Yandex Metrica

Sitede Ara

Türk GPS için 100 uydu yolda: Selçuk Bayraktar açıkladı, ismi merak konusu oldu

Türk GPS için 100 uydu yolda: Selçuk Bayraktar açıkladı, ismi merak konusu oldu

Türkiye'nin millî küresel konumlama sistemine sahip olacağı müjdesinin duyurulması milyonlara heyecan verdi. SİHA'lardan elde edilen gelirle son derece kritik bir teknolojiye yatırım yaptıklarını söyleyen Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, "Uzaya 100 adet uydu fırlatacağız. 2'si hazır" diyor. Fergani Uzay şirketince yürütülen çalışmalarda millî GPS sistemine verilecek ismin ne olacağı merak ediliyor. 

Savunma

17.09.2024, 14:55

Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar'ın 'millî küresel konumlama sistemi' müjdesi heyecan yarattı.

Dünyanın en büyük SİHA firmasının sahibi, 100 adet mini haberleşme uydusunu uzaya fırlatarak Türkiye'ye millî küresel konumlama yeteneği kazandıracaklarını söyledi. 

Alçak yörüngede yaklaşık 550 kilometre irtifada görev alacak mini uydular Ku, Ka, S, L bandlarında haberleşme yeteneğiyle görev yapacak ve aynı zamanda coğrafi konumlandırma işlemini yeni nesil imkanlarla gerçekleştirecek. 

Fergani Uzay şirketince geliştirilen mini uydu ilk olarak Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'un Baykar'ı ziyareti sırasında görüntülenmişti.

Baykar'a bağlı Fergani Uzay şirketi bir süredir 'Small-GEO' olarak da bilinen mini uydular geliştiriyor. Yaklaşık 100 kilogramlık bu uydulardan 2'sinin hazır olduğunu söyleyen Selçuk Bayraktar, bunları çok yakında uzaya fırlatmayı tasarladıklarını ancak bunun şimdilik ertelendiğini söyledi. 

Ertelemeye rağmen uyduların 2024 yılı içerisinde yörüngeye yerleştirilerek göreve başlaması hedefleniyor. Prof. Dr. Arif Karabeyoğlu liderliğindeki uzay ekibi, Baykar uydularına güç verecek hidrojen peroksit motorunun ateşleme testini mayıs ayında başarıyla gerçekleştirmişti. 

Küresel konumlama sistemine (GNSS) millî imkanlarla ulaşabilmek, 21. yüzyıl teknolojik seviyesi düşünüldüğünde ülke güvenliği açısından strajetik önemde görülüyor. 

Halihazırda kullanımda olan küresel konumlama sistemleri bir savaş durumunda ilgili devletler tarafından kapatılabilir yahut kısıtlanabilir. Böyle bir ihtimale karşı konumlama teknolojisini Türkiye'nin millî imkanlarla geliştirmesi gerekiyor. 

Türk GPS için 100 uydu yolda: Selçuk Bayraktar açıkladı, ismi merak konusu oldu Türk GPS için 100 uydu yolda: Selçuk Bayraktar açıkladı, ismi... Haberi Görüntüle

MEVCUT KÜRESEL KONUMLAMA SİSTEMLERİ

Uydu tabanlı konumlama sistemi ilk olarak 1970'lerde ABD tarafından geliştirildi ve sonraki dönemde ivme kazandı. ABD Savunma Bakanlığı tarafından uzaya yollanan takımuydular 'GPS' adıyla küresel konumlama hizmeti sunuyor. 

Küresel konumlama uyduları ve kullanım alanları...

GPS'in karşısına Rusya ise GLONASS ile çıktı. Küresel kapsama alanı sağlayan GLONASS takım uydularını Rusya devleti işletiyor. 

GPS ve GLONASS'ın dışında Avrupa ülkeleri ise GALILEO'yu kullanıyor. Avrupa Küresel Navigasyon Uydu Sistemleri Ajansı (GSA) tarafından işletilen sivil bir koordinat aygıtı olan GALILEO, küresel ölçekte hizmet veriyor. 

Küresel çapta koordinat sağlayan bir başka takım uydu ise Çin'e ait. BeiDou adıyla bilinen navigasyon, ABD ve Avrupalı takım uydulara karşı alternatif bir sistem olarak faaliyet yürütüyor. 

Tüm bunların yanında Hindistan'ın NavIC adıyla hizmette tuttuğu konumlamaa uyduları bulunuyor. Bu sistem sadece Hindistan ve çevresine hizmet veriyor. Japonya ise QZSS kısaltmasıyla çağrılan Quasi-Zenith Uydu Sistemi'ni işletiyor. Bu takım uydular Japonya ve Asya bölgesi için koordinat sağlıyor. 

Dünyada yalnızca 6 ülke ya da birliğin sahip olduğu bu sisteme Baykar'a bağlı Fergani Uzay sayesinde Türkiye de sahip olacak. Selçuk Bayraktar'ın uydu müjdesini duyurması sonrasınd, millî küresel konumlama sistemine isim olarak neyin seçileceği merak konusu oldu. 

Dünyanın en güzel tankından bir grup daha hazır: Üretim hattı durmaksızın çalışıyor Dünyanın en güzel tankından bir grup daha hazır: Üretim hattı... Haberi Görüntüle

BAYRAKTAR: BU BİZİM GÖKLERDEKİ BAĞIMSIZLIĞIMIZ

Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Bayraktar, millî GPS'i şöyle anlatıyor:

"Yörünge transfer aracı inşa ediyoruz. Uzayda bir yörüngeden diğerine taşımak için ama asıl küresel konumlama sistemini oluşturacak alçak yörünge uydu takımı fırlatıyoruz. 

Bu yıl ilk uydumuz fırlatılacak. Biz hazırdık ama atış ertelendi. 2 adet uydumuzu inşa ettik. Uydu takımımız 100 kadar uydudan oluşacak. 

Yeni nesil bir küresel konumlama sistemi olacak. Bu bir anlamda bizim göklerdeki bağımsızlığımızdır. Artık küresel konumlama sistemleri biliyorsunuz saatlerin içine kadar girdi. Araçlardan telefonlara her şeyde var. 

Kendi bağımsız küresel konumlama sistemlerimizin olması egemenliğimiz açısından çok önemli ve stratejik. Onu inşa etmeyi hedefliyoruz. İnsansız hava araçlarından elde ettiğimiz gelirlerle bunlar yapılıyor. 

Fırlatılacak uydumuz hazır. Sadece fırlatma ertelendi. İlerideki hedeflerimiz arasında fırlatma araçları yapmak da var. Burada (TEKNOFEST'te) genç kardeşlerimizin yaptığı roketlerin biraz daha irisini düşünün. 50 tonluk bir roketten bahsediyoruz. 

Bütün bu işler insan kaynağıyla oluyor. Nitelikli, donanımlı, ülkesine aşık nesillerle olabiliyor. TEKNOFEST'in misyonu da bu nesilleri yetiştirmektir. Bu yarışın sonu yok. Türkiye dünyanın lideri oluncaya dek devam edecek."

Baykar'a bağlı Fergani Uzay şirketi aynı zamanda uyduları bir yörüngeden başka bir yörüngeye taşımada kullanılacak Yörünge Transfer Aracı da (YTA) geliştiriyor. 

Habere Tepki Ver

4

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Savunma


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading