Yandex Metrica

Türk donanması yeni bir aşamaya geçiyor: TF2000 Hava Savunma Muhribi göz kamaştırıyor! İşte özellikleri, hızı, silahları...

Türk donanması yeni bir aşamaya geçiyor: TF2000 Hava Savunma Muhribi göz kamaştırıyor! İşte özellikleri, hızı, silahları...

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nın güç ve caydırıcılığını bambaşka bir kapasiteye taşıyacak TF2000 Projesi başlıyor. 10 yılı aşkın süredir yapımı planlanan hava savunma muhrip gemisi, MİLGEM projeleriyle yetkinliğini ispatlamış Türk tersanelerinin ustalık eseri olacak.  

Savunma

21.09.2024, 14:46

Türk donanması denizlerde yeni bir aşamaya geçiyor. Hava savunma muhribi TF2000 gemilerinin yapımına yakında başlanacak. TF2000'e ilişkin yeni müjde, Millî Savunma Bakanlığı'na bağlı Askerî Fabrika ve Tersane İşletlemeri 'ASFAT'tan geldi. 

Geminin yapı için geri sayımın başladığını bildiren ASFAT, sosyal medya hesabında şu mesajı paylaştı:

"Geri sayım başladı! Savunma Sanayii İcra Komitesi (SSİK) Toplantısı'nda inşa kararı alınan, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Dizayn Proje Ofisi tarafından tasarlanarak ASFAT Ana Yükleniciliğinde İstanbul Tersanesi Komutanlığında inşa edilecek olan Türkiye’nin yerli ve millî ilk Hava Savunma Harbi Muhribi TF-2000!"

TF2000 gemisinde yer alacak silah sistemlerine ilişkin bilgilendirme görseline de yer veren ASFAT'ın paylaşımı, 10 yıldan fazla süredir planlanmakta olan projede ilk adımın çok yakında atılacağını gözler önüne serdi. 

TF2000 hava savunma muhribinin yapımına karar verilen son tasarımı

Su üzerinde yüzlerce görevi aynı anda yerine getirebilen TF2000 gemisi, Türk deniz mühendisliğinin yetkinlik eseri olacak. 

Türk GPS için 100 uydu yolda: Selçuk Bayraktar açıkladı, ismi merak konusu oldu Türk GPS için 100 uydu yolda: Selçuk Bayraktar açıkladı, ismi... Haberi Görüntüle

TF2000'E GİDEN YOL: MİLGEM PROJELERİ 

MİLGEM projesi kapsamında milli imkânlarla imâl edilerek envantere sokulan 'ADA' sınıfı 4 adet korvet (Büyükada, Heybeliada, Burgazada, Kınalıada), Deniz Kuvvetleri Komutanlığı bünyesindeki Dizayn Proje Ofisi'nin 'çıraklık' eseri oldu. 

Korvet projelerinin başarıyla noktalanmasının ardından uzunluğu 100 metrenin üzerindeki fırkateynlerin yapımına geçildi. 4 adet 'İstif' sınıfı fırkateynlerden ilki olan TCG İSTANBUL, 19 Ocak 2024 tarihinde düzenlenen törenle envantere girdi. Kalan 3 fırkateynin yapımı ise 3 ayrı tersanede devam ediyor. Fırkateynler 2026 yılında teslim edilecek. 

Savunma Sanayii İcra Komitesi 'İstif' sınıfı fırkateynlerden 4 tane daha inşa edilmesi kararı aldığından ötürü TCG İSTANBUL'un kopyası olacak gemilerden Türk donanmasında toplamda 8 adet bulunacak. 

Bir yandan ise MİLGEM'in ilk gemileri olan ADA sınıfı korvet tarzında tasarlanmış 'HİSAR' sınıfı açık deniz karakol gemileri (OPV) hızla inşa ediliyor. Bu grubun ilk gemileri AKHİSAR ve KOÇHİSAR'ın 2025 yılında Türk donanmasına teslim edilmesi bekleniyor. HİSAR sınıfı OPV gemilerinden toplamda 10 adet üretilecek. 

Korvet, fırkateyn ve OPV projeleriyle savaş gemisi yapımında yetkinlik elde eden Türk tersaneleri, TF2000 muhribiyle birlikte ustalık eserini de vermiş olacak. ASFAT'ın TF2000 tasarımına dair son yaptığı paylaşım, muhribin 149 metre uzunlukta ve 21,3 metre genişlikte planlandığını ortaya koydu. 

8 bin 300 ton deplasman ağırlıklı muhrip, 17 knots (31,4 km/s) intikâl süratine, 26 knots (48 km/s) azami sürate sahip olacak.

ASELSAN mühendislerinin 10 yılı aşkın emeğinin ürünü olan ÇAFRAD radarıyla teçhiz edilecek TF2000, seyir esnasında 300 kilometrelik çap dahilinde hava savunma görevini yürütebilecek. 

Çift motorlu ANKA-4 tasarımı heyecan yarattı! Tam teşekküllü 6. nesil uçak insanlı olabilir Çift motorlu ANKA-4 tasarımı heyecan yarattı! Tam teşekküllü 6. nesil... Haberi Görüntüle

ANA MÜHİMMATI ATMACA VE GEZGİN

TF2000 muhribi, barındırdığı millî silah ve sistemler bakımından caydırıcı bir komuta kontrol gemisi konumunda. Geminin suüstü hedeflere yönelik ana mühimmatı ATMACA füzesi olacak. 250+ km menzilli bu füze, test atışlarında yetkinliğini ispatlamıştı.

Daha uzun menzilli ATMACA-UM füzesiyle ROKETSAN'ın 500 kilometrelik bir kapasiteye ulaştığı ileri sürülüyor. 

TF2000 gemisinde konuşlandırılacak seyir füzesi GEZGİN ise yaklaşık 1000 kilometrelik muhtemel menzil kapasitesiyle çok önemli bir caydırıcı unsur olacak. GEZGİN füzesine ilişkin yürütülen çalışmalar büyük ölçüde gizli tutuluyor. 

ATMACA füzesi, MİLGEM projesinin 4. gemisi KINALIADA korvetinden ateşlenirken...

ASFAT açıklamasına göre TF2000'in hava savunmasını ise SAPAN 1-2, HİSAR-D ve SİPER Blok-1D füzeleri sağlayacak. Geminin ön ve arka taraflarında bulunan 2 ayrı MİDLAS (Millî Dikey Atım Sistemi), güdümlü füzelerin ateşlenmesini sağlıyor. 

MİDLAS'ın ön kısımda 32, arkada 64 olmak üzere 96 hücreli olacağı ileri sürülüyor. ROKETSAN'ın her lançer tüpünden 4 adet yakın hava savunma füzesi ateşlenmesine imkân verecek QuadPack projesi tamamlandığında MİDLAS'ın füze kapasitesi de artmış olacak.

Milli geminin 150 kilometre menzilde her türlü hava hedefini vuracak kabiliyete sahip olması bekleniyor. 

1000 metre derine dalan Türk hayalet planörü düşmana ait denizaltıları arıyor 1000 metre derine dalan Türk hayalet planörü düşmana ait denizaltıları... Haberi Görüntüle

SUYUN ÜZERİNDE BÜYÜK BİR CEPHANELİK

Geminin yakın hava savunmasında da yine milli bir sistem olan ASELSAN imzalı GÖKDENİZ bulunuyor. Kara konuşlu KORKUT'larda olduğu gibi, yaklaşan İHA, helikopter ya da füzeye karşı yağmur gibi mermi gönderebilen GÖKDENİZ, özellikle belli mesafede patlama özelliğine sahip akıllı mühimmatlarla başarı oranını artırıyor.

Yakın hava hedeflerini vurmak üzere dekoy atım sistemi KALKAN'ın yanında BOZDOĞAN füzesini kullanan GÖKSUR adlı sistem yine TF2000'de yer bulacak.

MKE ürünü millî deniz baş topunu (DBT) kullanacak TF2000 gemisi aynı zamanda millî torpido kovan sistemiyle de donatılacak. Bu sistem, denizaltı tehdidine karşı hafif torpido ORKA'nın gemiden ateşlenebilmesini sağlıyor. 

TF2000, torpido karşı savunma sistemi HIZIR'a da sahip olacak. Düşman torpidosunun fiziksel imhasını sağlayan TORK 'anti-torpido' mühimmatının da TF2000 gemisinde bulunması bekleniyor. 

Türk donanması yeni bir aşamaya geçiyor: TF2000 Hava Savunma Muhribi göz kamaştırıyor! İşte özellikleri, hızı, silahları... Türk donanması yeni bir aşamaya geçiyor: TF2000 Hava Savunma Muhribi... Haberi Görüntüle

TF2000 GEMİSİNDEKİ RADAR VE SENSÖRLER

500 kilometre menzilde ve denizdeki ufuk çizgisinde aynı anda binlerce hedefi takip edebilen ÇAFRAD radarı (çok amaçlı faz dizili radar), TF2000'in gören gözü ve hedef takibi yapan hassas izleme aygıtı olacak. 

ÇAFRAD laboratuvar testi

Aktif pasif sonarlarıyla düşman denizaltılarını bulmaya yarayan ASELSAN ürünü DÜFAS, TF2000 gemisindeki kritik sistemlerden biri durumunda.

DÜFAS'la birlikte TF2000, Kızılötesi Arama Takip Sistemi, Elektro-Optik Dayrektör, Elektronik Harp Sistemi, Lazer ET Sistemi, Lazer İkaz Sistemi, Bütünleşik Sonar Sistemi gibi sensörlerle donatılacak. 

HAVELSAN ürünü ADVENT Savaş Yönetim Sistemiyle sevk ve idare edilen TF2000'e insansız araçlar da destek verecek.

Gemi aynı anda hem kamikaze insansız deniz araçlarına (KİDA), hem mini İHA/dron lançeri ile mühimmatlarına (ALPAGU, ALPAGUT) ve döner kanatlı sürü dronlara sahip olacak. 

149 metrelik TF2000 muhribinde 180 ilâ 210 arasında personelin görevlendirilmesi bekleniyor.

Muhribin kıç tarafında ise 15 tonluk nakliye helikopterinin gece-gündüz iniş-kalkışına imkân sağlayan pist bulunuyor. Gemi buna ilaveten 10 tonluk 2 adet SeaHawk helikopterinin konuşlanabileceği hangara sahip durumda olacak. 

TF2000 gemilerinden 8 adet üretilmesi planlanıyor. Bu gemiler Türk donanmasının gücü ve caydırıcılığını bambaşka bir noktaya taşıyacak. 

Habere Tepki Ver

11

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Savunma


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading