Yandex Metrica

Türk ordusunun gururu ZAHA dünyada sadece birkaç ülkede var: MSB'den nefes kesen paylaşım

Türk ordusunun gururu ZAHA dünyada sadece birkaç ülkede var: MSB'den nefes kesen paylaşım

Amfibi zırhlı çıkarma aracı ZAHA, Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine girdiği günden beri donanmada başarıyla görev yapıyor. Sahip olduğu yeteneklerle dünyada sadece birkaç ülkede bulunan ZAHA, Millî Savunma Bakanlığı'nın övgüyle paylaştığı platformlar arasında yerini aldı. 

Savunma

21.09.2024, 16:14

Çıkarma harekâtları sırasında komando birliklerini gemiden karaya güvenli biçimde ulaştıran amfibi araç ZAHA performansıyla göz dolduruyor.

Dünyada sadece birkaç ülkenin imâl edebildiği ZAHA, envantere girdiği Mart 2023'ten beri Türk ordusuna hizmet veriyor. 

Çeşitli tatbikatlarda TCG BAYRAKTAR, TCG SANCAKTAR ve TCG ANADOLU gemilerindeki askerleri kıyıya ulaştırırken aynı zamanda karadaki hedefleri su üstünden ateş altına alan ZAHA, Millî Savunma Bakanlığı'nın (MSB) son paylaşımıyla birlikte yeteneklerini tüm dünyaya gösterme fırsatı elde etti. 

FNSS şirketince üretilip Türk Silahlı Kuvvetleri'ne teslim edilen amfibi ZAHA'nın tatbikatlardaki görüntülerine yer veren MSB, bu aracın özelliklerini anlatan mesajında şu ifadeleri kullandı:

"HEM KARA, HEM DENİZ ARACI: Zırhlı Amfibi Hücum Aracı (ZAHA)

✅Azami yüzme hızı: 7 knot

✅Ağırlık: 30 ton

✅Görüş sistemi: Gece ve Gündüz

✅Uzunluk: 8.3 metre

✅Genişlik: 3.3 metre

✅Seyir menzili: Denizde 15 nm, Karada 320 km

Türk Silahlı Kuvvetlerimizin sahip olduğu en hızlı amfibi araç olan ZAHA, 12,7 mm makinalı tüfek ile 40 mm bomba atar silah sistemine sahip.

21 kişilik personel kapasitesi olan ZAHA’da, askerî bir kara aracının ve deniz aracının sahip olması gereken tüm özellikler mevcut.

Gemiden karaya, karadan gemiye, adadan adaya yüzebilme imkânına sahip olan ZAHA, Deniz Kuvvetleri Komutanlığımızın amfibi harekâtlarında adeta kuvvet çarpanı olarak önemli bir yere sahip.

Türk mühendisleri tarafından yerli ve millî olarak üretilen ZAHA’lar, zorlu deniz şartlarında alabora olsa bile denizde kendini düzeltebiliyor."

Ve başladı: Amerikan füzeleri Rus toprağını vuruyor! ASELSAN üretimi TOLUN muadili füzeyle yerle bir ettiler Ve başladı: Amerikan füzeleri Rus toprağını vuruyor! ASELSAN üretimi TOLUN... Haberi Görüntüle

KARAYA ÇIKARKEN ÇAKA SİLAHI ATEŞ EDİYOR

Bir savaş sırasında SAT-SAS timlerini açık denizden sahile güvenle taşıyacak amfibi zırhlı araç ZAHA'dan Türk Silahlı Kuvvetleri'nde 27 adet bulunuyor. ZAHA üretimi için ilk sözleşme FNSS şirketiyle Savunma Sanayii Başkanlığı arasında 2017 Mart'ında imzalanmıştı. 

Karada 70 km/s, suda ise 7 knot (13 km/s) hızla gidebilen ZAHA, Türk Silahlı Kuvvetleri envanterindeki en hızlı amfibi araç durumunda.

ZAHA zırhlı amfibi hücum aracı

Türkiye'de hem deniz hem de kara için tasarlanmış ilk ve tek personel taşıyıcı olan ZAHA, karada 2 metrelik hendeği aşabiliyor, 90 santimetrelik dik engelden de geçebiliyor. 

Talepler doğrultusunda ZAHA aracına ÇAKA adı verilen Uzaktan Komutalı Kule (UKK) eklenmişti. Bu sayede Mehmetçik, denizden karaya intikal ederken düşman hedeflerini uzaktan komutayla ateş altına alabiliyor. ZAHA'da aynı zamanda bir de bombaatar silahı var. 

Bu yetenekteki araçlar dünyada çok az ülkede bulunduğundan ötürü ZAHA'nın geniş bir ihracat potansiyeli bulunuyor. 

Habere Tepki Ver

7

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Savunma


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading