Türk füzelerine JF-17 yolu açıldı: Pakistan-Çin uçakları Azerbaycan'da!

Türk füzelerine JF-17 yolu açıldı: Pakistan-Çin uçakları Azerbaycan'da!

Azerbaycan bir süre önce sipariş ettiği JF-17 savaş uçaklarının ilk partisine kavuştu. Pakistan ve Çin'in ortak üretimi savaş jeti JF-17C, GÖKDOĞAN ve BOZDOĞAN hava-hava füzelerini kullanacak. 

Savunma

26.09.2024, 02:39

Kardeş Azerbaycan ordusu savaş uçağı envanterini JF-17 jetleriyle genişletiyor. JF-17 Block-3 Thunder uçaklarını satın almak için bir süre önce Pakistan'la anlaşan Azerbaycan'a ilk teslimat yapıldı. 

Pakistan Havacılık Kompleksi (PAC) ve Çin Chengdu Aircraft Corporation (CAC) tarafından ortaklaşa geliştirilen JF-17C savaş uçakları, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in de katıldığı törenle Bakü Haydar Aliyev Havaalanı'nda teslim edildi. 

Burada Pakistan-Çin ortak yapımı uçakları inceleyen Aliyev'e Azerbaycan Savunma Bakanı Zakir Hasanov ile Pakistanlı üst düzey askeri yetkililer eşlik etti.

Aliyev'e, PAC ve CAC'ın ortaklaşa geliştirdiği JF-17C uçaklarının teknik özellikleri ve işleyişi hakkında bilgi verildi.

Türk savunma firmasından büyük başarı: İngiltere'de fabrika kurup 1600 zırhlı araç sattılar! Türk savunma firmasından büyük başarı: İngiltere'de fabrika kurup 1600 zırhlı... Haberi Görüntüle

TÜRK FÜZELERİYLE TAM ENTEGRASYON 

JF-17C'lerin teslim edilmesiyle birlikte Türkiye üretimi füzelerin bu uçaklarda kullanılmasının önü açıldı. Pakistan, Azerbaycan'dan aldığı siparişin ardından yayınladığı bildirimlerde JF-17C uçağında TÜBİTAK SAGE üretimi hava-hava füzeleri BOZDOĞAN ve GÖKDOĞAN'ın kullanılacağını ilan etmişti. 

Türk yapımı çeşitli hedefleme/güdüm sistemlerini de kullanacak JF-17 aynı zamanda ASELSAN üretimi elektro-optik işaretleyici ASELPOD'la teçhiz edilecek.

JF-17 mühimmatları

JF-17 uçaklarına geçtiğimiz aylarda Irak Hava Kuvvetleri de talip olmuştu. 

Türkiye ve Pakistan silahlarının eşgüdümü konusunda askerî heyetler arasındaki temas trafiği sürüyor. JF-17'nin mühimmat portföyüne Türk üretimi hava-yer füzelerinin de dahil edilmesi bekleniyor. 

Dev uçak gemisi 'hatalı' çıktı: Tersane skandalında kasıt izleri... Dev uçak gemisi 'hatalı' çıktı: Tersane skandalında kasıt izleri... Haberi Görüntüle

MODERN JF-17 AESA RADARLI 

Çin'de FC-1 Xiaolong olarak da bilinen JF-17 Thunder, Çin Havacılık Endüstrisi Kurumu (AVIC) ve Pakistan Havacılık Kompleksi (PAC) tarafından ortaklaşa geliştirilen çok rollü bir savaş uçağıdır. 

Kısıtlı bütçelere sahip hava kuvvetleri için uygun maliyetli bir çözüm olarak tasarlanan JF-17, Pakistan Hava Kuvvetleri filosunun en önemli parçası haline geldi.

JF-17, piyasaya sürülmesinden bu yana Blok I, II ve III dahil olmak üzere farklı versiyonlar aracılığıyla sürekli olarak yükseltildi.

Azerbaycan JF-17 savaş uçaklarını teslim aldı.

JF-17, hafif ama çok yönlü, çok görevli bir avcı uçağı olarak tasarlandı. Maksimum 3 bin 600 kg ağırlığa sahip, havadan havaya füzelerden havadan karaya füzelere ve güdümlü bombalara kadar geniş bir yelpazedeki silahları taşıyabiliyor. 

Çok işlevli ekranlara sahip bir kokpite, Head-Up Display'e (HUD) ve dijital görev yönetim sistemine sahip JF-17'nin modern Block-3 versiyonu, aynı zamanda bir AESA radarına, kızılötesi arama ve izleme (IRST) sistemine ve geliştirilmiş iletişim sistemlerine sahip.

Uçak kanadına araba lastiğini niye koydular? Cevabı aylar sonra belli oldu Uçak kanadına araba lastiğini niye koydular? Cevabı aylar sonra belli... Haberi Görüntüle

SU-25 VE AKINCI SOM FÜZESİ ATIYOR

Azerbaycan envanterindeki savaş uçaklarının modernizasyonu ise Türkiye'nin teknik desteğiyle devam ediyor.

TUSAŞ, Azerbaycan Hava Kuvvetleri'nin kullandığı Rus yapımı Su-25 uçaklarına yaklaşık 2 yıldır Türk füze ve güdüm sistemlerinin entegrasyonunu gerçekleştiriyor. 

Bu kapsamda Su-25 uçaklarına TÜBİTAK SAGE üretimi SOM füzesi de tanıtıldı.

Bakü'de düzenlenen ADEX savunma fuarında Su-25 savaş uçağı önünde SOM füzesi görülüyor.

Azerbaycan ordusunun vurucu yeteneklerini önemli ölçüde artıran SOM füzesi artık hem Su-25 uçaklarından hem de AKINCI TİHA'dan ateşlenecek. 

250 kilometreden fazla menzili bulunan akıllı füze SOM'un farklı görev tanımlarına göre tasarlanmış çok sayıda türevi bulunuyor. Kardeş Azerbaycan ordusu SOM füzesiyle Ermenistan'ın her noktasını istediği zaman vurabilecek kabiliyete erişti.

Habere Tepki Ver

5

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Savunma


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading