Türk silahları için sırada Vietnam var: Güneydoğu Asya'da kritik temaslar

Türk silahları için sırada Vietnam var: Güneydoğu Asya'da kritik temaslar

Türkiye'nin Malezya ve Endonezya gibi Güney Asya ülkeleriyle geliştirdiği savunma bağları bölgenin önemli gücü Vietnam'ı cezbediyor. Yaklaşık 100 milyon nüfuslu ülkenin Türk savunma sanayii ürünlerine ilgisi artıyor. 

Savunma

15.10.2024, 20:56

Bangladeş, Filipinler, Malezya, Endonezya ve Maldivler'e yönelik savunma sanayii ihracatı bölgedeki diğer ülkeleri Türkiye'ye yaklaştırıyor. 

Yaklaşık 100 milyon nüfusu ve 350 milyar dolarlık millî geliriyle Vietnam, Güneydoğu Asya'nın yükselen güçlerinden biri olarak Türkiye ile ilişkileri geliştirmek istiyor. 

Savunma sanayiinde elde edilen başarıları yakından izleyen Hanoi yönetimi, sektöre dair gelişmeleri Türkiye'nin Vietnam Büyükelçiliği kanalıyla takip ederken aynı zamanda savunma sanayii fuarlarına da askerî heyet gönderiyor. 

Vietnam'ın geniş askerî heyetle katıldığı son etkinlik geçtiğimiz yıl düzenlenen IDEF-2023 oldu. Global Firepower endeksine göre dünyanın 22. büyük ordusuna sahip Güney Asya ülkesinden gelen heyet, İstanbul'daki fuarda savunma sanayii ürünlerine ilgi gösterdi. 

Millî Savunma Bakanı Yaşar Güler geçtiğimiz mayıs ayında Vietnam Genelkurmay Başkan Yardımcısı Tümgeneral Pham Truong Son'u Ankara'da ağırlarken, yetkililer arasında ikili temaslar yoğun biçimde sürdü. 

Vietnam ile Türkiye arasında temas trafiği artıyor.

Vietnam Savunma Bakan Yardımcısı Korgeneral Hoang Xuan Chien, 9 Eylül'de Türk Büyükelçi Korhan Kemik'le bir araya gelerek karşılıklı işbirliği konularını ele aldı. 

Vietnam ordu gazetesine göre Chien, son dönemde iki tarafın yoğun çabaları sayesinde her düzeyde ziyaretlerin arttığını ve savunma sanayii alanında işbirliğinin geliştiğini kaydetti. 

PKK'nın sahipleri nükleer bombardıman uçağıyla Yemen'i vurdu: CENTCOM herkesi tehdit etti PKK'nın sahipleri nükleer bombardıman uçağıyla Yemen'i vurdu: CENTCOM herkesi tehdit... Haberi Görüntüle

DENEMEÇ VE EKİBİ VİETNAM'DAYDI 

Büyükelçi ile görüşmenin ardından Hanoi kenti bu kez Türkiye Vietnam Ticaret Konseyi Başkanı Reha Denemeç'i ağırladı. 

Genelkurmay Başkanı Phan Văn Giang'ın yardımcılarından Korgeneral Pham Hoai Nam tarafından ağırlanan Denemeç ve ekibi, iki ülke arasında gelişmekte olan işbirliğinin daha da artırılması çağrısında bulundu. 

Reha Denemeç ve ekibi Vietnam'da temas yürüttü.

Korgeneral Giang, savunma sanayiinde potansiyel ortaklık konularının belirlenmesi için çalışma yapılması, bu doğrultuda anlaşmalar imzalanmasını isterken, aralık ayında düzenlenecek Vietnam Uluslararası Savunma Fuarı'na çok sayıda Türk firmasının katılacağını hatırlatıp bundan ötürü teşekkürlerini sundu. 

Giang, Türk kavunma ürünlerinin Vietnam'da sergilenmesini her zaman memnuniyetle karşılayacaklarını bildirdi. İstanbul'da düzenlenecek SAHA EXPO 2024 fuarına Vietnam'dan heyetin de gelmesi beklenirken önümüzdeki dönemde iki ülke arasında somut projelerin hayata geçmesine artık kesin gözüyle bakılıyor. 

Türkiye'nin Endonezya ve Malezya'ya çok sayıda savunma ürünü ihraç etmesi, aynı zamanda Filipinler'e helikopter ve Maldivler'e SİHA satışı Vietnam'ın ilgisini çekmiş görünüyor. Anlaşmaların gerçekleşmesi halinde Türk savunma ürünleri Güneydoğu Asya'nın çok önemli bir ülkesine daha ulaşmış olacak. 

Habere Tepki Ver

10

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Savunma


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading