Yandex Metrica

Uçak kanadına araba lastiğini niye koydular? Cevabı aylar sonra belli oldu

Uçak kanadına araba lastiğini niye koydular? Cevabı aylar sonra belli oldu

Rusya'nın stratejik bombardıman uçakları ve yer yer savaş jetlerinin üzerine araba lastiği koymasının nedeni uzunca ayların ardından anlaşıldı. Amerikan ordusunda görevli yapay zeka ve algoritma uzmanı, lastik taktiğinin ilginç sebebini açıkladı. 

Savunma

14.09.2024, 19:54

Ukrayna kamikaze İHA'ları yaklaşık 1,5 yıldır Rusya topraklarına yönelik saldırılar düzenliyor. Çok sayıda askeri garnizon ve hava üssünün vurulduğu operasyonlar ilk başladığında sınır hattına yüzlerce kilometre uzaktaki üslerde ilginç bir faaliyet dikkat çekmişti. 

Rus yetkililer, hava üslerinde bulunan stratejik bombardıman uçaklarının çoğunu, hatta yer yer savaş uçaklarını da lastiklerle örtüyordu.

Uçak gövde ve kanatları üzerine istiflenen kullanılmış lastiklerin uydudan çekilmiş görüntüsü ABD ve Avrupa basınında yayınlandı. 

Rusların uçak üzerine niçin lastik koyduğu sorusunun cevabı o dönem aylar boyunca tartışıldı. Lastikleri koymakla Rus yetkililerin neyi hedeflediği uzunca aylar sonra anlaşıldı. 

Rus üslerinde çok sayıda uçak, üzeri lastikli şekilde görüntülenmişti.

Askerî yayın organı The War Zone platformundaki bilgiye göre kıdemli bir Amerikan ordu personeli, lastiklerin konulma amacının, füzeli saldırılar sırasında mühimmatın başlığında bulunan görüntü eşleştirme yeteneğinin etkisiz kılınması olduğunu söyledi. 

Yani saldırı amaçlı uçuş sırasında bir Rus Tu-95 bombardıman uçağını elektro-optik kamerasıyla arayan Batı kaynaklı füze, yerde gördüğü uçakla hafızasındaki uçağın görüntüsünü eşleştirirken lastiklerin varlığı nedeniyle yanılacaktı. 

Azerbaycan askerleri AKINCI'yı anlattı: İHA230 füzesi görüntüde ortaya çıktı Azerbaycan askerleri AKINCI'yı anlattı: İHA230 füzesi görüntüde ortaya çıktı Haberi Görüntüle

UYDU GÖRÜNTÜLERİNE YANSIMIŞTI 

Think-tank kuruluşu CSIS ev sahipliğindeki çevrimiçi bir konferansa katılan ABD Merkez Komutanlığı Baş Teknoloji Sorumlusu Schuyler Moore, yapay zeka algılama modelleri üzerinde konuşurken şunu söyledi:

"Bir uçağın üstten çekilmiş bir resmi mesela... Bir uçak ararsınız. Sonra kanatların üstüne lastikler yerleştirirsiniz. Aniden birçok bilgisayar algoritması bunun bir uçak olduğunu belirlemekte zorluk çeker."

Schuyler Moore

Rusya'nın Tu-95 ve Tu-160 tipi bombardıman uçaklarını saldırıdan korumak için lastik taktiğine başvurması geçtiğimiz yıl sık sık gözlemlendi. Ardından Su-34 savaş uçağı gövdesinin de lastikle kaplanmış olduğu görüntüsü sıkça paylaşıldı. 

Moskova'nın bu taktiğe başvurduğu dönemde Ukrayna, hem yerli gemisavar füzesi Neptün'ün kara versiyonunu geliştiriyor hem de İngiliz/Fransız yapımı seyir füzeleri Storm Shadow ile Scalp'i envanterine katıyordu. 

Uçuşun son aşamalarında görüntüleyici arayıcı başlık kullanan bu füzelere karşı bir önlem olarak Rusya, 'lastikle şekil bozma' yöntemi kullandı. Ancak İngiliz/Fransız seyir füzeleri Rusya derinliklerine yönelik saldırılarda hiç kullanılmadı. 

Ukraynalılar Rus üslerini vurmak için çoğunlukla yerli imkânlarla imâl ettikleri kamikaze İHA'lara başvurdu. 

Türk GPS için 100 uydu yolda: Selçuk Bayraktar açıkladı, ismi merak konusu oldu Türk GPS için 100 uydu yolda: Selçuk Bayraktar açıkladı, ismi... Haberi Görüntüle

ALGORİTMAYA ÇOK ZAMAN HARCIYORUZ 

Askerî uzman Schuyler Moore, yapay zeka tabanlı görüntüleme sistemlerinin kolaylıkla kandırılabileceğine şu sözlerle dikkat çekti:

Rus üslerinde çok sayıda uçak, üzeri lastikli şekilde görüntülenmişti.

"Düşmanın uçakların üzerine lastik koyduğunu fark ederek yazılımda bunu etiketlemeye ve ilgili şekli girmeye başlıyorum. Belki de farklı şekillerde uçak modeli giriyorum. 

Ama bu işlem 6 ayınızı alırsa ve ertesi gün 'Ah, mükemmel! Lastikleri beğenmediniz mi? Tamam, o halde üstüne başka bir şey koyacağım' derlerse ve bu da algoritmayı bozarsa... Tekrar ediyorum. Bilgisayar zekasına çok az kazançla aşırı miktarda zaman harcıyoruz."

Ukrayna, 2023 Ağustos'unda St. Petersburg'daki Solçi Hava Üssü'nü hedef almıştı.

Habere Tepki Ver

0

1

2

0

0

1

0

0

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Savunma


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading