Yunan basını açıkladı: Berlin, Eurofighter için şantaja devam edecek

Yunan basını açıkladı: Berlin, Eurofighter için şantaja devam edecek

Berlin yönetimi, Eurofighter savaş uçaklarının Türkiye'ye satılması konusunda teknik görüşmelerin başlamasına onay verdi. Bu adım, satışın onaylandığını Olaf Scholz'un 19 Ekim'de Ankara'da açıklayacağına yönelik beklentiye yol açtı. Ancak Yunan basınındaki bilgiler, Eurofighter konusunun bir süre daha şantaj unsuru olarak kullanılacağını ortaya koyuyor.

Savunma

12.10.2024, 14:50

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, 19 Ekim'de Türkiye'yi ziyaret edecek. Berlin yönetiminin yıllardır ambargo pozisyonunda tuttuğu torpido ve hava savunma füzesi satışı, Scholz'un ziyareti öncesi onaylandı. Aynı zamanda Türkiye'nin Eurofighter Typhoon savaş uçağı alım talebine ilişkin teknik müzakerelerin başlamasına karar verildi. 

Berlin'in bu adımları hem Türkiye'ye uygulanan savunma sanayii ambargosunun kalkacağı yönündeki beklentileri artırırken hem de Scholz'un Eurofighter satışına onay kararını Ankara'da açıklayacağı şeklinde birtakım iddialara yol açtı.

Söylentiye göre Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kabul edilecek Scholz, Türkiye'ye 40 adet Eurofighter satışı için blokajdan vazgeçtiklerini duyuracak. Ancak Yunan basınındaki bilgiler, bu konuda erken beklentiye girilmemesi gerektiğini gözler önüne seriyor.

Diplomatik kaynakların beyanları, Berlin'in Eurofighter konusunu bir süre daha şantaj unsuru olarak kullanmaya kararlı olduğunu ortaya koydu.

Eurofighter Typhoon savaş uçağı

Kathimerini gazetesine açıklamada bulunan kaynaklar, F-16 satışı için müzakereler sırasında 'bu uçakların Yunan hava sahasında uçmaması' şartını koşmak isteyen ABD'nin tavrının Berlin tarafından aynen kopyalanacağını öne sürüyor. 

Yani Berlin yönetimi, ilk aşamada 24 adet olmak üzere toplamda 40 adet Eurofighter savaş uçağının teslimi konusunda yeşil ışık için Ankara-Atina arasındaki müzakerelerin sonucunu bekleyecek. Bu durum, Eurofighter savaş uçağı alımını Almanların ardından Yunanlıların da koz olarak kullanacağını ortaya koyuyor. 

ASELSAN Genel Müdürü'nden 'gizli proje' mesajı: Burada sadece bir kısmı var ASELSAN Genel Müdürü'nden 'gizli proje' mesajı: Burada sadece bir kısmı... Haberi Görüntüle

İYİMSER OLMAK İÇİN HENÜZ SEBEP YOK

Yunanistan ile Türkiye arasındaki müzakerelerde bir sorun çıkması halinde Ankara'ya Eurofighter teslimi rafa kalkacak. Büyük ölçüde ABD-İsrail kontrolündeki Berlin'in, teknik görüşmelere başlanmasına rağmen Eurofighter satışını uzun bir süre daha sürüncemede bırakması bekleniyor. 

Uçakların tedariğine ilişkin teknik heyetler arasındaki görüşmeler yaklaşık 3 hafta sürecek. Ele alınacak konular arasında uçak teslimatına ilişkin çeşitli aşamalar, personel eğitimi ve bakım programı bulunuyor. Berlin öncelikle nihai onay için 'teknik görüşmelerin tamamlanmasının bekleneceğini' öne sürecek. 

Yunan basınına göre bu aşamayı, 'Ankara-Atina arasındaki müzakerelerin akıbeti' izleyecek. 

Geçtiğimiz günlerde Alman Der Spiegel dergisi, torpido, RAM füze sistemi, denizaltı modernizasyon kiti ve gemi motoru parçası alımını kapsayan 336 milyon dolarlık satın alım paketine Berlin tarafından onay verildiğini duyurmuştu. Ancak Milli Savunma Bakanlığı bu konuda kendilerine resmî bir bildirimin ulaşmadığını açıkladı. 

Akkuyu Nükleer Santrali'ne ait güç aktarım aparatlarının Türkiye'ye gönderilmesine müsaade etmeyen Almanlar, Rusya'nın bu sistemleri Çin'den tedarik etmesine, dolayısıyla Akkuyu'da ilk reaktörün devreye girmesinin gecikmesine yol açmıştı. 

Berlin yönetimi aynı zamanda, envanterdeki Leopard tankları ASELSAN tarafından modernize edilmekte olan Şili'yi tehdit etmişti. 

Mevcut veriler, Eurofighter Typhoon satışının onaylanması konusunda iyimserlikten uzak bir tablo ortaya koyuyor.

Almanlar, Türkiye'nin Eurofighter Typhoon talebine 2 yıldır onay vermedi. Konu geçtiğimiz yıl kasım ayında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Berlin ziyareti sırasında da gündeme gelmişti.  

Habere Tepki Ver

0

2

0

0

0

1

0

0

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Savunma


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading