Yandex Metrica

Yerli tank motoru BATU geldi geliyor: İsmail Demir'den sürpriz ALTAY mesajı

BMC iki adet ALTAY tankını testlerin başlaması için TSK'ya teslim etti. Savunma Sanayii Başkanı Demir, Güney Kore motoru taşıyan tankların çok yakında BATU ile sürpriz yapabileceğini duyurdu.

Savunma

17.03.2024, 15:54

Türk Silahlı Kuvvetleri, ana muharebe tankı ALTAY'ı test amaçlı kullanmaya başladı. Sahada çalışmaların tamamlanmasının ardından ana yüklenici firma BMC, 2025 yılından itibaren milli tankı seri şekilde imâl etmeye başlayacak. Seri üretimin ilk safhasında Güney Kore'de üretilen motorlar kullanılacak. TSK'ya teslim edilen ALTAY tanklarında da Güney Kore yapımı motorlar bulunuyor. 

BMC firması bir yandan ALTAY'a güç verecek yerli ve milli motorda son aşamaya geldi. 1500 beygirlik BATU, seri üretimin ikinci safhasından itibaren ALTAY'ın yegane güç kaynağı olacak. 

BMC çatısı altında kurulan BMC Power şirketi, İstanbul Teknopark'ta 300 kişilik mühendis ekibiyle yerli motorlar geliştiriyor. 400, 600, 1000 ve 1500 beygirlik güç grupları seviyesine göre hem zırhlı araçlara hem FIRTINA obüslerine hem de ALTAY'a entegre edilecek. 

Seri üretimin başlamasının ardından Türk Silahlı Kuvvetleri'ne 98 adet daha ALTAY'ın teslim edilmesi ve böylelikle ilk 100 adetlik fasılanın tamamlanması hedefleniyor. BMC ikinci parti ve sonrasında tamamıyla yerli motor BATU'ya geçecek. Yerli motorlu ALTAY takviminin 2026 olarak öngörüldüğü açıklanmıştı fakat Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir'in verdiği kritik bilgi ortalığı karıştırdı. 

TRT Haber'den Sertaç Aksan'ın verdiği bilgiye göre Demir, yakında bir sürpriz gerçekleşebileceğini imâ ederek şunları söyledi: 

"BATU sadece test odasında çalışmıyor. Bu sistem halihazırda bir deneme tankında da çalışıyor. Tankımızın yerli güç paketiyle yürüdüğüyle ilgili haberi yakında duyururuz."

ALTAY tankı serüveninin Türkiye'ye yönelik ambargoların vücut bulmuş hali olduğunu söyleyen İsmail Demir, prototip hazırlama aşamasında her şeyin sorunsuz gözükmesine rağmen seri üretim safhasında tüm işlerin tersine döndüğünü anlattı.

Başta güç paketi olmak üzere kritik bileşenlerin Türkiye'ye verilmediğini söyleyen Demir, güç grubu üretmek için yerli firmayla anlaşan şirketlerin daha sonra tazminat ödemek pahasına anlaşmadan çekildiklerine dikkat çekti. 

Demir'in verdiği bilgiye göre yerli/milli tank motoru neredeyse hazır durumda ve ALTAY tanklarından birini başarıyla yürütüyor. 

ALTAY tanklarının ilk 2 tanesi 23 Nisan 2023 tarihinde Türk Silahlı Kuvvetleri'ne törenle teslim edildi. 
 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading