Türkiye iki savaş gemisi daha ihraç etti: Çalışmalar Sefine Tersanesi'nde başladı

Türkiye iki savaş gemisi daha ihraç etti: Çalışmalar Sefine Tersanesi'nde başladı

Endonezya-Türkiye savunma işbirliğinde yeni ve dev bir adım daha atıldı: TAIS ortaklığına bağlı Sefine Tersanesi, Endonezya donanması için 70'er metrelik 2 adet hücumbotun inşasına başladı. 

Savunma

02.11.2024, 18:49

Savunma sanayiinde ihracat seferberliği kararlılıkla sürdürülüyor. Türkiye'nin savaş gemisi ihraç ettiği ülkelere bir yenisini daha eklendi. 

Türk tersanelerinden iki adet hücumbot edinmek için 2022 yılından beri temaslar yürüten Güney Asya ülkesi Endonezya, savaş gemilerinde imalatın başladığını resmen duyurdu. 

Endonezya'nın Ankara Büyükelçisi Ahmed Rizal Purnama, TAIS grubuna bağlı Sefine Tersanesi'nde düzenlenen sac kesim töreninden fotoğraflar paylaştı. 

Sefine Tersanesi'ndeki sac kesim töreni

Sosyal medya hesabındaki mesajında, "Bugün Türk TAIS şirketi tarafından üretilecek Hızlı Füze Gemileri (KCR-70M) için ilk çelik kesme törenine katıldım" diyen Büyükelçi Purnama, projenin Endonezya ile Türkiye arasında artan savunma işbirliğini yansıttığını kaydetti. 

KIZILELMA'ya talep çığ gibi, TB3'ün ilk ihracatı çok yakın: Haluk Bayraktar'dan bomba açıklamalar KIZILELMA'ya talep çığ gibi, TB3'ün ilk ihracatı çok yakın: Haluk... Haberi Görüntüle

TÜRKİYE TEKNOLOJİ TRANSFERİNE AÇIK

70 metrelik hücumbotların yapımı sırasında Endonezya ile teknoloji paylaşımı yapılacağı belirtiliyor. Endonezya Savunma Bakanlığı'ndan Tuğgeneral Edwin Adrian, "Gemi tasarımı ve gemi bakımı konusunda eğitim alabiliriz. Bunun dışında Endonezya, sensör ekipmanları, elektronik ve silahlar konusunda teknoloji transferini de içeren destek aldı" açıklamasında bulundu. 

Cakarta medyası, Türkiye'den öğrenilen teknolojik bilgilerin önemli olduğunu, bunu yapmakla ülkenin kendi silahlarını yapabilir hale geleceğini kaydediyor. 

Endonezya Deniz Kuvvetleri için üretilen hücumbotlar için sözleşmenin 2022 yılındaki Indo Defence Fuarı sırasında imzalandığı kaydediliyor. O tarihten beri TAIS grubuna bağlı dev Sefine Tersanesi ile temaslar sürüyordu. 

Gemilerde kullanılacak ekipman, sensör ve silahların belirlenmesi, ardından tasarımın son halinde mutabık kalınmasının ardından hücumbotların üretimi 30 Ekim 2024 tarihi itibariyle başladı. 

MKE'den kritik anlaşma: Sevk barutları, roket yakıtları ve çeşitli patlayıcıların yerli üretimi artacak MKE'den kritik anlaşma: Sevk barutları, roket yakıtları ve çeşitli patlayıcıların... Haberi Görüntüle

MİLLÎ SİLAH VE RADARLAR KULLANILACAK

70 metre uzunlukta, 11,7 metre genişlikte inşa edilecek gemiler, 3 su jeti motor, 2 dizel motor ve bir adet de gaz türbininden güç alacak. Yaklaşık 3 bin kilometre kesintisiz seyir kapasitesine sahip olacak hücumbotların 40 deniz milinden fazla (75 km/s) hızla seyredeceği belirtiliyor. 

Yalova'daki Sefine Tersanesi'nde düzenlenen törende hücumbot maketine imzayı Endonezyalı Tümamiral Retiono Kunto koydu.

Her birinde 43 mürettebatın görev yapacağı hücumbotlar için TAIS'in hızlı hücumbot FACM-70 tasarımını esas aldığı belirtiliyor. Birçok görevi aynı anda yerine getirebilen bu tip gemiler istihbarat, gözetleme, keşif operasyonları icra ederken aynı zamanda deniz savaşı ve hava savunma görevi de yapabiliyor. 

Çevikliği ve hızıyla öne çıkan bu gemiler takımadalardan oluşan Endonezya kıyılarında deniz güvenliğine katkı sağlayacak. Gemide tamamıyla Türk füze ve radar sistemleri kullanılacak. 

Habere Tepki Ver

1

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Savunma


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading