Yandex Metrica

Sitede Ara

Türk kamikaze dronu yurtdışına ihraç ediliyor: Robit AZAT savaş bölgesine uçacak

Türk kamikaze dronu yurtdışına ihraç ediliyor: Robit AZAT savaş bölgesine uçacak

Türk firmaları, Rusya-Ukrayna savaşıyla birlikte büyüyen kamikaze dron pazarında kendini göstermeye hazırlanıyor. Bunlar arasındaki Robit Teknoloji, geliştirdiği AZAT adlı dronla oldukça iddialı bir ürün ortaya koydu.

Savunma

19.09.2024, 15:28

Bomba yüklü kamikaze dronlar Rusya-Ukrayna savaşıyla birlikte dünyanın gündemine oturdu. Türkiye'nin STM üretimi KARGU ile ilk kez 2020 yılında Libya'da kullandığı bu teknoloji giderek yaygınlık kazanıyor. 

'First Person View' tanımlamasıyla bilinen FPV dronlar gözcü göreviyle kullanılabilirken aynı zamanda mühimmat yahut patlayıcı taşıyarak hedefin imhasını sağlayabiliyor. 

FPV dronlara küresel ölçekte artan talepten pay kapmak isteyen Türk firmalardan Robit Teknoloji, geliştirdiği 'AZAT' adlı dronla pazara girmek üzere. 

Şirket, geçtiğimiz günlerde 4 ayrı ülkeden gelen heyetlere teknoloji gösterimi yaptı. Robit Teknoloji'nin AZAT dronu, 1 kilogram mühimmatla 15 dakika havada kalıyor. Yüzde 100 yerli yazılım kullanan ve güvenli bir seyir vaat eden AZAT'ın uçuş menzili ise 4 kilometre. 

AZAT FPV dron

Operatör tarafından gözlükle kontrol edilen AZAT, teknoloji gösterimi sırasında belirlenen hedeflere ulaşıp üzerindeki patlayıcıları aktifleştirerek görevini başarıyla tamamladı.

Gürültüsüz çalışan AZAT, değiştirilebilir anten setiyle farklı koşulların gerektirdiği şartlara uyumlu hale dönüşüyor. Üçlü koruma kalkanına sahip AZAT, GPS gerektirmeyen sistem tasarımıyla görev yapıyor. 

Data link bağlantısı kesilse bile operatör gözlüğü ile takip ve kontrol edilebiliyor. Yapay zeka desteğiyle hiçbir bağlantı olmadan önceden belirlenen hedefe saldırı yapabiliyor, hedef belirlenmemişse kendini imha edebiliyor.

AZAT, 500, 750 ve 1000 gram faydalı yük taşıyabilen versiyonlara sahip bulunuyor.

Amerikan SİHA'ları tek tek düşüyor: Kızıldeniz'in ardından adres bu kez Bengal Körfezi oldu Amerikan SİHA'ları tek tek düşüyor: Kızıldeniz'in ardından adres bu kez... Haberi Görüntüle

YABANCI HEYETLERDEN TAM NOT ALDI 

Robit Teknoloji Elektronik Sistemler ve Saha Operasyonları Koordinatörü Ziya Cogen, FPV dron AZAT'ın millilik oranının yüzde 80'e ulaştığını, yerli imkanlarla tasarlanıp, üretildiğini vurguladı.

Saha testi kapsamında 3 farklı senaryoda uygulama yaptıklarını anlatan Cogen, bunları 4 ülkeden heyetlerin izlediğini belirtti. Cogen, şöyle konuştu:

"Testlerden ikisi başarılı oldu. Bir tanesi anti personel üzerine yapılmış bir patlama testiydi. Dar alanlarda mevzilenmiş düşman unsurlarının ortadan kaldırılmasıyla ilgili bir testti. İkincisi bir hava hedefinin vurulmasıyla ilgili bir testti. Bu iki testimiz de başarıyla sonuçlandı.

Bundan sonra AZAT sahada çalışırlığını kanıtlamış bir ürün haline geldi. Bu testlerden önce defalarca sahada test edilmiş bir ürün. Bu testler doğrultusunda tasarımlarda revizyonlar yapıldı. 

Heyetlerin fikirleri, saha personellerinin önerileriyle, geri dönüşlerle geliştirildi. Artık AZAT tasarımını, doğruluğunu kanıtlamış bir ürün. Heyetlerimizden de tam not aldık. Artık seri üretime hazır bir ürün var elimizde."

ALPAGUT korkusuyla soluğu ABD'de aldılar: 75 milyon doların 50 milyonu Pentagon'dan! ALPAGUT korkusuyla soluğu ABD'de aldılar: 75 milyon doların 50 milyonu... Haberi Görüntüle

SADECE KUMANDA VE GÖZLÜK DIŞARIDAN

AZAT'ın FPV konseptinde hazır, hızla toparlanabilecek bir ürün haline geldiğini ifade eden Cogen, şunları söyledi:

"AZAT'ın bataryası, mühimmatı, tasarımı, mekanik tasarımı, elektronik kartları ve bunların üzerinde koşan yazılımları tamamıyla bizim mühendislerimiz tarafından geliştirilen bir sistem. 

AZAT'ın tüm elektronik sistem bileşenleri, donanım, uçuş ve tahrip yazılımları yerlileştirildi. Geliştirilen uçuş kontrol kartından video haberleşme kartına, can güvenliği için özel geliştirilen tahrip modülüne kadar birçok teknolojik alanda alt bileşenler yerli olarak üretildi." 

Ziya Cogen

"Bu alanda ithal ürünlere geçit vermeden AZAT, ülkemizde üretilip dünyaya ihraç edilen bir konsepti ticari olarak başarmayı hedefliyor. Yüzde 80 millilik böyle bir üründe ciddi bir oran. Milli olmayan ekipmanlar tekrar kullanılabilir kumanda ve gözlük. İlerleyen yıllarda tamamıyla millileştirmeyi düşündüğümüz bir sistem.

Rakiplerine göre harp sahası için tasarlanan bu konsept ürün, ilerleyen dönemde sürü dron ve farklı hedef türlerine göre çeşitlendiriliyor. Jammer altında çalışma önemli bir yetenek. AZAT bu konudaki harekat kabiliyetini de kanıtladı."

Gazi TB2 tüm harekâtlara katıldı, emekli oldu: Dünya'yı 43 kez dolaştı, Ay'a 2 defa gidip geldi Gazi TB2 tüm harekâtlara katıldı, emekli oldu: Dünya'yı 43 kez... Haberi Görüntüle

HAVA TEHDİTLERİNE KARŞI DA ETKİLİ 

Bu tarz hızlı dronlarda stabilizasyon sağlamanın zor olduğuna, bu nedenle yüksek pilot yeteneğine ihtiyaç duyulduğuna işaret eden Ziya Cogen, AZAT'taki yazılım, elektronik ve dengeleyici sistemlerin, kullanıcıya, çok fazla yük düşürmeden, kısa bir eğitim süreciyle kullanıma imkan verdiğini söyledi.

Dar ve zor arazi şartlarında bir tehdit algılandığında AZAT ile hızla sahaya intikal edilip düşük risk ve maliyetle müdahale edilebildiğini anlatan Cogen, şunları kaydetti:

"Bugün mühimmat olarak anti personel ve hava tehditlerine yönelik 2 çeşit patlayıcı denedik. Bunun dışında anti tank ve benzeri farklı patlayıcı tipleriyle de görev yapmaya imkan sağlıyor.

Kuvvetin ihtiyacı ne yöndeyse tamamını destekleyebilecek. Yaklaşık 1 kilogram patlayıcı taşıma kapasitesiyle hemen hemen tüm patlayıcı tiplerini burada kullanmaya olanak sağlayabiliyor. Çoklu mühimmat kullanım konseptiyle 3 mühimmatı beraberinde taşıyabiliyor."

AZAT için çok sayıda ülke ile ihracat görüşmeleri yürüttüklerini söyleyen Cogen, millî FPV dronun ilk ihracatını yapmak üzere olduğunu kaydetti. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Savunma


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading