Türk düşmanı Almanlara hareket çekme vakti: Millî torpido ve RAM füzesi zaten hazır, o silahları almayın!

Türk düşmanı Almanlara hareket çekme vakti: Millî torpido ve RAM füzesi zaten hazır, o silahları almayın!

Torpido ve deniz hava savunma füzesi konusunda Türkiye'ye yıllardır ambargo uygulayan Almanlar, bu silahlar millî imkanlarla üretilince satışın önündeki tüm engelleri kaldırdı. Berlin'in NATO müttefikine karşı ikiyüzlü tavrı, o silahların satın alınmaması yönündeki çağrıları artırdı. 

Savunma

09.10.2024, 15:48

Türkofobik Alman yönetimi bir dizi savunma ürününün Türkiye'ye satışına yeşil ışık yaktı. Berlin'in yıllar sonra ilk kez Ankara'ya büyük çaplı silah paketi satmak istemesi soru işaretlerine yol açtı. 

Deniz platformları için 100 adet yakın hava savunma füzesi (RAM) ile 28 adet DM2A4 SeaHake torpido talebine yıllar sonra verilen onay, Türk savunma sanayiinin bu silahlar konusunda yetkinlik kazandığına, yani Almanya'ya ihtiyacının kalmadığına işaret ediyor. 

Çünkü sektör, Alman torpidosunun daha iyisini yerli ve millî imkânlarla üretti; RAM füzesinin yerli versiyonu ise tamamlanma aşamasına geldi. 

Millî torpido AKYA ve Alman muadili DM2A4 SeaHake

ROKETSAN ana yükleniciliğinde 10 yılı aşkın uğraşlar sonunda üretilen millî ağır sınıf torpido AKYA, 2022 yılından itibaren Türk donanması envanterine girdi. AKYA torpido, güdüm yetenekleri ve menzili bakımından yabancı muadillerinden daha iyi bir su altı füzesi olarak görülüyor. 

Thyssenkrupp şirketince üretilen DM2A4 torpidosunun 28 tanesi için 156 milyon avro talep eden Almanlar, ihracat onayını millî AKYA seri üretim halindeyken verdi. 

Almanya Eurofighter için 'Ege' şartı koşuyor: Türkler bunu asla unutmayacak Almanya Eurofighter için 'Ege' şartı koşuyor: Türkler bunu asla unutmayacak Haberi Görüntüle

RAM FÜZE SİSTEMİ GÖKSUR YAKINDA ENVANTERDE

Onay paketindeki diğer başlık ise gemilerin yakın hava savunmasında kullanılan RAM füze sistemi oldu. Almanların 100 milyon avro karşılığında 100 adet RAM füzesine verdiği onay, ASELSAN ve TÜBİTAK SAGE'nin GÖKSUR silahını hazır hale getirdiği bir süreçte gerçekleşti. 

GÖKTUĞ projesi kapsamında Türkiye'nin ilk hava-hava füzeleri GÖKDOĞAN ve BOZDOĞAN'ın üretimini gerçekleştiren TÜBİTAK SAGE, elde ettiği yetkinliği öncelikle kara konuşlu hava savunma füze sistemi GÖKDEMİR için kullandı. Sonrasında hava savunma kabiliyetini deniz platformlarına taşıyan şirket GÖKSUR adlı RAM sistemini ortaya çıkardı. 

ASELSAN-TÜBİTAK SAGE ortaklığıyla üretilen RAM füze sistemi GÖKSUR

ASELSAN-TÜBİTAK SAGE ortaklığıyla geliştirilen GÖKSUR, savaş gemilerine yönelen seyir füzesi, İHA, uçak, helikopter gibi tehditleri alçak irtifada imha edebiliyor. Yeni nesil görüntüleyici arayıcı başlık (IIR) yeteneğine sahip GÖKSUR füzeleri, hareketli lançeri sayesinde 360 derecede etkinlik gösterebiliyor. 

Hava-hava füzesi BOZDOĞAN'ın deniz ihtiyaçlarına uyarlanmış versiyonu olan GÖKSUR IIR, geçtiğimiz ağustos ayında da rüzgâr tüneli testlerini tamamladı. 12 kapsüllü lançerden ateşlenen GÖKSUR füzesi, atışlı testlerin ardından çok yakında Deniz Kuvvetleri Komutanlığı envanterinde yerini alacak. 

Almanya Eurofighter için 'Ege' şartı koşuyor: Türkler bunu asla unutmayacak Almanya Eurofighter için 'Ege' şartı koşuyor: Türkler bunu asla unutmayacak Haberi Görüntüle

ALMANLARA PARA KAPTIRMAYA GEREK YOK 

RAM füzesi konusunda Türkiye'ye yıllarca yaptırım uygulayan Almanya'nın, kendi füzelerini GÖKSUR hazır hale geldiğinde satmak istemesi dikkat çekti. Üstelik Berlin yönetimi Türkiye'nin 40 adet Eurofighter savaş uçağı talebine hâlâ blokaj uyguluyor. 

Torpido ve RAM füzelerinin yanında Tip-209 denizaltıları için modernizasyon kitleri ve çeşitli motor parçalarının teslimatını da kapsayan paketin toplam değeri 336 milyon avroyu buluyor. 

Yaptırımcı Almanya'nın ikiyüzlü tavrı, olası silah sevkiyatına karşı sesleri yükseltti. Türk savunma sanayiinin pakette bulunan silahları zaten ürettiğine vurgu yapan gazeteci Ardan Zentürk, Youtube platformundaki son yayınında "Alman silahlarını almayın, paramızı bunlara kaptırmayalım" çağrısında bulundu.

Habere Tepki Ver

14

0

0

0

1

0

0

0

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Savunma


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading