Yandex Metrica

Türk Boğazlarını 7/24 izleyen sistem Romanya'ya satıldı: Savunma sanayiinden büyük başarı

Türk Boğazlarını 7/24 izleyen sistem Romanya'ya satıldı: Savunma sanayiinden büyük başarı

İstanbul ve Çanakkale Boğazlarında gemi trafiğinin izlenmesi için millî bir takip sistemi geliştiren HAVELSAN, NATO tatbikatında da kullandığı MATRA'yı Romanya'ya ihraç ediyor. 

Savunma

18.06.2024, 16:48

NATO ülkesi Romanya'nın envanteri Türk silah ve sistemleriyle zenginleşiyor. Baykar şirketinden 18 adet Bayraktar TB2 SİHA alımı için 300 milyon dolarlık sözleşme imzalayan Bükreş yönetimi, 1 milyar dolar maliyetle zırhlı araç üretimi konusunda ise Otokar firmasıyla anlaşmaya varmıştı. Romanya şimdi ise kıyı ve sınır gözetleme sistemi konusunda HAVELSAN'ı tercih etti. 

İstanbul ve Çanakkale Boğazlarının 7 gün 24 saat izlenmesi, gemi trafiğinin yönetilmesi ve deniz araçlarıyla anlık iletişim kurulması amacıyla MATRA adlı sistemi geliştiren HAVELSAN, bir süre önce NATO tatbikatında denediği bu sistemi Romanya'ya ihraç etmeyi başardı. 

Romanya Entegre Deniz Sınır Gözetleme Sistemi (SCOMAR) Modernizasyonu Projesi başlığı altındaki ihaleye giren HAVELSAN, ileri teknoloji ürünü MATRA ile bir adım öne çıkmayı başardı ve ihracat için sözleşme imzaladı. 

HAVELSAN - Romanya ihale.jpg

Romanya başkenti Bükreş'teki Sınır Polisi Karargâhında düzenlenen törende, sözleşmenin imzası Romanya Sınır Polisi Genel Müfettişi Quaestor Cornel-Laurian Stoica ile HAVELSAN Komuta Kontrol ve Savunma Teknolojileri Genel Müdür Yardımcısı Savaş Yanık tarafından gerçekleştirildi. Törende Türkiye'nin Romanya Büyükelçisi Özgür Kıvanç Altan da hazır bulundu.

Sözleşme kapsamında, Romanya'nın mevcut SCOMAR sistemi çalışırken hizmet kesintisi olmadan yeni teknoloji radar, elektro-optik sistemler ve bilgi teknolojileri donanımı değiştirilerek HAVELSAN ürünü MATRA Sahil Gözetleme ve Gemi Trafik Yönetim Yazılımı ile teçhiz edilecek.

Sistem; Romanya'nın Karadeniz kıyısı Köstence'deki Rumen Sahil Güvenlik Komutanlığının merkezinden yönetilecek.

Zakir Hasanov Azerbaycan TV'sinde açıkladı: Sadece Bayraktar ve AKINCI değil... Zakir Hasanov Azerbaycan TV'sinde açıkladı: Sadece Bayraktar ve AKINCI değil... Haberi Görüntüle

185 KİLOMETRE DERİNLİKTE CANLI HARİTA

HAVELSAN tarafından 24 aylık sürede teslim edilmesi planlanan sistem, ⁠Romanya'nın Karadeniz kıyılarının bölgesel, ara bölge ve münhasır ekonomik bölgesini içeren 100 deniz millik alandaki (185 kilometre) canlı deniz resmini oluşturarak, kolluk kuvvetlerine deniz durumsal farkındalığı sağlayacak.

⁠Sahil gözetleme ve sınır kontrolü, arama ve kurtarma faaliyetleri, kaçakçılık, düzensiz göç ve kanunsuz balık avcılığı ile mücadele yeteneklerini artıracak sistem, ülke teşkilatlarından Deniz ve Liman Güvenliği, Deniz Gümrük Kontrolü, Deniz Çevre Koruma ve Farkındalık, Denizde Arama/Kurtarma ve Balıkçılık Denetleme/Kontrol Birimleri ile bilgi değişimi sağlayacak.

Bayraktar TB2 için toplanan paralar öyle bir yere gitti ki! 1500'den fazla kritik hedefi vurdular Bayraktar TB2 için toplanan paralar öyle bir yere gitti ki!... Haberi Görüntüle

MATRA NATO TATBİKATINDA KULLANILMIŞTI 

Türk savunma sanayiinin sahip olduğu kabiliyetlerle boğazlardaki tüm gemi trafik hareketlerini milli bir sistemle izlemek, organize etmek ve yönetmek için geliştirilen HAVELSAN Gemi Trafik Hizmetleri (VTS) Yazılımı MATRA, Romanya'nın da katıldığı NATO'nun Deniz Güvenliği Tatbikatı'nda başarıyla kullanılmıştı.

VTS Yazılımı, Türk Boğazları Gemi Trafik Hizmetleri Sistemi için geliştirildi. Sistem sayesinde, gemilerle etkileşim en üst seviyede tutuluyor, boğazlardaki tüm gemi trafik hareketleri millî bir sistemle izleniyor, organize ediliyor ve yönetiliyor.

Habere Tepki Ver

6

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Savunma


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading