Yandex Metrica

Türkiye o ülkeyi SİHA devi yapacak: Teknoloji transferi için dev anlaşma

Türkiye o ülkeyi SİHA devi yapacak: Teknoloji transferi için dev anlaşma

Türkiye ile Endonezya arasındaki stratejik ortaklığı müttefiklik seviyesine çıkaracak önemli anlaşmalar bir bir hayata geçiyor. Envanterinde çok sayıda Türk silah ve sistemi bulunan Cakarta yönetimi, Türkiye'nin sağladığı teknolojiyle önümüzdeki dönemde bir 'SİHA devine' dönüşebilir.

Savunma

27.08.2024, 16:19

1,5 trilyon dolar millî gelire sahip Güney Asya devi Endonezya, savunma sanayiinde Türkiye ile bütünleşme kararı aldı. Ankara-Cakarta hattında son yıllarda ivme kazanan ilişkiler, savunma sanayii aktörlerinin bu ülkeye yaptığı çıkarmayla yeni bir boyuta evrildi. 

Envanterinde çok sayıda Türk savunma ürünü bulunduran 275 milyon nüfuslu ülke, imzalanan yeni anlaşmalarla birlikte stratejik ortaklığı 'müttefiklik' seviyesine çıkardı. 

Milli Muharip Uçak KAAN'ın ortaklarından biri olması beklenen Endonezya, bu dev hamlenin bir adım öncesinde teknoloji transferini de içeren kritik sözleşmelere imza attı. 

ASELSAN, TUSAŞ, ROKETSAN, STM başta olmak üzere savunma sanayiinin aktörleri Cakarta'ya çıkarma yaptı.

Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün liderliğinde sektörün ana aktörlerini Cakarta'da ağırlayan Endonezya Cumhurbaşkanı ve Savunma Bakanı Prabowo Subianto, ülke güvenliğinin Türk teknolojileriyle sağlanması yolunda hamleleriyle dikkat çekti. 

Amerika HÜRJET motorunu vermezse alternatifi var: Daha yüksek itiş gücü sağlıyor Amerika HÜRJET motorunu vermezse alternatifi var: Daha yüksek itiş gücü... Haberi Görüntüle

SARP, CENK, ÇAKIR, SUNGUR...

Subianto yönetiminin imza koyduğu sözleşmeler kapsamında Türkiye'nin bu ülkeye ihraç edeceği ürünlerin dosyası daha da kabardı. 

Endonezya ile imzalanan yeni anlaşmalar savunma ürünlerinde şu başlıkları kapsıyor: 

  • SARP Uzaktan Komutalı Stabilize Silah Sistemi
  • CENK 4 Boyutlu Arama Radarı
  • Top Atış Kontrol Sistemi
  • Füze Veri Bağı Sistemi
  • SUNGUR Hava Savunma Füze Sistemi
  • ÇAKIR Seyir Füzesi
  • MAM-L Mini Akıllı Mühimmat
  • İnsansız deniz araçları
  • Tank modernizasyonu ve füze sistemlerinin bakımı 

ASELSAN ve ROKETSAN'ın bu sistemlerin bazısına ilişkin teknoloji transferi ve ortak üretim modeline onay verdiği belirtiliyor. 

Endonezya savunma medyası, bir süre önce Baykar'dan Bayraktar TB2 SİHA satın almak için sözleşme imzalayan ülkeye, SİHA üretimi konusunda teknoloji transferi yapılacağını kaydediyor. İddiaya göre TB2'lerin ortak üretimine dair taleplere Baykar şirketi sıcak bakıyor. 

Endonezya'ya HİSAR O hava savunma sistemi satışına ilişkin sözleşme Nisan 2024'te imzalanmıştı.

Cakarta yönetimi, ANKA SİHA edinmek için de TUSAŞ'la sözleşme imzalamıştı. TUSAŞ'ın sağlayacağı SİHA'ların önemli bir kısmı Endonezya'daki tesislerde montajlanacak.

AKINCI TİHA ve KIZILELMA insansız savaş uçağına yönelik ilgisi de bilinen kardeş ülke, Ankara ile yoğun işbirliği sayesinde önümüzdeki dönemde 'SİHA devine' dönüşme potansiyeli taşıyor. 

Amerika HÜRJET motorunu vermezse alternatifi var: Daha yüksek itiş gücü sağlıyor Amerika HÜRJET motorunu vermezse alternatifi var: Daha yüksek itiş gücü... Haberi Görüntüle

ENDONEZYA'YA TÜM KAPILAR AÇIK

Güney Asya'nın dev ülkesiyle müttefiklik yolunda kararlı adımlar atan Türkiye, savunma yetenekleri transferi konusunda Endonezya'ya herhangi bir kısıtlama koymuyor. 

ROKETSAN daha önce Endonezya'ya ihraç edilen HİSAR-A hava savunma sistemlerine ilişkin teknoloji paylaşımında bulunmuş ve millî sistemin Cakarta'ya uyarlanmış modeli 'Trisula' adıyla kullanıma alınmıştı. 

Endonezya sonrasında HİSAR-O'yu edinmek için de anlaşma imzaladı. Cakarta'nın halihazırda Türkiye'den satın aldığı silah ve sistemlerden bazıları şöyle:

  • HİSAR-A (Trisula) ve HİSAR-O hava savunma sistemi
  • ANKA ve Bayraktar TB2 silahlı insansız hava aracı
  • BORA/KHAN taktik balistik füze
  • KAPLAN orta sınıf tank (Harimau)
  • YÖRÜK zırhlı personel taşıyıcı
  • ATMACA gemisavar füzesi
  • METE tabanca
  • ADVENT savaş yönetim sistemi

Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün ve Endonezya Cumhurbaşkanı Prabowo Subianto

GÖKBEY helikopterinin olası satışına ilişkin görüşmeler sürerken Endonezya, Millî Muharip Uçak KAAN'a ortak olmak için incelemelerini sürdürüyor. TUSAŞ'ın Cava adasındaki en büyük şehir olan Bandung'da ofis açması, muhtemel KAAN ortaklığına ilişkin spekülasyonları artırdı. 

Temmuz ayında Türkiye'yi ziyaret eden Endonezya Cumhurbaşkanı Prabowo Subianto'nun 'ortak helikopter ve fırkateyn üretimi' konusunu gündeme getirdiği iddia edilmişti. Subianto, muhtemel KAAN ortaklığına ilişkin olarak ise şu açıklamayı yaptı:

"Güney Kore ile KF-21 Boramae savaş uçağı diye bir programımız var. Ardından ABD ile F-15 savaş uçağı alımı konusunda da görüşmelerimiz devam ediyor. Ayrıca Türkiye ile işbirliğini, yani beşinci nesil savaş uçağı geliştirmeyi de araştırıyoruz."

Ocak 2024'te Ankara ile Cakarta arasında ROKETSAN ürünü gemisavar füzesi ATMACA'ya dair önemli bir anlaşma daha imzalanmıştı. Türkiye'den ilk etapta 45 adet ATMACA füzesi talep eden Endonezya, Türkiye'nin onayıyla bu füzeyi yerli imkanlarla üretmek istiyor. Ankara bu talebe onay verdi. 

Habere Tepki Ver

12

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (1)

Ali Demirtaş

27.08.2024 13:58:11

Endonezya dost ve kardeş ülke olarak.. onlara sahib çıkmamız lazım

Atilla Diş

TRHaber.com - Savunma


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading