Türk SİHA'ları Afrika'ya nizam veriyor: Bayraktar TB2 Burkina Faso'da el-Kaide'ci avladı
Afrika'da önce yangın çıkarıp daha sonra kurtarıcı rolüne bürünerek bölgeye giren sömürgeci ülkeler, Kara Kıta'da Türk etkinliğinin artmasıyla birlikte geriledi. Libya ve Somali'nin ardından Etiyopya, Mali ve Burkina Faso'da Türk silahları terör örgütlerinin kâbusu oldu. Bayraktar TB2 bunların başında geliyor.
Türk SİHA'ları sömürgeci ülkelerin Afrika planlarını altüst ediyor. Etiyopya'yı Tigray örgütüyle bölmeye çalışan ABD ve destekçileri, Türkiye'nin müdahalesi sonrasında bu amacına ulaşamadı. Ülkenin kuzeyinden başkente doğru köyleri yakıp yıkarak ilerleyen Tigray, özellikle Bayraktar TB2 SİHA'ların devreye girmesiyle hızla geriledi ve Etiyopya yönetimiyle anlaşmak zorunda kaldı.
Türk Silahlı Kuvvetleri'nin yurtdışındaki en büyük üssüne ev sahipliği yapan Somali'de ise Mehmetçiğin eğittiği askerler, yıllardır terör örgütü eş-Şebab'ın kontrol ettiği bölgeleri bir bir temizledi. Operasyonlarda Somali ordusunun kullandığı Bayraktar TB2'ler de görev yaptı. Somali askerleri Mogadişu kuzeyindeki Hiran kentine 13 yıl aradan sonra ilk kez girerek kontrolü sağladı.
Libya'da ise CIA devşirmesi Halife Hafter, 3 yıl önce Trablus önlerine kadar gelerek başkenti ele geçirmek istemiş ancak dönemin Başkanlık Konseyi Başkanı Fayiz es-Serrac'ın Türkiye ile imzaladığı anlaşmalarla durum tersine dönmüştü. Arkasına pek çok ülkenin desteğini alan Hafter, Mehmetçiğin müdahalesiyle birlikte geri çekilmek zorunda kalmış ve Trablus birlikleri Sirte-Cufra hattına kadar ilerlemişti.
SİHA'lar Sahra altı Afrika'nın önemli ülkesi Mali'de de Fransa destekli teröre büyük darbe vuruyor. İstikrarsız hale getirmeyi hedeflediği bölgede önce iç karışıklık ve terör saldırıları organize edip daha sonra 'kurtarıcı' rolüyle ortaya çıkan ülkeler, şimdi Ankara'nın giderek artan etkisiyle sahadan çekiliyor.
Tüm Fransız güçlerini ülkeden kovan Mali askerî yönetimi, kendilerine destek veren Türkiye ve Rusya'ya minnetarlıklarını ifade ediyor.
AFRİKA'NIN KADERİNE ETKİ EDİYOR
Batı Afrika kıyısındaki Senegal'de başlayan ve Moritanya, Mali, Burkina Faso, Nijer, Çad hattından devam ederek Kızıldeniz'e komşu Sudan'da sona eren 'Sahel' kuşağı 10 yıldan fazla bir süredir el-Kaide ve DEAŞ bağlantılı grupların saldırılarıyla boğuşuyordu.
Sıkça yaşanan askeri darbelerin yarattığı yönetim boşluğu ve kabileler arasındaki anlaşmazlıklar, terör örgütlerinin güçlü bir zemin bulmasına neden olmuştu. Ancak Kara Kıta'da bu durum tersine dönüyor.
Terör saldırılarıyla boğuşan ülkelerden Burkina Faso, son günlerde ardı ardına operasyonlarla gündeme geliyor. Türkiye'den 5 adet Bayraktar TB2 SİHA satın aldığı bilinen Vagadugu yönetimi köyleri yağmalayan ve sık sık polis merkezlerine saldırıda bulunan silahlı gruplara acımadı.
Geçtiğimiz günlerde Mali sınırındaki Tougan'da bir polis merkezine saldıran motosikletli çetelere Burkina Faso Hava Kuvvetleri operasyon düzenledi.
Bayraktar TB2'lerin görev aldığı operasyonda çok sayıda terörist etkisiz hale getirilirken Türk SİHA'ları sonraki günlerde bu kez Yatenga eyaletinde görüldü. Burkina Faso Silahlı Kuvvetleri, SİHA'lar tarafından kaydedilmiş görüntüleri terör örgütlerine gözdağı vermek için düzenli olarak yayınlıyor.
Bölgedeki sivil toplum kuruluşlarının tahminlerine göre terör örgütlerinin saldırıları sonucu 2016'dan bu yana 10 binden fazla sivil, asker ve polis öldürüldü; en az 2 milyon kişi yerinden edildi.
Terörle mücadelede başarıyı ve istikrarı hedefleyen Burkina Faso güçleri, Türkiye'den TB2 SİHA'ların dışında Cobra ve Ejder Yalçın tipi zırhlı araçları da satın almıştı.
AFRİKA'DA HANGİ ÜLKELERDE TÜRK SİHA'SI VAR?
Türk SİHA'ları Afrika'yı baştan başa dolaşan bir kullanım ağına ulaştı. Baykar üretimi Bayraktar TB2'lere sahip olan yahut satın almak için talip olan ülkeler şöyle:
- Mali
- Burkina Faso
- Senegal
- Gambiya
- Togo
- Nijer
- Fas
- Libya
- Nijerya
- Orta Afrika Cumhuriyeti
- Kongo Demokratik Cumhuriyeti
- Ruanda
- Etiyopya
- Somali
- Cibuti
TUSAŞ ürünü ANKA ve AKSUNGUR'u tercih eden Afrika ülkeleri ise şu şekilde:
- Cezayir
- Tunus
- Angola
- Çad