Türkiye sınırına bir silah daha! Dron ve İHA'ları vurmak için Roadrunner'ı seçtiler: Hedefini bulamazsa yere iniyor

Türkiye sınırına bir silah daha! Dron ve İHA'ları vurmak için Roadrunner'ı seçtiler: Hedefini bulamazsa yere iniyor

Amerikan ordusu, Irak ve Suriye'deki üslerini kamikaze İHA saldırılarından korumak için Anduril şirketinin sıradışı tasarımı Roadrunner'ı seçti. Dikine havalandıktan sonra jet uçuşa geçen anti-dron mühimmatı, gökyüzünde herhangi bir angajmana girmezse yere tek parça inebiliyor. 

Savunma

10.10.2024, 15:49

Kamikaze dron ve patlayıcı yüklü mini İHA'lara karşı çözüm geliştirmeye çalışan Amerikan savunma endüstrisi, Anduril şirketinin tasarladığı Roadrunner ile yeni bir hamleye imza attı. 

Dikine kalkış yapan mini anti-dron mühimmatı, havada bir süre dolaşıp düşman hedefini arıyor; herhangi angajman sağlanmazsa yere güvenli biçimde inebiliyor. 

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), ilk etapta 500 adet Roadrunner ile birlikte, taşınabilir elektronik harp podu Pulsar'ın tedariği için Anduril şirketine 250 milyon dolar değerinde sipariş verdi. 

Şirket sözcüsü, anti-dron mühimmatı Roadrunner'ı hangi Amerikan kuvvetine vereceklerine ilişkin açıklama yapmasa da bu araçların 'ABD güçlerine yönelik önemli dron tehditleri bulunan bölgelerde birden fazla askerî kuvvete hizmet edeceğini' bildirdi. 

Bu açıklama, Anduril üretimi yeni nesil anti-dron mühimmatının Suriye ve Irak'taki Amerikan üslerine getirileceğini ortaya koydu. Dikine kalkış yaptıktan sonra yatay pozisyonda uçabilen akıllı mühimmatın Ukrayna cephesinde kullanılması da mümkün görünüyor. 

Anlaşmaya göre teslimatlar hemen başlayacak ve 2025 yılı sonuna dek devam edecek. Roadrunner'ın sahadaki başarısı ABD ordusunun yeni siparişi konusunda belirleyici unsur olacak. 

Anduril şirketinin Kuzey Karolina merkezli Kraken Kinetics firmasıyla ortaklaşa geliştirdiği gezinen mühimmat 1,3 kilogram kadar faydalı yükle 40 dakika havada kalabiliyor ve yaklaşık 20 kilometre menzile sahip. 

Roadrunner'ı ilk olarak 2023 sonlarında tanıtan Anduril şirketinin kurucusu Palmer Luckey, kendilerinden 'yüzlerce ünite' talep eden ilk Amerikan müşterisi için düşük yoğunluklu seri üretime başladıklarını, fakat şirketin hızla 'yüzbinlerce adet' üretmek için plan yaptığını söylemişti. 

Türk düşmanı Almanlara hareket çekme vakti: Millî torpido ve RAM füzesi zaten hazır, o silahları almayın! Türk düşmanı Almanlara hareket çekme vakti: Millî torpido ve RAM... Haberi Görüntüle

RUS ŞİRKET 'VOGAN'I DUYURMUŞTU

Roadrunner, drona karşı dron konseptiyle çözüm arayışlarının son halkası oldu. Bir süre önce Rus Red Line şirketi de Vogan-9SP adında tek kullanımlık anti-dron aracını tanıtmış, quadcopter tasarımı hava aracının saatte 200 kilometre hıza ulaştığını iddia etmişti. 

45 derece açılı rampadan fırlatıldıktan sonra hedefe olabildiğince çok yaklaşan Vogan-9SP, Ukrayna dron ve İHA'larını kesin bir şekilde önleyebilmeyi hedefliyor. 

Testleri devam eden Vogan'ın cephede kullanıldığına ilişkin bir işaret henüz görülmedi. 

Ukrayna cephesinde kamikaze dron saldırıları altında yoğun kayıp yaşayan Rus ordusu, bu tehdide karşı hâlâ etkili bir çözüm geliştiremedi. 

Dronu dronla düşürme çabası, Ukrayna semalarında ilginç görüntüler yaşatıyor. Ukraynalı kamikaze dron operatörleri Rus dron ve İHA'larına karşı uzaktan yönlendirdikleri araçlarla havada sürekil tetikte bekliyor. 

Habere Tepki Ver

0

1

0

0

0

0

1

0

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Savunma


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading