• G.ALTIN

    4.134,49

  • DOLAR

    38,7380

  • EURO

    43,5658

  • BIST 100

    9.279,21

  • BITCOIN

    $103.100

TÜBİTAK BİLGEM F-16'lar için elektronik harp podu geliştirdi! Tüm testlerden geçen EHPOD'un gurur veren özellikleri

TÜBİTAK BİLGEM F-16'lar için elektronik harp podu geliştirdi! Tüm testlerden geçen EHPOD'un gurur veren özellikleri

Türk Hava Kuvvetleri kritik bir konuda daha dışa bağımlılıktan kurtuldu. Düşman radarlarının yaydığı sinyalleri tespit eden, hassas bir şekilde konumunu belirleyip vurulmasını sağlayan, aynı zamanda dost uçakları korumak için elektronik harp uygulayan EHPOD, F-16 üzerinde tüm testlerden başarıyla geçti.

Radar sinyallerinin algılanması ve buna yönelik karşı tedbir uygulanması görevi, savaş uçaklarına takılı elektronik harp podları tarafından yürütülüyor. Türk Hava Kuvvetleri'ndeki F-16'lar için millî elektronik harp podu, TÜBİTAK BİLGEM tarafından geliştirildi. 

EDPOD sayesinde Türk savunma sanayii kritik bir konuda daha dışa bağımlılıktan kurtulmuş oldu. Gerçek radar sistemlerine karşı gerçekleştirilen testleri başarıyla tamamlayan F-16 EHPOD'a dair müjdeyi 11 Nisan 2025 akşamı Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır duyurdu.

Elektronik harp aygıtının kullanımına ilişkin sosyal medya hesabında görüntü paylaşan Kacır, şunları kaydetti:

"TÜBİTAK BİLGEM tarafından kritik bileşenleri yerli ve milli imkanlarla geliştirilen radar sinyal algılayıcı taktik elektronik destek podu F-16 EDPOD, gerçek radar sistemlerine karşı gerçekleştirilen tüm testleri başarıyla tamamladı. 

Milli Teknoloji Hamlesi hedeflerimiz doğrultusunda ülkemizin ihtiyaç duyduğu kritik altyapıları ve özgün teknolojileri geliştirmeye, 'Tam Bağımsız Büyük Türkiye' için çalışmaya devam ediyoruz."

TEHDİTLERİ KAYIT ALTINA ALIYOR, KONUM BELİRLİYOR

Çarpıcı gelişmeye ilişkin TÜBİTAK tarafından yapılan paylaşımda ise EHPOD şöyle anlatıldı:

"Elektronik harpte yerli ve milli gücümüz! F-16 Elektronik Destek Podu (EDPOD), gerçek radar sistemlerine karşı gerçekleştirilen uçuş testlerini başarıyla tamamladı.

Tüm testleri başarıyla geçen F-16 EDPOD; 

Düşman radar sinyallerini algılama, tehditleri tanımlayarak kayıt altına alma, yüksek kapasiteli veri kaydı ve hassas konum belirleme kabiliyetlerine sahip.

Kritik bileşenleri TÜBİTAK BİLGEM tarafından geliştirilen EDPOD, elektronik harp alanında dışa bağımlılığı azaltarak, ülkemize yüksek teknoloji ürünü sistemler kazandırıyor.

Milli Teknoloji Hamlesi hedefiyle, savunma sanayimizde özgün teknolojilerimizle yer almaya devam edeceğiz!"

GÖRGÜN: MİLLÎ MÜHENDİSLİĞİMİZİN ESERİ

Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün'ün EHPOD yorumu da şöyle oldu:

"Yerli ve milli imkanlarla geliştirilen F-16 EDPOD, radar sinyallerini algılayan sofistike yapısı ve gelişmiş elektronik destek kabiliyetleriyle Hava Kuvvetlerimizin gücüne güç katıyor.

Milli mühendisliğimizin eseri olan bu kritik sistemin geliştirilmesinde rol alan Savunma Sanayii Başkanlığımızın kıymetli personeli, TÜBİTAK BİLGEM mühendisleri ve projeye katkı sağlayan Hava Kuvvetleri Komutanlığımızın fedakâr personeli, milletimizin iftiharıdır. Teşekkür ederiz.

Milli Teknoloji Hamlesi doğrultusunda Gök Vatan’ın güvenliği için, kritik bileşenleri kendimiz üreterek Tam Bağımsız Büyük Türkiye idealine kararlılıkla yürüyoruz. Bizi izlemeye devam edin..."

TÜBİTAK BİLGEM tarafından geliştirilmiş EHPOD

BU TÜR PODLARI SİZE KİMSE SATMAZ, SATSA DA GÜNCELLEME YAPMAZ

Havacılık ve radar uzmanı Fazıl Altay, EHPOD ile ilgili paylaşılan görüntüde hangi görevin ifâ edildiğine açıklık getirdi. Düşman hava savunma sistemlerince yayılan sinyallerin EHPOD tarafından algılandığını, bu doğrultuda uçaklarda bulunan seyir füzesi yahut anti-radyasyon füzesinin radarları tahrip etmek üzere ateşlendiğini kaydeden Altay, şunları yazdı:

"Yerli ve Milli olarak üretilen Elektronik Destek POD'u (EDPOD) ile yerde bulunan düşman radarların tam yerleri tespit edilip bu koordinata standoff mühimmat veya anti radyasyon füze atılması ile hard kill yapılması anlatılıyor. 

Düşman radarın yayınını kayıt altına alıp bu yayına göre başka bir POD ile EA (Elektronik Attack-Elektronik Taarruz) görevi de icra edilebilir. Görseldeki en soldaki EHPOD-Elektronik Harp Podu.

Bu tür PODları kimse size satmaz. Satsa bile size güncelletmez. Kendine bağımlı yapar. Savaş durumunda çalışıp çalışmayacağını bilemeyiz. Bu nedenle yerli-milli silahlanma olmaz ise olmazdır."

GELİŞTİRME SÜRECE 11 YILDA TAMAMLANDI 

TÜBİTAK BİLGEM, F-16 savaş uçaklarında kullanılacak elektronik harp podu geliştirme çalışmalarına 2014 yılında başladı. 2020 itibariyle kritik tasarım safhası tamamlanan ve 2022 yılında kalifikasyon testleri başlayan EHPOD, 2023 sonu itibariyle tüm Ar-Ge sürecini de başarıyla bitirdi. 

Ardından savaş uçakları üzerinde ve gerçek şartlarda kullanıma alınan EHPOD, 2025 Nisan ayı itibariyle tüm sınavlardan geçerek etkinliğini kanıtladı. Elektronik harp podu düşman radarının tespit edilmesinin ardından sinyalin özelliklerine göre sahte hedefler türetebiliyor; bağlı bulunduğu uçağı elektronik ortamda korumak için sinyal destek hizmeti sağlıyor. 

Düşman radarlarının yerini nokta hassasiyetle tespit eden EHPOD, bu sistemlerin seyir füzeleriyle tahrip edilmesi için stratejik bilgiler sağlıyor. 

TRHABER
Avatar
Atilla Diş