Kıyamet Günü silahını duyurdular Bu füzenin yakıtı uranyum ve menzili sınırsız! Kıyamet Günü silahını... Haberi Görüntüle

KATAR'DA 36 ADET RAFALE UÇAĞI VAR

Envanterinde 36 adet Fransız Rafale savaş uçağı bulunan Katar, Anadolu Kartalı tatbikatlarına düzenli biçimde katılarak bu uçakların bir kısmıyla uçuyor. 

Katar aynı zamanda envanterindeki hava araçlarından 36 adedini Türk hava üslerinde konuşlandırmak için gerekli izne sahip. 

Katar'a ait hava araçları ve askeri personelin Türkiye'de konuşlanmasına ilişkin düzenleme Nisan 2022'de Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın onayıyla Resmi Gazete'de yayınlanmıştı. Sözkonusu gelişme, Fransa'dan 18+6 olmak üzere 24 adet Rafale savaş uçağı siparişi bulunan Yunanistan'ın tepkisini çekmişti. 

Şimdiye dek 18 adet Rafale jeti teslim alan Atina, bir savaş durumunda Katar uçaklarının Yunan hedeflerine karşı kullanılacağından endişe ediyor. Doha'da hayata geçirilen Türk-Katar Müşterek Filosu, iki ülke hava araçlarının eşgüdüm içerisinde çalışabilmesi bakımından önem taşıyor. 

Türk-Katar Müşterek Filosu

Anadolu Kartalı Tatbikatı'na Katar'ın Rafale uçaklarıyla katılması Yunan basınında tepkiyle karşılanmış ve Atina medyası "Katar, Rafale'nin sırlarını Türkiye'ye veriyor" iddiasında bulunmuştu. Her yıl düzenlenen tatbikatta Katar'la birlikte Azerbaycan Mig-29 ve Su-25'leriyle, Pakistan ise JF-17'lerle boy gösteriyor. 

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin son dönemde Katar topraklarındaki varlığını artırmasının önemli bir nedeni de İran'a yönelik ABD-İsrail tehditleri oldu.

Bölgeye F-22 uçaklarını getiren Amerikan ordusu, katliam ortaklığı yaptığı İsrail'le birlikte İran'a saldırmayı planlıyor. Doha'da konuşlu TSK unsurları, bölgesel bir savaşın çıkması durumunda Katar'ın güvenlik ve istikrarın devamına katkı sağlayacak. 

Habere Tepki Ver

13

0

0

0

0

2

0

0

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Savunma


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading