Türkiye ile Pakistan ortak füze yapıyor! Uçaklar 200 kilometre uzaktan vuracak

Türkiye ile Pakistan ortak füze yapıyor! Uçaklar 200 kilometre uzaktan vuracak

Hayalet uçak ANKA-3'te nükleer başlıklı Pakistan füzesinin kullanılacağı söylentisi sürerken bir bomba daha sosyal medyayı sarstı: Türkiye'nin kardeş Pakistan'la birlikte ortak bir hava-hava füzesi geliştirdiği, hatta ASELSAN'ın 200+ kilometre menzilli füzenin arayıcı başlığını ürettiği iddia ediliyor. 

Savunma

30.09.2024, 11:23

Türkiye-Pakistan kardeşliği savunma sanayiinde tam entegrasyona doğru ilerliyor. Hava-hava füzeleri GÖKDOĞAN ve BOZDOĞAN'ın Pakistan-Çin yapımı JF-17 uçaklarına entegrasyonu sonrası savunma işbirliğinde çok ciddi bir adım daha atıldı. 

İki kardeş ülke 200 kilometrenin üzerindeki hedefleri vurabilecek bir hava-hava füzesi geliştiriyor. Sözkonusu füzenin arayıcı başlığını ASELSAN'ın tasarladığı ortaya çıktı. 

Kritik bilgiler hem Türkiye hem de Pakistan'daki güvenilir sosyal medya hesapları tarafından paylaşıldı. Henüz resmî olarak teyit edilmeyen bilgilere göre ASELSAN, Türkiye-Pakistan füzesinin arayıcı başlığı AGRAS-200AA'yı geliştiriyor.

Türkiye'nin GÖKDOĞAN ve BOZDOĞAN füzeleri

ASELSAN mühendisleri Türk F-16'ları Blok-72 seviyesine yükseltecek Özgür Projesi'ni başarmış ve GÖKTUĞ Projesi kapsamında TÜBİTAK SAGE tarafından üretilen GÖKDOĞAN ve BOZDOĞAN hava-hava füzeleri Özgür F-16'lardan ateşlenmişti. 

Ankara-İslamabad hattında ortaklaşa üretilecek çok uzun menzilli hava-hava füzesinin her iki ülkedeki uçaklarda kullanılabileceği belirtiliyor.

Pakistan savunma kaynakları, 200+ kilometre menzilli görüş ötesi füzenin JF-17, J-10C ve F-16 uçaklarında ortak konuşlandırılacağını kaydediyor. 

Artık gizlemek yok: ANKA-3 nükleer başlıklı Pakistan füzesini taşıyabilir Artık gizlemek yok: ANKA-3 nükleer başlıklı Pakistan füzesini taşıyabilir Haberi Görüntüle

'GÖKHAN' SESSİZ SEDASIZ DEVAM EDERKEN...

TÜBİTAK SAGE görüş içi BOZDOĞAN ve görüş ötesi GÖKDOĞAN'ın ardından ramjet motorlu GÖKHAN füzesini geliştirmek için yıllardır uğraş veriyor. 

GÖKHAN füzesine ilişkin ayrıntılar yetkililer tarafından henüz açıklanmadı. Ancak GÖKHAN'da bulunan teknolojinin Pakistan'la ortaklaşa üretilecek hava-hava füzesinde de yer alması bekleniyor. 

Ramjet motordan güç alacak böyle bir füze, her iki ülkedeki savaş uçaklarının vuruş kapasitesini önemli ölçüde artıracak. Hava-hava füzelerinin gelecek yıllarda AESA radarlı insansız platformlardan da ateşleneceği gerçeği, sözkonusu projeye bambaşka bir boyut katıyor. 

Gardaş'a dev füze fabrikası: ASSAN Grup uçak bombalarını orada üretmek için harekete geçti Gardaş'a dev füze fabrikası: ASSAN Grup uçak bombalarını orada üretmek... Haberi Görüntüle

İNSANSIZ UÇAKLAR DA ONUNLA VURACAK

Türkiye-Pakistan ortaklığıyla inşa edilen hava-hava füzesi önümüzdeki dönemde AKINCI TİHA, AKSUNGUR SİHA ile hayalet uçaklar KIZILELMA ve ANKA-3'te kullanılabilir olacak. 

KIZILELMA ve AKINCI'nın kol uçuşu

Pakistan Hava Kuvvetleri Amerikan, Çinli ve Rus füzelerinden oluşan geniş bir envantere sahip. F-16 uçaklarında ABD yapımı AIM-120 AMRAAM ve AIM-9 Sidewinder füzelerinden yararlanan kardeş ülke, JF-17 Thunder uçağında ise Çin yapımı PL-5 ve PL-12 füzelerini tercih ediyor. Pakistan envanterindeki Mirage uçaklarında ise Rusya menşeili R-73 ve R-77 füzeleri var. 

Pakistan, Türkiye ile ortaklaşa geliştirilen hava-hava füzesi sayesinde envanterinde bu sınıftaki en uzun menzilli füzeye kavuşmuş olacak. Ortak füzenin ismi ve ayrıntılı özelliklerinin önümüzdeki günlerde netleşmesi bekleniyor. 

Habere Tepki Ver

9

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Savunma


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading