Türkiye'nin Ukrayna için inşa ettiği savaş gemisi heyecan yarattı: ASELSAN silahını kullanıyor

Türkiye'nin Ukrayna için inşa ettiği savaş gemisi heyecan yarattı: ASELSAN silahını kullanıyor

Ukrayna Deniz Kuvvetleri, Türkiye'de üretilen ADA sınıfı MİLGEM korveti Ivan Mazepa'nın deniz seyir testlerini gösteren bir görüntü yayınladı. Kiev basınında heyecanla karşılanan görüntüler Türk mühendisliğinin üretim yeteneği ve hızını ortaya koydu. 

Savunma

06.07.2024, 15:04

Türkiye'nin Rusya-Ukrayna savaşı öncesi Kiev'le imzaladığı anlaşma kapsamında ürettiği korvet, Ukrayna donanmasına katılacağı günü bekliyor.

Ukrayna Deniz Kuvvetleri Komutanlığı seyir testlerine başlayan MİLGEM sınıfı korvetin görüntüsünü yayınladı. 

Hetman Ivan Mazepa (F211) adı verilen korvetin seyre çıktığını gösteren kayıt, Kiev basınında heyecanla karşılandı. Bu yıl içerisinde Kiev envanterine katılması ve Karadeniz'de göreve başlaması beklenen savaş gemisi tepeden tırnağa Türk mühendisliğiyle inşa edildi. 

Yayınlanan görüntüler, MİLGEM sınıfı geminin kıç tarafındaki helikopter pistinde zemin döşeme çalışmalarının henüz tamamlanmadığını ortaya koyarken, Ukraynalıların isteği doğrultusunda gemiye 76 mm'lik Leonardo Super Rapid deniz baş topu ile 35 mm'lik ASELSAN GÖKDENİZ yakın hava savunma sistemi konulduğunu gözler önüne serdi. 

Almanya Eurofighter için 'Ege' şartı koşuyor: Türkler bunu asla unutmayacak Almanya Eurofighter için 'Ege' şartı koşuyor: Türkler bunu asla unutmayacak Haberi Görüntüle

HARPOON, NEPTÜN YA DA ATMACA...

Çeşitli arama-takip radarlarıyla teçhiz edilen gemide dikey atım sistemi de bulunuyor. Böylelikle Ivan Mapeza korveti hava savunma füzesi ateşleme kabiliyetine sahip olacağını ilan etmiş oldu. 

Gemisavar füzelerin yerleştirileceği lançerler de kayıtta görülüyor ancak ne Türk yetkililer ne de Ukrayna tarafı, Ivan Mapeza'nın ana silahı olarak hangi füzenin kullanılacağı konusunda net bir açıklama yapmadı. 

Ukrayna üretimi anti-gemi füzesi Neptün için entegrasyon çalışması yürütüldüğü iddia ediliyor. Aynı zamanda ROKETSAN üretimi ATMACA'nın da bu gemide bulunması olasılıklar dahilinde. 

Ivan Mazepa korveti

Ağustos 2023'te Ukrayna Deniz Kuvvetleri Komutanı Oleksii Neizhpapa, MİLGEM korvetinde bulunacak silahlara ilişkin listeyi bir görüntülü röportajda açıklamıştı. 

4'lü fırlatıcıya sahip 2 adet lançerin ya Harpoon ya da Neptün gemisavar füzesi taşıyacağını söyleyen Neizhpapa, yakın hava savunma füzesi olarak RIM-116'nın kullanılacağını bildirmişti. Orta irtifa hava savunma görevi için dikey atım sisteminde hangi füzenin tercih edildiği bilinmiyor. 

Neizhpapa korvette ayrıca Mu-90 tipi hafif torpidonun bulunacağını da bildirmişti. 

TEKNOFEST'te katılım rekoru! İlk günden bugüne 80 kat artış yaşandı... TEKNOFEST'te katılım rekoru! İlk günden bugüne 80 kat artış yaşandı... Haberi Görüntüle

UKRAYNA'YA İKİNCİ GEMİ İNŞA EDİLİYOR

Ivan Mazepa sonrası ikinci korvet Hetman Pavlo Skoropadskyi'nin yapımı ise devam ediyor. Yine MİLGEM-ADA sınıfı özelliklerinde inşa edilen ikinci savaş gemisinin benzer bir silah setine sahip olması bekleniyor. 

Ivan Mazepa'nın ilk deniz seyir testleri mayıs ayında başlamıştı. 2021 Eylül'ünde yapımına başlanan gemi, Ekim 2022'de denize indirilmesinden yaklaşık bir buçuk yıl sonra seyir testlerine başlayarak hızlı bir inşa sürecinden geçtiğini kanıtlamıştı. 

Ukrayna'ya resmen bu yıl içerisinde teslimi beklenen Ivan Mazepa, donanmasını sıfırdan kurmaya başlamış Kiev yönetiminin bu yoldaki en önemli adımı olarak görülüyor.  

Ivan Mazepa'nın denize indirilmesi törenine Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenski'nin eşi Olena Zelenska da katılmıştı.

Habere Tepki Ver

19

1

1

2

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Savunma


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading