Türkiye Sırplarla ortak SİHA üretecek: Fransa Rafale sattığı için Batılılar dilini yuttu

Türkiye Sırplarla ortak SİHA üretecek: Fransa Rafale sattığı için Batılılar dilini yuttu

Savunma sanayiinde Ankara ile Belgrad arasında varılan kritik anlaşma Balkanlar'da gündemi sarstı. Yunan basını 'stratejik savunma için artık daha fazla harcama yapmak zorunda kalacaklarından' dem vururken, ABD ve Avrupa'dan ise yüksek sesli bir tepki yükselmedi. Fransa'nın Sırbistan'a 12 adet Rafale savaş uçağı satmak için anlaşma imzalaması bunda etkili oldu. 

Savunma

12.10.2024, 17:27

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Sırbistan ziyaretindeki mesajları Balkanlar'da gündemi değiştirdi. Kosova ile çatışma riskinin arttığı dönemde Sırbistan'a SİHA satmayı reddeden Ankara, şimdi bu ülkeyle ortak hava aracı üretmeye hazırlanıyor. 

Erdoğan, Sırp mevkidaşı Aleksander Vucic ile düzenlediği ortak basın toplantısında şunları söyledi:

"Bizler Türkiye ve Sırbistan olarak el ele bir adım atmalıyız. Ama bu adım barışın korunmasını temine dayalı bir savunma sanayiinin aramızda teşkilidir. İkili görüşmemizde el ele verdik; arkadaşlarımızı görevlendirdik ve bu çalışmayı arkadaşlarımız yapacaklar. 

Hiç kimse Türkiye ve Sırbistan'ın savunma sanayiine yönelik anlaşmasının içeriğinde neler olması gerekir, bunu bizim dışımızda belirlemeye kalkmasın. Biz şu veya bu ülke değiliz; biz Türkiye'yiz, biz Sırbistan'ız. Arkadaşlarımız bu çalışmaları yapacaklar. Adımlarımızı birlikte atacağız. 

Bizde olan imkanlar var, Sırbistan'da olan imkanlar var. Bu imkanları en güzel şekilde değerlendirmek suretiyle geleceğe yürüyeceğiz. Türkiye'nin insansız hava araçları konusundaki imkanları da tabii ki bu savunma sanayiine yönelik atılacak adımlarda yerini alacaktır. 

Bu adımlardan hoşlananlar olabilir ama hoşlanmayanlar da olabilir. Eğer biz siyasetçiysek bunun kararını kendi arkadaşlarımızla beraber verir ve yola devam ederiz. Bütün mesele, bundan sonra atacağımız adımların kararını kontrol altında sürdürmektir."

Cihat Yaycı 'soba borusu' şüphesini doğruladı: Harp başlıkları yoktu, taş gibi yere düştüler Cihat Yaycı 'soba borusu' şüphesini doğruladı: Harp başlıkları yoktu, taş... Haberi Görüntüle

VUCIC: HERKESİ CAYDIRACAK GÜCE SAHİP OLMAK...

Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksander Vucic ise "Türk askerî endüstrisi bizimkinden önemli ölçüde daha güçlü. Ancak sahte bir tevazu olmadan söylüyorum, bizim kapasitemiz de ihmal edilemez. Bu çerçeveler içinde büyük bir bir işbirliğine yer olduğunu görüyorum. Biz savaşlarla ilgilenmiyoruz ama herkesi caydıracak güce sahip olmalıyız" dedi. 

Türkiye ile Sırbistan arasında başlatılan bu tarihî ortaklık, Balkanlar coğrafyasında barışın devamına katkı sağlamasının yanında Belgrad'ın askerî kapasitesini de güçlendirecek. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile mevkidaşı Vucic'in huzurunda kritik anlaşmara imza konuldu.

Belgrad yönetimi, daha önce Türkiye'den Bayraktar TB2 SİHA satın almak istediğini bildirmiş ancak geçtiğimiz yıl Türkiye'nin TB2'leri Kosova'ya yollaması üzerine bu talebini geri çekmişti.

Sırp yönetimi, 2006 yılında bağımsızlığını ilan eden eski eyaleti Kosova'yı hâlâ resmen tanımıyor. İki ülke arasında çatışma riski zaman zaman tırmanıyor. 

Helikopter motorlu dev AKINCI müjdesi: Çok daha büyük bir bombardıman uçağı olacak Helikopter motorlu dev AKINCI müjdesi: Çok daha büyük bir bombardıman... Haberi Görüntüle

İLK ENDİŞELENEN ATİNA BASINI OLDU 

Erdoğan'ın Sırbistan'a SİHA vermekten daha önemli bir adım atarak 'ortak üretim'e yeşil ışık yakması, Batılı başkentlerde endişeyle karşılanmış olsa da, Fransa'nın 12 adet Rafale uçağı ihracatı için bir süre önce Sırbistan'la imzaladığı anlaşma ABD ve Avrupalıların elini kolunu bağladı.

Batı basını bu nedenle Türkiye'ye karşı yüksek sesle eleştiride bulunmaktan kaçınıyor. 

Öte yandan mevcut tabloya dair ilk endişe beyanı Yunan basınından geldi. Pentapostagma gazetesi Ankara-Belgrad anlaşmasını şu yorumla duyurdu: "Türkiye ile Sırbistan arasında daha yakın işbirliği nedeniyle Yunanistan'ın stratejik olarak aşırı harcama yapma riski doğdu."

Ankara-Belgrad yakınlaşmasına dair ilk endişe beyanı Yunan basınından geldi.

Türkiye'nin Arnavutluk ve Kosova'da çok güçlü pozisyonda olduğuna vurgu yapılan haberde, Ankara'nın şimdi Balkanlar'ın anahtarı olan Belgrad'la derin köprüler kurmaya çalıştığına dikkat çekildi. 

Sırbistan'la hangi türde İHA ya da dronun ortaklaşa üretileceği şu aşamada meçhûl. Ancak buna yönelik iradenin ortaya konulması halinde gerek TUSAŞ gerekse de Baykar şirketlerinin geniş bir portföyü bulunuyor.

Savunma ürünlerine yönelik talep küresel ölçekte zirve yaptığı için iki ülke, işbirliğini ortak füze ve mühimmat üretimine de yönlendirebilir. 

Erdoğan'ın son hamlesi, Türkiye'yi çevreleme stratejisi güden ABD'ye Balkanlar'ın kalbinden bir mesaj olarak da görülüyor. Nitekim Ankara, Yunanistan'ın kuzey komşusu Arnavutluk'a SİHA tedarik etti. Makedonya ve Bulgaristan'ın da TB2 edinmek üzere temaslarda bulunduğu biliniyor. 

Kosova'yı pek çok türde silah sistemiyle teçhiz eden Türkiye, askerî destek sağladığı ülkelere şimdi Sırbistan'ı da ekleme kararı aldı. 

Habere Tepki Ver

7

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Savunma


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading