Yandex Metrica

TUSAŞ ATAK helikopteri için Nijerya'dan kaç milyon dolar istedi? 12 tane alacaklar

TUSAŞ ATAK helikopteri için Nijerya'dan kaç milyon dolar istedi? 12 tane alacaklar

TUSAŞ'tan 6 adet T-129 ATAK taarruz helikopteri satın alarak bunları operasyonlarda kullanan Nijerya ordusu, envantere bu savaş araçlarından 12 adet daha eklemeye hazırlanıyor. Abuja yönetimi Hindistan'ın Prachand'ı, Avrupa'nın Tiger'ı ve Türkiye'nin ATAK'ı arasında çok yakında bir seçim yapacak. 

Savunma

23.09.2024, 08:20

Afrika'nın dev ülkesi Nijerya, 2 yıldır planladığı taarruz helikopteri alımı için karar aşamasına geldi. Türk Havacılık ve Uzay Sanayii'nden (TUSAŞ) 300 milyon dolar karşılığında 6 adet T-129 ATAK helikopteri satın alarak bunları operasyonlarda kullanan Nijerya Silahlı Kuvvetleri, 5 ton sınıfında 12 helikopter daha tedarik edecek. 

Abuja yönetimi TUSAŞ'ın ATAK'ı ile birlikte Airbus üretimi Tiger ve Hint Prachand arasında bir seçim yapacak. Hindistan medyası, 5 ton sınıfında çok ucuz bir seçenek olan Prachand'ın yarışta bir adım önde olduğunu iddia ediyor. 

EurasianTimes adlı yayın organı, Yeni Delhi merkezli havacılık firması Hindustan Aeronautics Limited'in (HAL) helikopter başına 17 milyon dolarlık fiyat teklifinde bulunduğunu bildiriyor. Habere göre Hintliler, Nijerya yönetimi Prachand'ı almayı kabul ederse uzun vadeli kredi imkanı da sağlayacak. 

Hindustan Aeronautics Limited üretimi Prachand

HAL yetkilileri, Nijerya'nın helikopter seçimi konusunda çok yakında duyuru yapacağını belirterek "Helikopter segmentinde ihaleyi kazanabiliriz" diyor. 

Helikopter başına 17 milyon dolarla ihalede agresif bir hamle yapan Hint yönetimi, Nijerya'da ihale kazanma ihtimalinin "Türk ATAK ve Avrupalı Tiger'ı yenme" anlamına geleceğini düşünüyor. 

ALPAGUT korkusuyla soluğu ABD'de aldılar: 75 milyon doların 50 milyonu Pentagon'dan! ALPAGUT korkusuyla soluğu ABD'de aldılar: 75 milyon doların 50 milyonu... Haberi Görüntüle

'TERÖRİSTLER İÇİN ZOR BİR YIL OLACAK'

Savaş tecrübesi olmayan ve sadece Hindistan ordusunun kullandığı bu helikopter hakkında Afrikalıların ne düşündüğü bilinmese de T-129 ATAK'ın elde ettiği ün şimdiden Batı Afrika'yı sarma noktasına geldi. 

TUSAŞ'ta eğitim görerek ülkelerine dönen Nijeryalı pilotlar, ATAK taarruz helikopterleriyle havada çeşitli şovlara imza atıyor. 

Nijerya savunma basını ise Delta Operasyonu çerçevesinde ülke batısında konuşlanan Türk helikopterlerinin önümüzdeki günlerde Nijerya kuzeyinde operasyona başlayacağını bildirerek şu yorumu yapıyor:

"Güvenli Delta Operasyonu kapsamında Nijerya Deltası'nda konuşlandırılmış T-129 ATAK helikopterlerinin öldürücü gücü ve performansına şahit olduk.

Bu üst düzey avcı, şimdi Nijerya kuzeyine geliyor. Teröristler için çok zor bir yıl olacak."

Artık gizlemek yok: ANKA-3 nükleer başlıklı Pakistan füzesini taşıyabilir Artık gizlemek yok: ANKA-3 nükleer başlıklı Pakistan füzesini taşıyabilir Haberi Görüntüle

T-129 ATAK FİYATI: 45 MİLYON DOLAR 

Hint medyası, TUSAŞ'ın Nijerya'ya her bir ATAK helikopteri için 45 milyon dolarlık fiyat teklifi ilettiğini bildiriyor. 

Airbus ise Tiger helikopteri için 68 milyon dolar istedi. Nijerya ordusunun ATAK ve Tiger'a karşı 17 milyon dolarlık teklif ileten Hindistan helikopterini ciddiye alıp almayacağı şimdilik meçhûl. 

Hint helikopteri Prachand, 550 kilometrelik harekât menziline sahip ve saatte 268 kilometre azami hıza ulaşabiliyor. Helikopter 21 bin fit maksimum irtifada görev yapıyor. 

Türk T-129 ATAK helikopteri ise 561 kilometre menzile saatte 281 kilometre hızla ulaşabiliyor. 20 bin fit irtifaya tırmanabilen ATAK, elektronik harp sistemi, radar ve lazer uyarı algılayıcıları, aynı zamanda kullandığı mühimmatların etkinliğiyle dikkat çekiyor. 

5 ton sınıfında dünyanın en iyi taarruz helikopteri olarak gösterilen T-129 ATAK

Savaş ve operasyonlarda aktif olarak kullanılan bir helikopter olması, aynı zamanda Nijerya ordusu envanterinde bulunması TUSAŞ ATAK'ı rakiplerinin önüne geçiriyor. 

 

Habere Tepki Ver

8

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Savunma


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading