Yandex Metrica

Türkofobik Hindistan'da çarpıcı soru: Osmanlı günleri geri mi dönüyor?

Türkofobik Hindistan'da çarpıcı soru: Osmanlı günleri geri mi dönüyor?

Türkofobik ve aynı zamanda İslâm düşmanı Hindistan, Türkiye'nin savunma ürünleri ihracatını endişeyle takip ediyor. Hint medyasının uluslararası ölçekteki en önemli yayın organı, manşetinde şu soruyu sordu: "Ankara, savunma sanayii sayesinde İslam dünyasındaki büyük etkisini yeniden kazanıyor. Türkiye için Osmanlı günleri geri mi dönüyor?"

Savunma

28.08.2024, 16:20

Türk savunma sanayii ürünlerinin dünyanın her yerinde boy göstermesi küresel diplomaside Ankara etkisini artırdı. Türkofobik ve aynı zamanda İslam düşmanı kesimler bu durumu büyük bir endişeyle izliyor. 

Türk silahlarının ihracat serüveni bilhassa ABD ve İsrail'in müttefiki Hindistan tarafından yakından takip ediliyor. 

Yeni Delhi merkezli önemli yayın organı EurAsianTimes, buna ilişkin yeni bir makale yayınladı. 

"Türkiye için Osmanlı günleri geri mi dönüyor? Ankara, savunma sanayii sayesinde İslam dünyasındaki büyük etkisini yeniden kazanıyor" başlığı kullanılan yazıda, Türkiye'nin savunma ürünleri sayesinde özellikle Hindistan çevresinde artan etkisine dikkat çekildi. 

Hint medyası, Türk savunma sanayiindeki gelişmeleri yakından izliyor.

Mehmetçiğin 1974'te Kıbrıs'a yönelik askerî harekâtı sonrası ABD ve NATO ülkelerinin Türkiye'ye yaptırım uyguladığını hatırlatan Hint medyası, Ankara'nın bu tarihten sonra yerli savunma sanayii oluşturma hamlelerine hız verdiğine dikkat çekti. 

HÜRJET Mısır semalarında: Piramitlerin üzerinde şov yapacak HÜRJET Mısır semalarında: Piramitlerin üzerinde şov yapacak Haberi Görüntüle

TÜRKİYE KENDİNE ÖNEMLİ BİR YER EDİNDİ

Güçlü savunma sanayii vizyonunun Cumhurbaşkanı Erdoğan döneminde ivme kazandığını itiraf etmek durumunda kalan EurAsianTimes şunları yazdı:

"NATO'da parya olarak görülmesine rağmen Türkiye, İslâm ülkelerinin büyük bir silah tedarikçisi olarak ortaya çıkıp Osmanlı günlerinin etkisini yeniden kazanıyor. 

İslâm ülkeleri, Türk platformları lehine Amerikan savunma ithalatından açıkça uzaklaşıyor. Kara platformları, Türk savunma sanayiinin en önemli teknolojik ihracat kategorisidir. Ardından askerî uçak, silah ve mühimmat satışları geliyor. 

Benzer şekilde Türkiye, Bayraktar TB2 silahlı insansız hava araçlarıyla uluslararası pazarda kendini önemli bir oyuncu olarak konumlandırdı. Son zamanlarda Pakistan, Endonezya, Malezya, Azerbaycan, Maldivler ve hatta Suudi Arabistan, silahlarını tedarik etmek için büyük ölçüde Ankara'ya yaslandı. 

Türkiye, savunma ihracat pazarında kendine bir yer edindi. TUSAŞ'ın ANKA SİHA'sı, Baykar'ın AKINCI ve TB2'si, savunma üreticisi olarak Ankara'nın itibarını perçinledi." 

Ukraynalılar Türkiye'ye gelip Bayraktar şarkısı söyledi: Moral gecesinde renkli anlar Ukraynalılar Türkiye'ye gelip Bayraktar şarkısı söyledi: Moral gecesinde renkli anlar Haberi Görüntüle

AKINCI-A'NIN ARDINDAN AKINCI-B'LER PAKİSTAN YOLUNDA

"Endonezya, Türkiye'den 45 adet yerli olarak geliştirilen ATMACA gemisavar güdümlü füzesi ve 12 adet ANKA SİHA alma kararının ardından Bayraktar TB2'ye de ilgi gösteriyor. ANKA SİHA'ların 2025 yılına dek teslim edilmesi bekleniyor. 

Endonezya aynı zamanda AKINCI'ya da ilgi gösteriyor. Hem Baykar hem de TUSAŞ Endonezya'nın Dirgantara Havacılık firmasıyla işbirliği yapmaya hazırlanıyor. 

Türkiye, Amerikan Harpoon'ların yerine geçecek ATMACA füzesini geliştirdi. 

Bir diğer İslâm ülkesi Pakistan, Nisan 2023'te 6-7 adet AKINCI-A aldı. İkinci dilimde üstün motorlarla donatılmış AKINCI-B'leri edinmesi bekleniyor." 

"Hindistan'a komşu ada ülkesi Maldivler de 3 adet Bayraktar TB2 aldı. TB2'ler şu anda 33 ülke tarafından kullanılıyor ve küresel filo geçtiğimiz aralık ayında toplamda 750 bin uçuş saati elde etti. Baykar şirketi 2023 yılında 1,76 milyar dolarlık rekor ihracatını duyurdu. 

TB2'leri Ukrayna ve Azerbaycan da operasyonlarda kullandı. 

Suudi Arabistan, 2023'te iki ülke arasındaki en büyük savunma sözleşmesi kapsamında Türk SİHA'larını satın almayı kabul etti.

AKINCI Suudi Arabistan'ın hava ve deniz kuvvetlerinde kullanılacak. Son sipariş, Suudi Arabistan'ı Katar ve Kuveyt'ten sonra Türk Baykar SİHA'larının üçüncü doğrulanmış Körfez operatörü yapıyor.

Gelinen noktada SİHA'lar artık sadece askeri bir platform değil, aynı zamanda Türk savunma pazarının da hakim oyuncusu olduğunu ortaya koydu."

Savaşta bir ilk daha: Kamikaze hava savunma sistemi, Lancet'i, Zala'yı, Orlan'ı vuruyor Savaşta bir ilk daha: Kamikaze hava savunma sistemi, Lancet'i, Zala'yı,... Haberi Görüntüle

TÜRKLER O HEDEFE ADIM ADIM YAKLAŞIYOR 

"İnsansız hava araçlarının yanısıra Türk füzeleri de birçok müşteri buldu. Kasım 2022'de ROKETSAN, kısa menzilli balistik füze BORA/KHAN'ı Endonezya'ya sattı. 

1974'te Kıbrıs'a müdahalesinin ardından ABD ve NATO müttefikleri tarafından silah ambargosu uygulanan Türkiye, 1980'lerden beri savunma sanayii inşa ediyor. Güçlü bir savunma vizyonu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan döneminde ivme kazandı. 

Erdoğan, "Bugün dünyanın en büyük 100 savunma şirketi arasında 5 firmamız var. Bu sayı inşallah sürekli artacak. Hedefimiz 2023'e kadar savunma sanayinde dışa bağımlılığımızı tamamen sona erdirmektir" demişti. Türkiye'nin böyle bir hedefe yavaş yavaş ilerlediği görülüyor. 

Türkiye Nisan 2023'te dünyanın ilk SİHA gemisi olarak gösterilen TCG ANADOLU'yu denize indirdi. Stockholm Barış Araştırma Enstitüsü'nün (SIPRI)  yayınladığı 2024 raporuna göre silah ihracatını son 4 yılda yüzde 106 artıran Türkiye dünya çapında en çok silah ihraç eden 11. ülke oldu."

Görünmez uçakları bile uydudan izleyecekler: Dünya'yı ağ gibi saracak sistemi general duyurdu Görünmez uçakları bile uydudan izleyecekler: Dünya'yı ağ gibi saracak sistemi... Haberi Görüntüle

AVRUPA'NIN MÜHİMMAT İHTİYACINI KARŞILIYORLAR

"Ankara uçaklar, zırhlı araçlar, gemiler ve füzeler de dahil olmak üzere bir dizi konvansiyonel silahı ihraç ediyor. 

F-35 geliştirme programından çıkarıldıktan sonra Türkiye, ilk uçuşunu gerçekleştirmiş olan 5. nesil savaş uçağını geliştirme yoluna girdi. Azerbaycan ve Pakistan'ın geliştirme programına katılmak istediğine dair haberler var.

Türk ASFAT (Askeri Fabrika ve Tersane İşletmeleri) ihracat başarılarıyla şimdiden ses getiriyor. En büyük projelerinin çoğu denizcilik sektöründen gelse de bundan sonra Avrupa, Asya ve Orta Doğu ülkeleri için bakım-onarım merkezi olmayı umuyorlar.

Türkiye, farklı coğrafyalardaki 185 ülkeye 230 çeşit ürün ihraç ediyor. 

Aynı zamanda Ukrayna'daki savaş nedeniyle silah ithalatını artıran Avrupa'nın askeri mühimmat ihtiyacını karşılıyorlar ve bu, Ankara'yı Avrupa güvenlik mimarisinde önemli bir oyuncu yapıyor." 

Habere Tepki Ver

13

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Savunma


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading