Türkiye'nin konuştuğu BAZNA dronun sıradışı özellikleri: Sudan uçarak çıkıyor, saldırıdan etkilenmiyor
Türkiye TEKNOFEST gençliği sayesinde çok yetenekli bir drona daha kavuştu. Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine giren BAZNA adlı dron, suyun içinden uçarak çıkıyor; elektronik saldırılardan etkilenmiyor.
Türk Silahlı Kuvvetleri TEKNOFEST gençliği sayesinde çok yetenekli bir drona daha kavuştu. Kamikaze görevlerde kullanılmak üzere geliştirilen 'BAZNA' adlı mini dron, kabiliyetleriyle göz dolduruyor.
Dönmezoğlu Bilişim şirketi tarafından imâl edilen dron, Milli Savunma Bakanlığı (MSB) Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri Tuğamiral Zeki Aktürk'ün 21 Kasım 2024 tarihli açıklamasıyla birlikte bir anda gündeme oturdu.
Aktürk, Kara Kuvvetleri Komutanlığınca muhtelif miktarda T-70 Genel Maksat Helikopteri, BAZNA mühimmatlı mini dron, 35 milimetre modernize çekili top ve ateş idare cihazının muayene ve kabul faaliyetlerinin tamamlandığını bildirdi.
Bu sözlerin ardından gözler BAZNA adlı FPV dronun özelliklerine çevrildi. Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine giren amfibi dron BAZNA çarpıcı kabiliyetleriyle benzerlerinin önüne geçiyor.
BAZNA'nın en önemli meydan okuması ise suya dayanıklılığı ve elektronik harp saldırılarından etkilenmemesi oldu.
Özgün haberleşme teknolojisi sayesinde sinyal karıştırıcılar altında dahi etkili biçimde çalışan BAZNA, başta ASELSAN üretimi jammerlar olmak üzere çeşitli kurumlarca üretilmiş sinyal kesici aygıtların saldırısı altında sorunsuz şekilde çalışmayı başardı.
İlk kez 2023 yılında sahada kullanılan BAZNA, 2024 itibariyle TSK envanterine de girerek NATO askerî sistemlerine dahil oldu.
Suyun içinden uçarak çıkan BAZNA, 660 adet şarapnel tesirli bilye bulunan mühimmatı hedefin üzerinde patlatıyor.
Seyir esnasında elektronik saldırılardan etkilenmeyen Türk dronu, görüntüleri komuta merkezine iletirken FPV gözlükle idare edilebiliyor.
9 kilometre menzile saatte 120 km hızla giden FPV dron, suyun içerisinden uçarak çıktığı görüntülerle ilgi çekti.
'SİNYAL KAYBI NEDENİYLE DÜŞEN DRONUMUZ YOK'
Dönmezoğlu Bilişim Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Soydan, Marine Deal News adlı yayına verdiği demeçte BAZNA dronunu şöyle anlatıyor:
"BAZNA kamikaze dron olarak şu anda Türkiye'de güvenlik güçleri tarafından kullanılmakta olan bir ürün. Ürünümüzün NATO seri numarası da var. Bu sebeple ihracat çalışmaları için hem firmalar hem de devlet temsilcileriyle görüşüyoruz.
Ürünümüzün en çok öne çıkan özelliği elektronik harp ortamlarında çalışabiliyor olmasıdır. Kendi güvenlik güçlerimizce sınır bölgelerinde kullanılmakta olup ASELSAN jammerlarına karşı da test edilmiştir.
BAZNA testlerde hiç başarısız sonuç almadı. Sinyal kaybı nedeniyle düşen bir dronumuz henüz olmadı.
İçinde 660 adet şarapnel olan anti-personel bir mühimmatımız var. İhracat için planlamalar yapıldı. İçine her türlü plastik patlayıcı konularak vereceğimiz elektrikli fünyeyle patlatılabilir halde çalışabiliyor. Bu sebeple ihracatı kolay olan bir ürün aslında.
Denizcilik tarafında amirallerimizle görüşmelerimiz oldu. Onlar ürünü çok beğendiklerini ve deniz görevlerinde nasıl kullanabileceklerini söylediler. İnsansız deniz araçlarıyla birlikte çalışmasını planlıyoruz.
Şu anda otonom sürüş, hedef-düşman tespit ve otonom saldırı yazılımı çalışmalarımız sürüyor. Deniz görevleri için ülkemize hizmet vermeyi planlıyoruz."
KAMİKAZE DRON BAZNA'NIN HIZI, MENZİLİ VE TEKNİK ÖZELLİKLERİ
- Azamî uçuş menzili: 9 km
- Azamî uçuş süresi: 15 dakika
- Kalkış ağırlığı: 1780 gram
- Faydalı yük: 600 gram
- Maksimum uçuş ağırlığı: 2200 gram
- Azamî hız: Saatte 120 km
- Çalışma sıcaklığı: -10/+45 derece
- Sinyal bozucular aktifken operasyon kabiliyeti
- Suya dayanıklı... Suyun içinden uçarak çıkıyor
- Termal kamera ile gece görüş
- Farklı mühimmat tiplerini kullanabiliyor
- 4 aşamalı güvenlik sistemine sahip
- FPV gözlükle anlık takip
- Görüntüleri komuta merkezine iletiyor
- Dikey iniş/kalkış
- 660 adet şarapnel tesirli bilye bulunan mühimmat taşıyor
- Patlayıcısız ağırlığı: 350 gram
- Çapı: 107 mm
- Boyutları: 390X390X180 mm