Yandex Metrica

Yunan F-35'ine Meteor, JASSM, AIM-120! İsrail'den de iki tip stratejik füze geliyor

Yunan F-35'ine Meteor, JASSM, AIM-120! İsrail'den de iki tip stratejik füze geliyor

Yunanistan Hava Kuvvetleri Komutanı Demosthenes Grigoriadis, Amerika'dan F-35'lerle birlikte yeni tip füzelerin de tedarik edileceğini söyledi. 180 kilometre menzilli hava-hava füzesi AIM-120D ile 1000 kilometreyi aşan menzile sahip hava-yer seyir füzesi JASSM-ER bunlar arasında bulunuyor. Yunan Korgeneral, İsrail'in İran hedeflerini vururken kullandığı aerobalistik füzeler Rampage ve Spice alımına ilişkin işaretler verdi. 

Savunma

12.09.2024, 01:58

Yunan Hava Kuvvetleri Komutanı Demosthenes Grigoriadis, ülkesinin uçak ve füze alım sürecinde gelinen noktaya dair önemli açıklamalarda bulundu. 

Selanik Havacılık Günleri çerçevesinde Radyo Makedonya'ya bir demeç veren Grigoriadis, ABD'den tedarik etmek üzere anlaşmaya varılan 20 adet F-35'in sayısını 2030'lar itibariyle 40'a çıkaracaklarını ileri sürdü. 

Amerikalıların F-35'e Avrupa merkezli hava hava füzesi Meteor'u entegre ettiğini söyleyen Grigoriadis, 2028 yılında teslimine başlanması planlanan F-35'in Meteor füzesini taşıyacağını belirtti. 

Korgeneral Grigoriadis, Amerikan ve İsrail füzelerini kapsayan daha geniş bir paketin de sinyalini verdi. Buna göre Atina yönetimi ABD'den hem AIM-120 hava hava füzesi hem de havadan karaya seyir füzesi JASSM-ER alacak. 

Standart olarak 100-120 kilometre menzil kapasitesine sahip AIM-120, uzatılmış menzil varyantı olan AIM-120D ile havada 180 kilometreye ulaşabiliyor. 

Washington bunun yanında Yunan ordusunu 1000 kilometreden daha fazla menzili bulunduğu ileri sürülen havadan karaya seyir füzesi JASSM-ER ile de donatmayı planlıyor. 

Dünyanın en güzel tankından bir grup daha hazır: Üretim hattı durmaksızın çalışıyor Dünyanın en güzel tankından bir grup daha hazır: Üretim hattı... Haberi Görüntüle

F-16 VIPER KULLANDIM, ÇOK GÜÇLÜ BİR UÇAK

İşte tüm bunlara ilişkin Yunan general Grigoriadis'in ifadeleri:

Demosthenes Grigoriadis bir radyo programında önemli açıklamalarda bulundu.

"Bütün programlarımız gerçekçi ve akılcı ilerliyor. Geleceğin havacılığı için doğru adımlar atıyoruz. Rafale sayısını 2025 Ocak'ına dek 24'e tamamlayacağız.

F-35'in ABD'den teslimatı ise 2028'de başlayacak; uçak sayısı 2030'da 8'e ulaşacak. İlk olarak 16 Yunan pilot ve teknisyen ABD'de eğitim görecek. 20 adet F-35'in ardından 20 uçak daha alma seçeneğiyle ilerleyip sayıyı 40'a çıkarabiliriz.

F-16'ların Viper modernizasyonu süreci de iyi gidiyor. Neredeyse 2 filo Viper hazır durumda. Viper'la ilgili izlenimim muhteşem... Uçağı uçurdum; zaten F-16 pilotuyum, tüm modellerle uçtum. Gerçekten de bu uçak elektronik, radar ve pilota sunduğu veriler açısından benzersiz bir şeydir. Çok güçlü bir araç..."

ALPAGUT korkusuyla soluğu ABD'de aldılar: 75 milyon doların 50 milyonu Pentagon'dan! ALPAGUT korkusuyla soluğu ABD'de aldılar: 75 milyon doların 50 milyonu... Haberi Görüntüle

JASSM, RAMPAGE, SPICE FÜZELERİ...

"F-35 çok pahalı ve bakımı maliyetli olduğu için simülatör kullanımına ağırlık vereceğiz. ABD'den son teknolojiye sahip 4 simülatör alacağız. Yunan F-35'inde her şey mevcut olacak. En moderni olacak; denenmiş ve test edilmiş versiyonu tercih edeceğiz. 

Alacağımız F-35'ler Meteor füzesini taşıyabilecek. Buna ilişkin mutabakata varıldı. Bize birçok silah için satın alma izni verildi. Gelecek yıl piyasaya sürüleceğini tahmin ettiğim AIM-120D versiyonunu edineceğiz. 

Aynı zamanda 1000 kilometre menzilli bir füze olan AGM-158 JASSM'i de uzun yıllardır almak istiyoruz. İsrail'den de Rampage ve Spice füzelerini alacağız."

JASSM-ER havadan karaya seyir füzesi

"Yunan F-16 Viper'ları için modern elektronik koruma sistemleri için görüşmeler sürüyor. Kendini kanıtlamış bir sistemi alacağız. Aynı zamanda yazılıma müdahale edebilmek istiyoruz. 

Yunan F-35'leriyle birlikte uçacak insansız hava araçları geliştirmeyi de amaçlıyoruz. Bunu üreten şirket fiyatta anlaşmaya varıldığı takdirde ne istersek yapabiliyor. 

Rafale'ye gelince... 18 tane var. Bu ay 2 tane daha gelecek; yıl sonunda geri kalan 4'ünü almış olmak istiyoruz.

Hava Kuvvetleri tanker uçağa da ihtiyaç duyuyor. Talebimiz, ABD'nin 2025 yılında piyasaya süreceği Boeing KC-135 Stratotanker uçağından 4 adet almaktır." 

Habere Tepki Ver

0

2

0

0

0

0

1

0

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Savunma


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading